Narges Mohammadi, människorättsaktivist och ensamstående med två små barn, sprider kampglädje i nästan varje offentligt uttalande.

Narges Mohammadi gripen igen i Teheran

2015-05-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Narges Mohammadi, Per Anger-pristagaren 2011, är återigen fängslad i Iran. Hon greps i sitt hem den 5 maj och kördes till Evin-fängelset.

UPPDATERING: Enligt de senaste rapporterna från Teheran, har Mohammadis hälsa försämrats sedan hon greps. Hon lider av en kronisk sjukdom och är i behov av daglig medicinering. Fängelsemyndigheterna har vägrat ta emot hennes mediciner, som anhöriga försökt att överlämna. För tillfället befinner hon sig på fängelsets hälsoklinik utan tillgång till sina mediciner, enligt anhöriga.

Läs också:

2012-06-08 Per Anger-pristagare ännu i fängelse

2012-05-11 Narges Mohammadi fängslad

2011-11-18 En tom stol igen

Narges Mohammadi är välkänd i Iran, som en av landets mest frispråkigaste människorättsaktivister. Hon håller helt enkelt inte tyst mot orättvisor. Till följd av det anklagas Mohammadi nu av rättsväsendet för bland annat ”propaganda mot staten”, ”etablering av en olaglig organisation kallad Step by Step to Stop Death Penalty”.

Ett par dagar innan polisen grep henne, sade Mohammadi till International Campaign for Human Rights in Iran, att alla dessa anklagelser egentligen har med hennes fredliga protester och engagemang att göra.

– Även min närvaro vid manifestationen till stöd för kvinnor som attackerades i Isfahan med syra i sina ansikten, kallas för deltagande i olaglig demonstration.

Narges Mohammadi tilldelades 2011 års Per Anger-pris för sin långa kamp för mänskliga rättigheter i Iran. I motiveringen kan man läsa: ”För att genom personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet och säkerhet, på ett uthålligt och offentligt sätt ha kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran”.

Mohammadi greps 22 april 2012, på falska anklagelser, i sin mors hus medan hennes små barn bevittnade polisbrutaliteten. Hon dömdes till ett sexårigt fängelsestraff men släpptes i juli samma år på grund av vacklande hälsa och omfattande internationella protester.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: