Tusentals deltog på Tahir Elçi:s begravning. Människorättsadvokaten skötts ihjäl på öppen gata.

EU:s miljardstöd till Turkiet möter skarp kritik

2015-11-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Enligt en uppgörelse mellan EU:s stats- och regeringschefer och den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu får AKP-regeringen motsvarande 28 miljarder kronor i stöd för att ta hand om flyktingarna i Turkiet. En nöjd statsminister Stefan Löfven sade att ”EU och Turkiet behöver samarbeta mera och bättre”. För Sveriges del handlar uppgörelsen om 700 miljoner kronor. Feministiskt perspektivs Sholeh Irani har talat med kvinnorättsaktivisten Latife Fegan om dess betydelse för Turkiet.

FAKTA:

Amnesty International om mordet på advokaten Tahir Elçi: At the funeral of Tahir Elçi, a giant in Turkey’s human rights movement, the sense of loss is deafening


RELATERADE ARTIKLAR:

2015-10-06 EU rullar ut röda mattan för Erdogan på valturné i Bryssel

2015-10-13 Blodbad på fredlig demonstration

Miljardstödet, som det fattades beslut om under ett EU-toppmöte i Bryssel på söndagen, ska bland annat användas för sjukvård och skola för landets cirka två miljoner flyktingar samt deras tillträde till den turkiska arbetsmarknaden. I utbyte ska Turkiet se till att färre flyktingar rör sig vidare mot EU. Dessutom ska turkiska myndigheter enligt överenskommelsen trappa upp insatserna mot flyktingsmugglare genom att stärka sin kust- och gränsbevakning.

En sjättedel av de 28 miljarderna (i kronor räknat) tas ur EU-budgeten, resten från medlemsländerna i förhållande till deras ekonomier. För svensk del handlar det om 77 miljoner euro, motsvarande 713 miljoner kronor, en summa som regeringen är redo att bidra med, enligt Europaportalen.

Svensk-turkiska kvinnorättsaktivisten Latife Fegan är upprörd och besviken på EU. Hon anser att uppgörelsen är ett svek mot både turkar och kurder och inte minst syriska flyktingar.

– Jag hittar alltså inga ord, en undrar hur lätt EU struntar i sina påstådda principer om mänskliga rättigheter och humanism, när de ger miljardstöd till en regering med Recep Tayyip Erdogan i spetsen. Bara för att den lovar stoppa flyktingarna att komma till Europa!


Erdogan hyllas

Regeringsvänliga medier i Turkiet redan kallat EU:s beslut ett seger för AKP och Erdogan, tecken på erkännande och förtroende från omvärlden.

– Nu har Erdogan fått en hög status, även om han i miljoner turkars och kurders ögon är en diktator, säger Fegan som har sett turkiska pro-AKP tidningar jubla.

Dagen innan EU:s extrainsatta toppmöte med den turkiska regeringen, lördag den 28 november, sköts en av landets mest kända och respekterade människorättsadvokater, Tahir Elçi. Ett par dagar tidigare blev regeringskritiska Cumhuriyets chefredaktör Can Dundar, chefredaktör, och Ankararepresentant, journalisten Erdem Gul, dömda av domstol för att tidningen, en av landets största, publicerade bilder på turkiska lastbilar som körde vapen till Daesh/IS och pro-turkiska militanta grupper inne i Syrien. Något som Erdogans regering dementerar helt. Den 22 november utsattes oppositionspartiet HDP:s ledare Selahattin Demirtas för en attentat, där hans bil besköts.


Flyktingstatus enligt turkisk lag

Det var så sent som 2013 som Turkiet äntligen tvingades reformera sin utlänningslag och anta en asyllag. Lagen ger asylrätt till flyktingar, men enbart till dem som kommer från Europa. Efter protester korrigerades asyllagen och erbjuder ”villkorlig flyktingstatus” och temporärt skydd till utomeuropeiska asylsökande. Enligt människorättsorganisationer innebär detta en lång och krånglig process som lämnar icke-europeiska asylsökande i ett ”juridiskt limbo”, enligt Reuters (april 2013).

– De som arbetar med flyktingfrågor sade till mig att egentligen finns det bara 46 människor med flyktingstatus i Turkiet och de har kommit till landet för länge sedan, under Sovjet-tiden. Alla de andra flyktingarna, särskild den senaste tidens 2 miljoner syriska flyktingar, får klara sig själva för att de inte får flyktingstatus enligt lagen. En del bor i provisoriska flyktingläger, många är inte ens registrerade. De syrier som hade något kapital klarar sig genom att starta affärer i Istanbul. De som har förlorat allt tigger på gatorna. Deras barn får inte gå i skola, så de tigger som gatubarn och kvinnor prostituerar sig för att försörja familjen. Är det denna flyktingpolitik EU ger stöd till, undrar Fegan.

Latife Fegan menar att Turkiet helt saknar mekanismer för en human flyktingmottagning.

– Turkiet klarar inte av detta krav, som EU ställer på dem. Det enda de kommer att klara av är att stoppa syrier från att komma till Europa! I bästa fall bygger regeringen och organisationen AFAD (statlig katastrofhjälp) flyktingläger som fungerar som fängelser. Nyligen byggde de ett sådant läger. Skandalen med detta läger är att AFAD ”glömde” bygga ett avloppssystem och nu stinker hela området. Nej, jag tvivlar på att den turkiska regeringen kommer att spendera EU:s miljardstöd på flyktingarna, men de kommer att begränsa flyktingarnas rörelsefrihet, och detta är EU:s huvudsyfte.

En dag efter EU-uppgörelsen med Turkiet frihetsberövade 1300 flyktingar som var på väg till Lesbos i Grekland, meddelade turkiska tidningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: