Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

Inspirerande mobilisering för aborträtt i Polen

2016-10-10 | Malin Björk padlock 2

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”De polska kvinnornas delseger över nationalkonservativa, och därmed givetvis också patriarkala krafter, är en inspiration för oss alla. De visar vägen för alla oss som vet att våra rättigheter aldrig kan tas för givna. I Polen planeras redan nya aborträttsdemonstrationer”, skriver Malin Björk (V) och kavlar upp armarna för fortsatt kamp.

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet

De senaste veckorna har vi sett en enastående mobilisering för kvinnors rätt till sina kroppar. Hotet om ett polskt totalförbud med långa fängelsestraff satte igång en rörelse i Polen, Black protest. Den internationella solidariteten lät inte heller vänta på sig. Liksom när Spaniens högerkonservativa regering försökte inskränka aborträtten för drygt två år sedan anordnades demonstrationer och upprop över hela Europa. Vi i vänstern tog initiativ till en debatt i EU-parlamentet för att stå upp för aborträtten. Sent på torsdag kväll röstade det polska parlamentet ner förslaget. En seger såklart.

Men bara några dagar senare nås vi av informationen att abortmotståndarna lämnat in en ny namninsamling med liknande förslag att kriminalisera abort ytterligare. Jag konstaterar att mina polska kollegor och aktivister i aborträttsrörelsen hade rätt när de sa att det inte var läge att pusta ut, och att de konservativa krafterna skulle komma med ytterligare hemska förslag.

De polska och internationella demonstrationerna för polska kvinnors rättigheter var och är dock en härlig markering mot de patriarkala, högernationalistiska och konservativa krafterna i Europa som försöker kontrollera våra kroppar och vår sexualitet, våra familjer och vår frihet. Men trots detta, och trots att Polen redan har bland en av de mest repressiva abortlagarna i Europa, så återkommer alltså hotet om ytterligare inskränkningar. Regeringen har dessutom annonserat att de ska driva antiabort-kampanjer.

Jag har sett vad som händer när abortmotståndarna mobiliserar och organiserar sig. Då trycker de tillbaka våra rättigheter. I slutet av förra mandatperioden lyckades de skjuta i sank ett progressivt betänkande i EU-parlamentet om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Därför var vi några progressiva parlamentariker som, när vi började denna mandatperiod, bestämde att vi aldrig någonsin skulle låta högerns konservativa krafter ta över igen. Vi samarbetar därför inom ramen för nätverket All of Us.

På den internationella dagen för säker och laglig abort den 28 september anordnade vi i All of Us ett seminarium där vi tittade närmare på ett annat av abortmotståndarnas verktyg, så kallade samvetsklausuler. Det handlar om abortvårdsvägran från hälso- och sjukvårdspersonal. Ibland rör det sig om hela institutioner som vägrar utföra abort.

Den polska mobiliseringen, som nu fortsätter, har visat att vi gör skillnad. I Irland mobiliserar sig breda lager för en liberalisering av abortlagstiftningen. I Italien kämpar feminister mot situationer där hela vårdinstitutioner och regioner vägrar erbjuda abortvård. I Latinamerika kämpar kvinnor i länder som Chile, Dominikanska republiken, El Salvador och Nicaragua mot sina länders totalförbud mot abort. Dessa krafter har systrar och supportrar över hela världen.

De polska kvinnornas delseger över nationalkonservativa, och därmed givetvis också patriarkala krafter, är en inspiration för oss alla. De visar vägen för alla oss som vet att våra rättigheter aldrig kan tas för givna. I Polen planeras redan nya aborträttsdemonstrationer.

Tillsammans med dem kommer jag, och de progressiva kollegorna i EU-parlamentet, att varje dag fortsätta stå upp för aborträttigheter, ungas rätt till sexualundervisning och rätten till preventivmedel för alla kvinnor i Europa. När vår rätt att bestämma över våra egna kroppar hotas i ett land hotas den för oss alla.

Glädjen över att ha besegrat ett vidrigt lagförslag ger oss kraft när vi nu kavlar upp ärmarna för att fortsätta kampen tillsammans. Vi ses i protesterna framför de polska ambassaderna!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20161011 - Kerstin Hallert

men i Sverige var det inte mycket till manifestationer för solidaritet med protesterna i Polen. Fanns det en enda demonstration framför polska ambassaden? Ynkligt.


20161012 - Jenny Rönngren

Ca 250 deltog i demon i Stockholm.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: