Bahareh Hedayat, Narges Mohammadi (th) och Atena Daemi.

Politiska fångar i kvinnofängelset

2015-08-28 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Edelstam-pristagaren 2012, Bahareh Hedayat, 34, döms till ytterligare två års fängelse. Detta medan hon såg fram emot att släppas i slutet av juli efter att ha fullbordat sitt fängelsestraff på fem och halvt år i Evin-fängelset. Amnesty International och hundratals iranska kvinnorättsaktivister har protesterat. I samma fängelse i Teheran sitter Narges Mohammadi och Atena Daemi också dömda till långa fängelsestraff.

Läs också:

2015-06-05 26 års fängelse för två unga iranier

2015-05-08 Narges Mohammadi gripen igen i Teheran

2012-06-08 Per Anger-pristagare ännu i fängelse

2012-05-11 Narges Mohammadi fängslad

2012-03-09 Iransk aktivist hyllas med första Edelstam-priset

2011-05-13 Irans nya kvinnofängelse liknar ett koncentrationsläger

Bahareh Hedayat, 34, är en av de fängslade aktivisterna som, trots svåra förhållanden i fängelset och sin vacklande hälsa, har vägrat kompromissa om sina övertygelser. Hedayat var aktiv inom både student- och kvinnorörelsen och språkrör för ett universitets studentkår. Hon greps 2010 och fick tre parallella, olika domar. Fem år för agerande mot landets säkerhet, två år för förolämpning av högsta religiösa ledaren och sex månader för förolämpning av presidenten. Enligt iranska lagar sitter den dömda, vid samtidiga fängelsestraff, ut det längsta straffet och går sedan fri.

Vid slutet av juli, efter fem och halvt år, förberedde Hedayats familj för hennes hemkomst. Hon själv var inställd på att frisläppas och återförenas med sin make som hon skildes ifrån efter ett års äktenskap. Men nya uppgifter bekräftar att hon återigen har dömts till två års fängelsestraff under nya brottsrubricering. Bahareh Hedayat får inte lämna fängelset och ska sitta kvar ytterligare två år, enligt fängelsemyndigheterna.

Bahareh Hedayat har sällan fått möjligheten att träffa sin make under dessa fem åren, hon har vägrats permission utom ett par gånger under sitt fängelsestraff. Hennes make har under den senaste tiden fått träffa henne, 20 minuter i veckan under bevakning. Han larmade för ett tag sedan om att Bahareh Hedayat lider av allvarliga gynekologiska besvär, men hon vägras vård. Enligt maken kommer Hedayat att berövas sin chans att senare få barn på grund av detta. Men Hedayat har alltid sagt att hon inte vill dra extra uppmärksamhet till sig. Hon har avstått ifrån att be om privilegier vilka de andra okända fängslade kvinnorna som lider i liknande situationer inte får, har hon sagt. Bahareh Hedayat ville bara sitta av sitt straff, gå hem och fortsätta leva igen, skrev hon i sina brev till sin familj. Något som inte blev av. Nu ska hon sitta kvar ytterligare två år i Evin-fängelset.


Moder larmar

Atena Daemi, 27, dömdes till 14 års fängelse för sina aktiviteter i en barnrättsförening och för stödet hon gav familjer till de politiska fångarna. Rättegången varade 15 minuter, rapporterar Amnesty.

Daemi dömdes för propaganda och aktiviteter mot regimen och dess ledare. Detta baserades på hennes kommentarer på Facebook och Twitter där hon kritiserade brottet mot mänskliga rättigheter i Iran och avrättningarna. Hon hade dessutom visat solidaritet med de anhöriga till de avrättade. Bland annat deltagit i en fredlig manifestation utanför fängelset i solidaritet med anhöriga till de som väntade på att avrättningsdomer skulle verkställas. Daemi sitter fängslad sedan oktober 2014. Nu har hennes mor larmat om Atena Daemis kritiska hälsoproblem, som misstänks vara kroniska sjukdomen MS. Men fängelsemyndigheterna vägrar vård.

Narges Mohammadi, 43, Per Anger-pristagaren 2011, sitter fortfarande kvar i fängelset trots allvarliga hälsoproblem. Hon greps i sitt hem den 5 maj och kördes till Evin-fängelset. Det är den fjärde gången hon fängslas för sina åsikter. Läs mer om henne.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: