Svenska PEN tilldelar 2016 års Tucholskypris till den turkiska författaren Aslı Erdoğan.

Så straffas oliktänkande i dagens Turkiet

2016-09-23 | Kurdo Baksi padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

Årets Tucholsky-pristagare Aslı Erdoğan sitter fortfarande i fängelse utan att veta vad hon anklagas för. Årets Right Livelihood-pristagare Can Dündar är på flykt och Erdem Gul får inte lämna landet i väntan på dom. 24 folkvalda borgmästare i kurdiska kommuner har berövats sina poster. Journalister avskedas och grips. Anhöriga till kritiska oliktänkande straffas. Kurdvänliga fackförbund förbjuds. Parlamentariker riskerar arrestering. Allt detta händer i dagens Turkiet. Kurdo Baksi kommenterar.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-08-19 Författaren Aslı Erdoğan gripen i Turkiet

2016-08-09 Turkiet: Kvinnor attackeras och feminister larmar om svåra tider

2016-07-16 Kuppförsöket i Turkiet ska ha krävt 265 liv

2016-07-26 Kurdisk redaktör har fängslats

2016-07-22 Erdogan stärker sin position med undantagstillstånd

2016-07-19 Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2015-11-30 | EU:s miljardstöd till Turkiet möter skarp kritik

2011-04-01 | Turkiet – pressfrihet i malpåse

Inom loppet av sex dagar efter militärkuppförsöket 15 juli i Turkiet infördes undantagstillstånd samtidigt som landets president Recep Tayyip Erdogan upphävde Europakonventionen om skyddet för de mänskliga rättigheterna. Erdogan utpekade tidigt den i Pennsylvania-boende Fethullah Gülen som kuppmakare varefter en häxjakt började mot Gülen-anhängare. Alla som misstänks ha haft någon relation med Gülen-verksamhet, till exempel haft ett bankkonto i det Gülen-närstående Bank Asya avskedas, fängslas och straffas.

De senaste veckorna kommer allt fler uppgifter om att den turkiska staten straffar närstående till oliktänkande och det begränsas inte till de misstänkta för samröre med Gülen-rörelsen. Senast handlade det om Dilek Dündar, hustru till den kände journalisten och nu en av årets Right Livelihood -pristagare Can Dündar. Hon tilläts inte lämna Turkiet och berövades pass på internationella flygplatsen i Istanbul.

– I en normal stat kan man inte straffa hustrun till någon som inte gillar staten, säger Can Dündar som befinner sig någonstans i Europa just nu.


Journalister och författare

En av de gripna författarna är årets Tucholsky Pristagare Asli Erdogan, en av Turkiets mest uppburna författare och kolumnister. Hon greps tillsammans med Necmiye Alpay, Turkiets främste lingvist. I en intervju med turkiska Evrensel meddelar hon från sin cell i Bakirköy-fängelset att hon och Alpay greps på utomrättsliga men politiska grunder. "Om vi inte fått internationellt stöd hade de, utan minsta tvekan, skrynklat oss som pappersnäsdukar och kastat oss i närmaste papperskorg", skrev hon från kvinnoavdelning på Bakirköy-fängelset.

Vidare meddelade Tucholsky-pristagaren: ”Att vara i fängelse innebär att man granskar världen från djupet av en brunn, man hör rösterna utanför men den egna rösten når aldrig ut. För en som börjar närma sig de femtio, genomgått fyra operationer och har stygn här och där, är fängelset inget ideal plats. Men den första natten jag tillbringade i häktet fick jag en kraft som inte var min egen. Jag kan inte kosta på mig lyxen att vara sjuk här.”

Sedan juli har över 23 000 personer arresterats. Drygt 80 000 personer har blivit av med sina arbeten. 100 000 medborgare har ålagts med utreseförbud. I ett dekret som publicerats på den turkiska statsrådsberedningens officiella tidning meddelades att 131 turkiska medier ska lägga ner sin verksamhet omedelbart på grund av påstått samröre med det misslyckade kuppförsöket: tre nyhetsbyråer, 21 radiostationer, 16 tv-kanaler, 45 dagstidningar, 15 tidskrifter och 29 förlag.

– Det är inte bara Gülen-närstående tidningar som drabbas av Erdogans häxjakt på journalister. Även kurdiska och oppositionella som dagstidningen Taraf får inte komma ut i Turkiet numera. Medierna i Turkiet har två val: antingen hylla Erdogan eller lägga ner verksamheten, säger en känd turkisk journalist som vill var anonym.


Går över alla gränser

Situationen för de försämrade mänskliga rättigheterna i Turkiet uppmärksammades nyligen i EU-parlamentet. En av talarna var EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) som i många år bevakat situationen för de mänskliga rättigheterna i Turkiet.

– Jag fördömer alla former av våld, både det våld som begåtts av president Erdogans motståndare och det psykiska och fysiska våld som presidenten nu utövar mot alla sina meningsmotståndare. De metoder som vi sett prov på under sommaren känns närmare medeltiden än tjugoförsta århundradet. Jag kan inte accepteras att journalister häktas, domare och åklagare avskedas, ges reseförbud, sade Valero som är ledamot i EU-parlamentets utrikesutskott och Turkiet-ansvarig i Gröna gruppen.

– President Erdogan går över alla gränser i sin jakt på meningsmotståndare. Nu senast har han tagit över makten i 28 kommuner som också är styrda av demokratiskt valda, säger Valero till Feministiskt perspektiv och syftar på 24 kurdiska borgmästare och fyra som tillhör ”Gülen-rörelsen.”

– Erdogan visar ingen respekt för demokratins spelregler, men förväntar sig att själv bli respekterad, säger Valero som också oroar sig för situationen för kvinnorna i Erdogans Turkiet.

– Utvecklingen för kvinnornas rättigheter var långt ifrån bra före militärkuppförsöket. Nu lär det bli sämre, avslutar hon.


Parlamentariker hotas

Det inte bara Gülen-anhängare som utsätts för juridisk häxjakt. Det turkiska parlamentet har röstat igenom tre grundlagsförändringar, som lades fram av Erdogans AKP och som ska göra det möjligt att väcka åtal mot sittande parlamentsledamöter.

I somras godkände parlamentet även ett lagförslag om att häva parlamentsledamöternas åtalsimmunitet vilket är viktigt i ett land som Turkiet med politisk turbulens. Lagändringen har använts främst till att ställa kurdiska politiker inför rätta för påstådda terrorsympatier. Enligt kritiker försöker AKP försvaga sina politiska motståndare med hot om åtal. Såsom kritikerna har befarat riskerar närsomhelst 56 parlamentsledamöter i det pro-kurdiska partiet HDP att förlora sin åtalsimmunitet. Feministiskt perspektiv ringde upp Imam Tascier, en av de HDP-parlamentsledamöter som kan förlora sin plats i parlamentet.

– Åtalen om att häva immuniteten för oss kurdiska politiker är inget annat än politiska. I Turkiet har vi inget oberoende rättsväsende. Rättsväsendet gör endast vad Erdogan beordrar, säger parlamentsledamoten Imam Tascier (HDP) och fortsätter:

– Åklagaren har hittills kallat 25 av oss till förhör angående åtalsimmunitet men ingen av oss har låtit sig förhöras. HDP har 59 parlamentsledamöter. 56 av oss, inklusive våra språkrör Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, kan närsomhelst förlora sin åtalsimmunitet och hamna i fängelse. Vi väntar på vad Erdogan ska säga till rättsväsendet, Erdogan använder kuppen för att befästa sin makt, avslutar Tascier pessimistiskt.

En som trots allt väcker en strimma av hopp är årets Tucholsky-pristagare Asli Erdogan. Från sin fängelsecell skrev hon:

”Visst är det svårt att tro att en stat som med tunga anklagelser fängslar alla som inte godtar den officiella versionen, och inte rentvår dess brott, ska ta ett steg för att skapa fred (med kurder). Men låt mig säga ännu en gång: Det är svårare att sluta fred än att kriga, men det är inte omöjligt.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: