Gita Nabavi, Ingrid Mårtensson, Zakia Khan.

#fikon15: Möt tre kandidater

2015-02-13 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

Gita Nabavi är nominerad till ordförande, Zakia Khan och Ingrid Mårtensson styrelsen inom områdena organisation och ekonomi. Alla tre har lång erfarenhet av partiarbete i Fi och vill vara med och driva partiet framåt.

Feministiskt perspektivs Aleksa Lundberg har träffat dem.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-02-13 #fikon15: Läge att organisera, utveckla och bredda

2015-02-13 #fikon15: Laddat för politiskt utvecklingsarbete

2015-02-13 #fikon15: Över 530 medlemmar väntas till Örebro

2015-02-13 #fikon15: #fikon15: Piteå – Schymans sista stopp inför kongressen

Gita Nabavi, nominerad till ordförande:

Hur kom du in i Fi?

-Jag har ju varit aktiv i Fi i snart nio år och har hunnit med att göra en hel del inom organisationen. Jag har bland annat tidigare arbetat som sekreterare i Fi:s nationella styrelse.

Läget i Fi idag?

– Vår främsta styrka är att vi är idealister, vi vet att vi kan förändra världen och arbetar mot det målet dagligen. Vår styrka sitter i att feminismen utgör kärnan både i vår politiska ideologi och i våra politiska handlingar, vilket har gjort det möjligt för oss att frigöra oss från den mossiga och högst irrelevanta politiska höger-vänsterskalan. Vår svaghet är att vi fortfarande saknar kunskap och representation inom vissa av de områden som vi anser oss vilja företräda så som trans, intersektionalitet och funktionalitet.


Gita Nabavi.


Zakia Khan, nominerad till styrelsen, område Organisation:

Vad fick dig att gå med i Fi?

– Jag gick med i Fi inom några timmar efter att jag hörde att det bildats. Det kändes så rätt och något jag väntat på länge. Jag var med på första kongressen i Örebro och har varit på alla kongresser sen dess. Jag tänkte vara där som åskådare, men drogs in i diskussionen och kände mig delaktig i det politiska samtalet. Jag gick med i Fi:s antirasistiska arbetsgrupp. Vi träffades under några år och formulerade politik.Vid kongressen i Kista blev jag invald till valberedningen 2007, lämnade valberedningen för att ställa upp till styrelsen 2011. Jag har varit kassör i styrelsen sedan dess. För mig har det alltid handlat om att jag ville påverka Fi:s ideologi och organisation.

Läget i Fi idag?

– Under senaste året har administrationen ökat lavinartat samtidigt som behovet av strategisk och ideologisk ledning också ökat. Före valet var vi invalda i Simrishamns kommun, men ingen annanstans. Nu har vi lokala medlemsgrupper över hela landet och är invalda i flera kommuner. Det ställer helt nya krav på oss.

– Vi behöver fokusera på strategiska och ideologiska frågor. Jag hoppas att vi kan etablera ett kansli som kan sköta mycket av administrationen så att vi i styrelsen kan arbeta internt och externt med att bygga upp partiet, stödja medlemmar som är eller vill bli aktiva, sprida och förankra vår politik.


Zakia Khan.


Ingrid Mårtensson, nominerad till styrelsen, område Ekonomi:

Vad fick dig att gå med i Fi?

– Jag gick med samma dag som Feministiskt Initiativ bildades. Det kändes överväldigande att det äntligen fanns en politisk rörelse som drev alla de frågor jag kämpat med under hela livet. Det jag saknade var representation från min del av landet, och i stället för att vänta på att ”någon annan” skulle ta ansvar så tog jag ansvaret själv och nominerade mig.

Läget i Fi i dag?

– Styrkorna är helhetssynen på politiken, att vi inte behandlar olika områden som fristående öar, utan att vi ser hur de hänger ihop och påverkar varandra. Styrkan är även alla engagerade medlemmar runt om i landet som bedriver aktivism i vardagen. Svagheten är växtvärk, vi behöver bli bättre på att stötta och uppmuntra de enskilda medlemmarna, så de orkar fortsätta.


Ingrid Mårtensson.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: