Syriska kvinnor har bildat nätverk för självförsörjning

2016-06-03 | Christine Petré padlock

UTRIKES

Tusentals syriska kvinnor befinner sig i Jordanien på flykt undan krig och misär. I Amman arbetar en grupp syriska kvinnor för att göra sig självförsörjande. De flesta är arbetare som har förlorat sina män och ensamma försörjer sina barn genom traditionellt syriskt hantverk som att tillverka tvål och klänningar. Christina Petré har träffat dem i Amman.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-05-24 Syriska flyktingar tvingas sälja sina kroppsdelar

2016-02-02 Syriska kvinnors krav i fredsprocessen i Genève

2015-11-03 Syriska kvinnor om livet på flykt

2015-08-28 Outhärdlig situation för syriska flyktingar i Libanon

Tvålar, stearinljus, överkast och smycken dekorerar entrén till kontoret på Munawara-gatan i hjärtat av Jordaniens huvudstad Amman, här kryllar det av kontor, restauranger och små butiker. På sitt kontorsrum bjuder 34-åriga Lara Shaheen från Damaskus på turkiskt kaffe medan hon berättar hur hon för tre år sedan flydde kriget i sitt hemland. Efter att ha etablerat sig i grannlandets huvudstad började hon volontärarbeta i flyktinglägrena. Men frågor kring långsiktighet snurrade runt i hennes tankar, hur kan vi syriska kvinnor göra oss självförsörjande?

Många syriska kvinnor som bor i Amman har erfarenhet av lokal hantverkskonst och på den vägen identifierade Shaheen en möjlighet att etablera ett nätverk av syriska kvinnor som producerar traditionella syriska varor. För att känna av intresset, skapade hon en Facebooksida och kunde genast konstatera att det inte enbart fanns ett intresse för traditionella varor utan även för en gemenskap mellan syrier baserade i Amman. Det var vad Shaheen behövde höra. Strax därefter etablerade hon Jasmine Foundation.


Lara Shaheen startade nätverket Jasmin Foundation tillsammans med syriska kvinnor i Amman.


Börja om från början

I dag är initiativet ett år gammalt och verksamheten har expanderat från tre till 40 anställda. Kvinnorna är mellan 35 och 60 år från Syriens alla hörn som Aleppo, Daraa, Homs och Damaskus. Här produceras i dag sammanlagt 15 produkter inklusive tvålar, ljus, överkast, smycken och parfym.

I början var det fyra kvinnor från Damaskus med långvarig hantverkserfarenhet som utbildade och guidade de andra kvinnorna. För många av kvinnorna har resan varit tuff, några av dem arbetade i fabriker i Syrien, innan kriget bröt ut, och kom till Jordanien barskrapade. I Jordanien tvingades många av de omkring 635 000 syriska flyktingarna börja om från början.

– Det är tufft att vara syrier i Amman, säger 60-åriga Falak Al-Bish, en av de kvinnorna som arbetade som skräddare i en fabrik hemma i Syrien men kom till Amman för tre år sedan. Hennes man mördades i kriget och i dag bor hon med sina sex barn i Amman. Genom Jasmineorganisationen kan hon försörja sig genom att sy och sälja traditionella syriska klänningar.

– Det är särskilt hårt när man inte känner till marknaden eller har några kontakter, förklarar 35-åriga Maya Al-Babilli, en trebarnsmamma från Damaskus. Innan kriget arbetade hon i en butik i Syriens huvudstad men här i Jordanien är det svårare. Hennes man är arbetslös och försöker att arbeta några timmar då och då på en snabbmatskedjerestaurang. Shaheen träffade Al-Babilli, liksom många av de andra kvinnorna, på en marknad i Amman. För många av dem var det svårt att arbeta individuellt men genom nätverket lyckas de stötta varandra. I dag arbetar Al-Babilli med organisationens tvålproduktion.

– I början var det svårt, säger hon och minns tillbaka. Nu har hon lärt sig hur hon ska mixa de olika ingredienserna för att nå den rätta balansen. Al-Babilli lärde sig tvålkonsten från en Syrisk väninna från Aleppo, Syriens största stad, känd som tvålens födelseplats. Tvålarna härifrån är producerade av endast naturliga ingredienser med råvaror såsom olivolja. Uppradade i ett av kontorets hörn finns 13 olika dofter inklusive citron, mint och honung, samt Al-Babillis favorit, den syriska stoltheten: jasmin.

– Det får mig att minnas min barndom, säger hon med ett leende och tillägger med stolthet, Det är doften av Syrien.


Räddar sina familjer

Al-Babilli kämpar, liksom de andra kvinnorna som har minst tre barn per familj, för att skrapa ihop tillräckligt med pengar för att täcka hyra, mat, barnens utbildning och hälsovård.

– Kvinnorna kämpar hårt för att rädda sina familjer, förklarar Lara Shaheen. En majoritet av dem har endast basutbildning och är ensamstående. Många har förlorat sina män i det femåriga kriget och var arbetslösa när Shaheen lärde känna dem. Några av kvinnorna har möjlighet att arbeta hemifrån, det är ett sätt för dem att spara på transportkostnader samtidigt som de kan ta hand om sina barn.



En av kvinnorna är 42-åriga Rana Hamsho som arbetar med broderi och har fem barn. Det är en tuff marknad.

– Ditt arbete uppskattas inte och oftast är betalningen låg, säger hon.

Genom Jasmine Foundation har hon möjlighet att tjäna mellan 200 och 400 jordanska dinarer (motsvarande omkring 2 300 och 4 600 svenska kronor) per månad. Men kostnaderna är också höga. Hon betalar 300 jordanska dinarer (omkring 3 500 svenska kronor) för sin lägenhet med tre sovrum, för att överleva får alla familjemedlemmar hjälpa till. Men hon är tacksam för att hon har ett jobb och är optimistisk. Hon hoppas kunna fortsätta arbeta med Lara Shaheen och att organisationen kommer kunna expandera.


Drömmen att expandera

Att produkterna för närvarande är på display i kontoret är inte optimalt. Syrier har inte rätt att öppna butiker i Jordanien men Shaheen hoppas kunna samarbeta med en jordansk kollega och på så sätt kunna hyra en liten butik och på så sätt föra produkterna närmare sina kunder. I dag är Facebook organisationens viktigaste marknadsföringskanal. De flesta klienterna är jordanier, palestinier eller syrier och tillhör antingen Shaheens kontaktnät eller är grannar eller Facebookentusiaster.

– Sängöverkasten och tvålarna är de mest populära produkterna, berättar Shaheen. Några kunder har till och med kommit till kontoret med personliga tvålrecept, förklarar Shaheen med ett leende. En irakisk man köpte med sig tvål hem till sitt hemland.

Lara Shaheen hoppas kunna expandera i framtiden. En dröm är att inkludera syriska kvinnor i Turkiet. Även om hon inte kan vänta på att kriget ska få ett slut hoppas hon kunna fortsätta arbeta med kvinnorna.

– Jag har bosatt mig här i Amman och hoppas kunna resa fram och tillbaka i framtiden, säger hon.

Krig eller inte så hoppas hon kunna fortsätta arbeta med att stärka syriska kvinnor så att de kan vara självförsörjande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: