Bahareh Hedayat prisas för sitt mod.

Iransk aktivist hyllas med första Edelstam-priset

2012-03-09 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Edelstamstiftelsens första pris för mod, civilkurage och skydd för mänskliga rättigheter gick till iranska kvinno- och människorättsaktivisten Bahareh Hedayat. Någonting som hyllas av iranska kvinnorättsaktivister och studentaktivister i Iran. Hedayat är en av de många fängslade aktivister som får respekt och beundran från alla håll. Även i fängelset visar hon enorm integritet och mod och vägrar kompromissa om sina övertygelser.

Hedayat är född 1981 och har varit engagerad i både student- och kvinnorörelsen. Hon tillhör den generationen iranska kvinnor som med sig tog kvinnors jämställdhetskrav till studentrörelsen och påverkade sina kamrater inom denna rörelse. Bahareh Hedayat sitter nu i Evinfägnelset på grund av sina åsikter och aktiviteter och därför kan inte ta emot priset personligen.

Motiveringen till priset för Bahareh Hedayat enligt Harald Edelstam Foundation är att hon har vågat spela en ledande roll inom studentrörelse och i kvinnorörelsen i Iran. Hon har aktivt kritiserat regimen och dess president Ahmadinejad. Pristagaren har mött svår polisbrutalitet och har vid flera tillfällen gripits för sina modiga aktioner.

The Edelstam Prize: Utges till minne av diplomaten Harald Edelstam (1913-1989) som räddade oppositionella i Chile från förföljelse av militärjuntan sedan den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende störtats 1973.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: