Tusentals gick ut i Warszawa med galgar i händerna och försvarade rätten till fri abort. En folkrörelse har startats.

Polen: ”Galgar är till för att hänga kläder på”

2016-04-04 | Aleksandra Eriksson padlock

UTRIKES

Den katolska kyrkans vädjan om att förbjuda abort i Polen öppnar för den största feministiska kraftsamlingen på flera år. Sju tusen personer samlades under söndagen i Warszawa för att protestera, sedan företrädare för det styrande partiet Lag och rättvisa, inklusive premiärminister Beata Szydło, ställt sig bakom kravet på ett totalförbud av abort. Många hade med sig trådgalgar som de hängde i träd och vägskyltar utanför det polska parlamentet Sejm.

Protestbrev från Sverige: Stoppa Polens totala abortförbud

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-03-10 #8mars: Bred uppslutning i Warszawa

2015-06-26 Abortpiller på drönare

2012-11-02 Polen förlorade abortmål i Europadomstolen

2014-11-25 Ny hemsida ska motverka Europas aborträttsrestriktioner

2011-07-08 Polen: Landet utan finanskris leder EU under jobbig period

– Galgar är till för att hänga kläder på. En gång i tiden greppade desperata och rättslösa kvinnor efter dem för att avbryta sin graviditet. Vi tänker inte låta denna hemska och barbariska sed komma tillbaka, meddelade vänsterpartiet Razem (’Tillsammans’) som organiserade demonstrationen.

Med i tåget var Anja Rubik. Supermodellen skrev på sin Facebooksida:

”Barn borde födas av kärlek, inte av tvång! Vi kämpar för våra rättigheter och respekt!”

Författaren Sylwia Chutnik talade från en scen:

”Ni män som hatar kvinnor – ni kvinnor som hatar kvinnor – du kvinnohatare som tänder på tusentals kvinnors lidande i namn av livets helighet. Ni gudfruktiga hycklare som berörs av ofödda men samtidigt avskyr de födda. Alla ni som tror att våra livmödrar är förhandlingskort och att rätten att bestämma över våra liv kan ges i offergåva till en sjuk patriotism eller religion. Alla ni som inte fattar att våra kroppar tillhör bara oss – dra åt helvete!”Tortyr

Kritikerna menar att lagförslaget kommer att lagstadga tortyr i Polen. I dag kan gravida göra laglig abort i tre fall: om de blivit med barn till följd av ett brott; om havandeskapet hotar den gravidas liv eller hälsa; och vid allvarliga fosterskador.

Går lagförslaget igenom tvingas våldtagna och barn under 15 år att fullfölja sina graviditeter. Kvinnor måste bära på och föda fram livsodugliga foster. De som lider missfall behöver bevisa att det var en olycka. Kvinnor med utomkvedshavandeskap ska inte behandlas så länge de inte svävar mellan liv och död, enligt kritikerna.

Juridikprofessorn Monika Płatek menade att lagförslaget visar på kyrkans svaghet:

– Den hävdar att majoriteten av polackerna är katoliker och troende i kyrkan, men måste samtidigt vädja till myndigheterna för att kunna genomföra vad den predikar.

Hon menade att lagen kommer döda snarare än rädda liv.

– Det kommer bli svårare att få tillgång till fosterdiagnostik som i dag låter behandla många sjukdomar och garantera foster ett gott liv efter födseln. Utan undersökningar kommer staten att utsätta människor för mycket dålig livskvalitet och oss alla för enorma kostnader.


Premiärminister för abortförbud

Det var i onsdags som Polens biskopar sade att de ska predika för ett totalförbud mot abort.

”Vi ber våra regerande att hjälpa föräldrar till barn som är sjuka, funktionshindrade eller tillkom i sviterna av en våldtäkt”, skrev biskoparna i sin uppmaning.

Efter deras uttalande sade partiet Lag och rättvisas ledare Jarosław Kaczyński att regeringspartiet troligen kommer stödja ett sådant förbud.

”Vår partigrupp har ingen röstningsdisciplin i världsbildsfrågor men den stora majoriteten – kanske rent av hela gruppen – kommer rösta för lagen om ett totalförbud av abort”, sade Jarosław Kaczyński till polska journalister på en pressträff.

Premiärministern Beata Szydło sade att hon personligen ska rösta för detta initiativ.

2014 utfördes 1 812 legala aborter i Polen. Polska motsvarigheten till RFSU – Federa – uppskattar att det görs mellan 50 000 och 200 000 aborter illegalt eller utomlands. Den senare siffran är jämförbar med antalet aborter som görs i Sverige i förhållande till folkmängd.Kampen har börjat

Gårdagens marsch var bara en början. Nu laddar civilsamhället för en bredare diskussion om abort i Polen. En sluten Facebook-grupp (Tjejer till tjejer) som startades i fredags hade samlat nästan 67 000 medlemmar under helgen. Här planeras framtida aktioner.

Organisatörerna har redan utlyst en stor marsch på lördag, 9 april, i den fria aborträttens namn.

– Det kommer bli det största eventet till försvar för kvinnors rättigheter som detta land har sett, enligt Katarzyna von Alexandrowitsch som är en av gräsrotsorganisatörerna.

– Vi vill kombinera demonstrationen och andra tillställningar och kampanjer på sociala medier med ett medborgarinitiativ för att ändra på den nuvarande lagstiftningen, förklarar kollegan Marta Habior.

En undergrupp vill starta ett lagförslag till skydd för sperma. Enligt deras förslag skulle män som medvetet eller omedvetet spiller sin säd straffas med fängelse.

Men inte alla de som stödjer demonstrationerna vill ha fri aborträtt i Polen. Många anser att det räcker med att försvara den rådande lagen – som tillhör Europas strängaste.

Organisatörerna hoppas övertyga dem att ändå stödja lördagens marsch.

På måndag kommer även en demonstration hållas utanför den polska ambassaden i Stockholm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: