Demonstration i Krakow för rätt till abort.

Kriget mot kvinnor i Polen är långt ifrån över

2016-10-09 | Greta Gober padlock

FEMINISM/ANALYS

Kort efter #BlackMonday (svart måndag) den 3 oktober i Polen så drog det styrande partiet Lag och rättvisa tillbaka sitt stöd för det totala abortförbudsförslaget. Bara två veckor tidigare hade Lag och rättvisa röstat för förslaget men den 6 oktober ändrade de uppfattning och partiledaren Jarosław Kaczyński kallade det diskuterade abortförbudet ett stort missförstånd.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-10-10 | Inspirerande mobilisering för aborträtt i Polen

2016-10-07 | Driven lobby bakom förslaget om totalt abortförbud i Polen

2016-07-08 | Polska medier, stat och kyrka i allians mot ”genusideologi”

2016-04-20 | Så främjar katolska kyrkan sin kvinnofientliga agenda i Polen

2016-04-04 | Polen: ”Galgar är till för att hänga kläder på”


FAKTA/Efter protesterna

Stödet för regerande partiet i Polen Lag och rättvisa (PiS) sjönk dramatiskt efter de landsomfattandande massprotesterna, som stöddes av solidaritetsmanifestationer runt om i världen, mot förslaget att totalförbjuda abort. Redan på onsdagen kom signaler om att regeringen inte längre var beredd att ställa sig bakom förslaget, och på torsdagen röstade 352 ledamöter i parlamentet emot förslaget, 58 för och 18 lade ner sina röster.

Institute Ordo Iuris organiserar konservativa aborträttsmotståndare och försöker påverka europeisk lagstiftning med hjälp av juridisk expertis. Ordo Iuris stod för den juridiska och analytiska bakgrunden till Stoppa abort-initiativet. Alla experter som arbetar med organisationen är advokater. Ordo Iuris ingår i ett internationellt nätverk av organisationer som alla eftersträvar samma ultrakonservativa mål över hela världen.

Medier runt om i Europa och Polen har förkunnat demonstranternas framgångar. Men…

…samma dag som Lag och rättvisa röstade för inte stödja lagförslaget Stoppa abort lämnades ett liknande förslag in av Polish Federation of Pro-Life Movement till parlamentet. Med över 160 000 underskrifter har det exakt samma syfte som Stoppa abort-lagförslaget, det vill säga ett totalt abortförbud med ett undantag – det planerar inte att kriminalisera kvinnor som genomgår proceduren. Författarna till det nya förslaget hoppas att det ska ses som mindre kontroversiellt och därför ha större möjlighet att gå igenom.

Representanter för Lag och rättvisa och premiärministern Beata Szydło har också gjort tydliga uttalanden i media om att de inte tänker ge upp och fortsätta mot målet att ”försvara liv”. Det här är ett löfte de givit sina väljare och de kommer inte bryta det, underströk de.

Representanter för Polish Federation of Pro-Life Movement har också klargjort att de stöder det nedröstade Stoppa abort-förslaget som lades fram av Institute Ordo Iuris och har understrukit att tillsammans har de här två förslagen samlat nära 700 000 underskrifter. På en presskonferens som hölls i torsdags frågade de om regeringen vill att de ska uppmana de här 700 000 människorna att ta till gatorna eftersom det verkar vara den enda röst som regeringen respekterar.

Arrangörerna av #BlackProtest planerar en ny protest i hela landet den 24 oktober, vilket är årsdagen den strejk 1975 som isländska kvinnor gick ut i för att protestera mot ojämställdhet, en handling som har varit en inspirationskälla för #BlackProtest.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: