Syriska flyktingar tvingas sälja sina kroppsdelar

2016-05-24 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Syriska flyktingar i närliggande länder tvingas sälja sina kroppsdelar för att överleva. Detta enligt Syrian Independent Media Group. Ett underjordiskt nätverk av organhandel förmedlar försäljningen och detta har pågått i fem år, sedan början av inbördeskriget i Syrien. Även i krigsdrabbade områden inne i Syrien pågår organhandel.

En 29-årig syrisk flykting som flydde från Homs i norra Syrien till Egypten berättar att han var tvungen att sälja en njure. Han flydde i början av inbördeskriget men hade inte lyckats att skaffa jobb och till slut var han tvungen att sälja sin njure för att överleva. ”Jag hade inga pengar och kunde inte hitta något jobb, så det enda val jag hade var att sälja min vänstra njure”.

Det finns ingen tillförlitlig statistik på hur utbredd olaglig organhandel är, skriver Syria Deeply.

”Men Hussein Eirini, chef för Institutionen för rättsmedicin vid Damaskus universitet och chef för den nybildade allmänna myndigheten för rättsmedicin, har sammanställt bevis på organhandeln och uppskattar att 18 000 syrier har sålt sina organ på marknaden under de senaste fyra åren av kriget”. Enligt honom är handeln särskilt intensiv i gränsområden utanför Assad regimens kontroll och inne i Turkiet och Libanon i de flyktingläger för syriska flyktingar. Organ priserna varierar över regionen. I Turkiet kan en njure köpas för 10 000 dollar medan priset i Irak kan vara så lågt som 1 000. I Libanon och Syrien ligger kostnaden runt 3 000 dollar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: