Turkiet: Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2016-07-19 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

I fredags den 15 juli kom de första nyheterna om ett kuppförsök i Turkiet. Kuppmakarna som bestod av en mindre del av militären, tog snart kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara. Men lika snabbt förlorade de kontrollen när regeringen och president Recep Tayyip Erdogan uppmanade sina anhängare att stoppa kuppmakarna. Nu pågår en annan kupp i Turkiet, tusentals grips och rädslan tar över, säger Turkietkännaren och journalisten Devrim Mavi.

FAKTA:

Amnesty: Human rights in grave danger following coup attempt and subsequent crackdown.


RELATERADE ARTIKLAR:

2016-07-16 Kuppförsöket i Turkiet ska ha krävt 265 liv

2016-02-09 Fler kurder har dödats i Turkiet

2016-01-12 Kurdiska politiker mördades – våldsupptrappning fördöms

2013-06-14 En ny dag i Turkiets historia

Svensk-turkiska Devrim Mavi hann återvända till Sverige från sitt Turkietbesök bara några dagar innan kuppförsöket som ägde rum 15 juli. Hon minns militärkuppen 1980 från sin barndom. Då handlade det – till skillnad från fredagens illa förberedda kupp – om ett välplanerat maktövertagande. Generalerna då förbjöd alla politiska partier och slog ner vänsteroppositionen och fackföreningsrörelsen helt och brutalt.

Devrim Mavi har med oro följt det dramatiska kuppförsöket i helgen samt dess efterspel. Läget är extremt oroligt för en stor del av befolkningen påpekar Mavi och tillägger att hon har aldrig varit så orolig som dessa dagar för Turkiet och dess framtid. En oro som många turkar, kurder, alawiter och oliktänkande sekulära, delar med henne. Det går inte att skapa demokrati genom en militärkupp, understryker Mavi. Det misslyckade kuppförsöket fungerar nu som gåva från ovan för regeringspartiet AKP och president Recep Tayyip Erdogan. Skräcken, ovissheten, desinformationen och regeringens hårda tag förlamar landet. Tusentals statligt anställda, domare och jurister sägs upp eller grips. Alla är oroliga i väntan på att bli anklagade för samröre med kuppmakarna och för att falla offer för Erdogans utrensning och hämndaktioner, och Erdogan har kallat de som opponerar sig emot honom för ”virus”.

– Vi har haft ett kuppförsök som misslyckades. Nu pågår Erdogans egen kupp och vi ser bara början på den. Vad denna kupp för med sig är folk enormt oroliga för. Främst kommer oppositionen, de sekulära, civilsamhällets organisationer och fackföreningsrörelsen att drabbas och polariseringen som redan funnits fördjupas. Många befarar att Erdogans slutmål är ett totalt maktövertagande och ett religiöst styre och att detta i förlängningen kan leda till inbördeskrig, säger Devrim Mavi.


Politisk utrensning

Enligt Turkiets premiärminister Binali Yıldırım som talade med turkisk media efter kabinettsmötet den 18 juli, dödades 208 personer under kuppförsöket. 60 av dessa var enligt honom polisofficerare, tre var soldater och 145 civila. 1 491 rapporteras skadade. 24 kuppmakare ska ha dödats och 50 har skadats enligt myndigheter. På måndagen kom uppgiften om att ett terrordåd riktats mot vice-borgmästaren av Sislidistriktet i Istanbul. Han ligger med svåra skador på sjukhuset, enligt turkiska tv-kanalen NTV.

– Våldet har accelererat och kommer att accelerera i högre takt och rädslan dominerar redan. AKP-anhängare och Erdogans eget medborgargarde härjar på gatorna och i bostadsområden. Kvinnor, hbtq-personer, etniska och religiösa minoriteter och flyktingar är redan måltavlor för denna fascistmobb.

– Åtminstone hälften av landet stödjer inte Erdogan och hans parti och de är rädda för repressalier som redan har börjat utövas av mobben som kom ut under kuppnatten, som misshandlade och lynchade soldater. De här soldaterna är unga män som gör militärtjänst och följer order. Ingen vet hur mycket dessa soldater var inblandade i kuppen, om de verkligen visste vad som pågick, säger hon.

Sex soldater rapporteras ha lynchats till döds enbart i Istanbul. Premiärminister Yıldırım uppgav på måndag att 7 543 personer har häktats sedan kuppförsöket den 15 juli. Av dessa är 100 polisofficerare, 6 038 soldater, 755 domare och åklagare och 650 civila. 316 personer av dessa häktade har hittills anklagats för inblandning i kuppförsöket. Andra källor rapporterar högre siffror, bland annat nyhetskanalen Aljazeera. Utrensningen som Erdogan lovade direkt efter kuppförsökets misslyckande pågår alltså redan i högsta grad. Turkiska tidningen Hurriyet Daily News rapporterade på måndagen att inrikesministeriet tillsvidare har stängt av 8 777 statsanställda, inklusive borgmästare, gendarmer - och polisofficerare, från sina tjänster.

– Det mesta som gäller själva kuppförsöket är spekulationer i dag, vi vet inte med klarhet motivet bakom. Vad vi vet är att splittringen bland militären är ett faktum. Kemalistgeneraler inom armén har närmat sig Erdogan kring en gemensam agenda, nämligen kurdfrågan. Men en sak vet vi i dag om kuppförsöket och det är att det fanns en beredskap hos Erdogan och regeringen mot ett sådant försök. Bara det faktum att han har kunnat gripa tusentals människor på en gång eller avsätta 2 000 domare över en natt visar att Erdogan var redo, enligt Devrim Mavi.

Brittiska Independents erfarne korrespondent i Istanbul Patrick Cockburn skrev att kuppmakarna försökte att gripa Erdogan på kuppnatten men att de inte kunde hitta honom på semesterorten Marmaris, där han officiellt skulle befinna sig.


Kvinnorörelsen

I vilken utsträckning kommer repressalierna drabba kvinnorörelsen tror du?

– Kvinnorörelsen och feminister har alltid varit i opposition mot Erdogans politik som hotar kvinnors rättigheter och kvinnors kroppar, allt ifrån deras klädsel till rätten till abort som har funnits sedan 1970-talet. Så feministerna är mycket oroliga för att AKP:s politik och hur våldet som nu helt skamlöst sanktioneras från presidenten kommer att drabba landet.

Devrim Mavi betonar att stödet till demokratiska friheter och rättigheter, stödet till civilsamhällets demokratiska organisationer, kvinnoorganisationer och oppositionella partier liksom Folkens demokratiska parti, HDP, som har stått emot Erdogans maktfullkomlighet är akut och avgörande för demokratin i Turkiet.


Kan Erdogans försök till ett allt mer totalt maktövertagande slå tillbaka mot honom med tanke på att han ändå saknar stöd hos en betydande del av befolkningen som man till exempel såg under Geziprotesterna?

– Man måste vara medveten om att Erdogan har levererat en hel del under sitt styre och har stöd hos många, inte minst på landsbygden som har fått en högre levnadsstandard. Men den ekonomiska utvecklingen har börjat stanna upp. Kuppförsöket kommer säkert att ytterligare försämra de ekonomiska förutsättningarna i landet och bland annat minska utländska investeringar.

– Erdogan är som en diktator som inte tolererar minsta kritik ens från sina egna. I våras avsatte han till exempel premiärministern Ahmet Davutoglu över en natt, utan någon som helst konsekvens. Vi får se om oppositionen och civilsamhället orkar sticka ut hakan nu. Det är alltid lätt att tala om motstånd, att kämpa emot. I det här fallet gäller det med livet som insats. Därför är internationellt stöd för oliktänkande och demokratiska rättigheter viktigare än någonsin just nu, säger Devrim Mavi.


Devrim Mavi är journalist, kvinnorättsaktivist och arbetar i dag som kanslichef för Feministiskt initiativs kansli i Stockholms stadshus.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: