Röda skor – en installation mot våld som väcker känslor

2016-09-02 | Carmen Blanco Valer padlock

INRIKES

Lördagsflanerande göteborgare som passerade Götaplatsen den 27 augusti ställdes inför åsynen av fyrahundra par röda skor. Installationen Röda skor symboliserar fyrahundra kvinnor som dött som konsekvens av patriarkalt våld. Carmen Blanco Valer talade med Elina Chauvet, konstnären bakom verket som snart kommer att arrangeras även i Stockholm.

De personer som är intresserade av att medverka i förberedelserna av Röda skor i Stockholm i november kan kontakta Montse: varadaes@gmail.com

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-08-26 #NiUnaMenos: Kampen mot patriarkalt våld växer

2016-08-09 ”Rör ni en, rör ni oss alla”

2015-08-04 Spanien mobiliserar för att stoppa mäns våld mot kvinnor

2015-07-23 ”Juárez är toppen av isberget men nu handlar det om hopp”

2015-06-14 #NiUnaMenos: Historisk feministisk kraftsamling

2015-03-27

2015-03-27 Historiskt beslut om feminicidio i Mexikos högsta domstol

Skornas tomhet och blodröda färg gjorde påtagligt att när det talas eller skrivs om ”femicidio”, det vill säga dödligt våld mot kvinnor, handlar det om personer av kött och blod som tidigare gick i liknande skor men som nu är borta.

– Jag har sett några av bilderna från reproduktionen i Göteborg och även om jag ännu inte fått mer information känns det bra. Jag önskar att fler kvinnor och män ska ta till sig idén och reproducera initiativet och göra repliker av installationen i olika svenska städer. Idén är att installationen ska vara ett kommunikationsmedel och en pedagogiskt redskap för att väcka insikt och medvetenhet kring våldsproblematiken, sade konstnären Elina Chauvet till Feministiskt perspektiv.

– Konstellationen Röda skor är ett sätt att hålla det kollektiva minnet levande, en frammaning av minnen och känslor, en tomhet och tyst vandring, en önskan om att våra mördade nära och kära ska komma tillbaka, sade konstnären Elina Chauvet efter att hon såg bilderna på sin konstverk, till Feministiskt perspektiv, tillade Chauvet.



Foto: Efrain Calderón


Initiativet till aktionen togs av Solidaritet med Ayotzinapa-kommittén. Den består av mexikanska aktivister som med konstnären Elina Chauvets tillstånd reproducerar hennes numera berömda gatuinstallation i Skandinavien.

Idén om Röda skor (Zapatos Rojos) växte fram som en reaktion mot det alarmerande höga antalet mord på kvinnor i Ciudad Juarez i norra Mexiko 2009. Men också som en reaktion mot höga siffror för dödligt våld mot kvinnor i hela Mexiko. Installationen har sedan dess återskapats på många platser i Latinamerika och Europa.

Installationen beskrivs av initiativtagarna Ninfa Estrada och Katia Ibarra som ett kollektivt och interaktivt verk som vänder sig till våra samveten. Syftet är att uppmärksamma det patriarkala våldet runt om i världen. Ett sätt att synliggöra att flickebarn och kvinnor runt om i världen ”försvinner” eller mördas i ett slags lågintensivt krig inför likgiltiga myndigheter.

I Göteborg besöktes installationen av cirka tusen fotgängare som informerades om våldet mot kvinnor i världen och i Mexiko i synnerhet, samt om konstnärens intention. Folk ställde frågor och fick även chans att skriva egna skyltar med budskap när det gäller våld mot kvinnor på de språk som de önskade. Några av de språk som publiken använde på skyltarna var svenska, spanska, tyska, japanska, persiska, engelska och danska. Ninfa Estrada tillägger att en del av de besökande även delade med sig av egna smärtsamma och skakande erfarenheter av våld mot kvinnor, vilket berörde henne extra mycket.

Skorna donerades av bland andra Göteborgs Stadsmission, Rum 26 och privatpersoner. En del kom till Götaplatsen där det även fanns möjlighet att måla skor röda. Ett SVT-team och den lokala pressen bevakade också aktiviteten.


Foto: Efrain Calderón


På frågan om Elina Chauvet hade föreställt sig att hennes installation skulle nå de nordiska breddgraderna svarade hon:

– Projektet var redan från början tänkt och designat för att bryta de geografiska gränserna, eftersom våldet mot kvinnor är ett globalt problem.


Ser du dig själv som feminist?

– Jag definierar mig själv, mitt livs ställningstagande och mitt konstverk som feministiska. Jag arbetar för att kvinnors liv skall vara lika viktiga att värnade om som alla andras. Men jag är inte teoretiker, jag är först och främst konstnär.

En grupp kvinnor håller redan på med att organisera en liknande installation i Stockholm den 26 november i anslutning till den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. En minnesdag som lanserades av den av latinamerikanska feministiska kontinentala träffen 1981 för att hylla systrarna Mirabal som mördades brutalt 1960 under diktaturen i Dominikanska republiken.


Konstnären Elina Chauvet uppmärksammar våldet mot kvinnor genom sin berömda gatuinstallation ”Zapatos Rojos” (Röda skor).Foto: Ecuador Extea


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: