– Jag trodde att jag skulle möta sura miner när vi inte kom in i riksdagen men tvärtom så har folk organiserat sig ute i landet, som ni här, säger Gudrun Schyman till Piteås Fi-grupp.

#fikon15: Piteå – Schymans sista stopp inför kongressen

2015-02-12 | Maja Qvarnström , Hanna Elmberg padlock

INRIKES

Feministiskt initiativs Gudrun Schyman tog under tisdagen och onsdagen home-partyt till Norrbotten. Åsa Lundmark från Fi Norrbotten hoppas nu på en ”Gudrun-effekt” i medlemstalen som redan ökat från 20 till snart 350 medlemmar sedan 2014. Både Åsa Lundmark och medlemsgruppen i Piteå vill se en förbättring i partiets landsbygdspolitik och hantering av urfolksfrågan i och med partiets kongress som hålls den 13-15 februari i Örebro.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-02-13 #fikon15: Möt tre kandidater

2015-02-13 #fikon15: Laddat för politiskt utvecklingsarbete

2015-02-13 #fikon15: Över 530 medlemmar väntas till Örebro

2015-02-13 #fikon15: Läge att organisera, utveckla och bredda

Fi:s medlemsgrupp i Piteå startades i somras och har sex unga, aktiva medlemmar. De hoppas på att så småningom forma en styrelse. Ingen av dem har dock möjlighet att åka ner till kongressen i Örebro. Men de har ändå förväntningar på vilka frågor som kommer att tas upp där. Home-partyt i Piteå är fullbokat och intresset större än vad de vågat hoppas på. Feministiskt perspektiv träffar gruppen när de förbereder inför kvällen.

Madeleine Åkvist har varit med sedan starten.

– Efter medlemsmötena i höstas har det kommit till flera aktiva medlemmar. Vi har också fått hjälp av ABF nu vilket är positivt. Men vi har inte nått ut så mycket för än nu när det är home-party med Gudrun Schyman. En svårighet är att ingen av oss som är aktiva har varit partipolitiskt engagerade innan, säger Madeleine Åkvist.

– Inför kongressen tycker jag att landsbygdspolitiken är viktig. Det har tidigare varit lite fattigt om den hittills, tycker jag. De flesta partierna är dåliga på det området och det har visats i hur folk röstar, säger Madeleine Åkvist.


– Inför kongressen tycker jag att landsbygdspolitiken är viktig, säger Madeleine Åkvist, medlem i Fi sedan starten.


"Många tror att vi är ett enfrågeparti"

Tanja Andersson är också en aktiv medlem i Piteå och har länge varit intresserad av feminism och politik och har nu valt att engagera sig.

– Vi är ju ganska färska här och har inte hunnit anordna så mycket än. Men det är jätteroligt att intresset för home-partyt är så stort, säger Tanja Andersson.

– Mina förväntningar på kongressen är att partiet ska bli tydligare, då det finns många som tror att vi är enfrågeparti. Och personligen tycker jag att utbildningsfrågan är intressant, säger Tanja Andersson.


– Önskar att partiet ska bli tydligare,det finns många som tror att vi är enfrågeparti, säger Tanja Andersson.


Sarah Dahlin Klein har varit feminist länge men har nyligen förstått att det finns en medlemsgrupp i Piteå som hon nu är aktiv i.

– Det är viktigt att vi visar att vi finns just här i Piteå. För det finns en bild av att Feministiskt initiativ är ett storstadsparti, säger Sarah Dahlin Klein.


– Det är viktigt att vi finns just här i Piteå och visar att Fi är inget storstadsparti, säger Sarah Dahlin Klein.


Vill påverka lokalt

På Internationella kvinnodagen ska medlemsgruppen anordna ett event där de bjudit in olika organisationer och målet är att Feministiskt initiativ i Piteå ska göras tillgängliga för fler och att på sikt kunna påverka i kommunpolitiken.

Åsa Lundmark är aktiv medlem och revisor i Fi Norrbotten och måste arbeta när kongressen hålls och kan därför inte delta i Örebro. Men även hon har förväntningar på att urfolkspolitiken och landsbygdspolitiken ska förbättras och vitaliseras.

– Jag tycker att det ska märkas att vi fått fler medlemmar och att partiet ska föra en mer medveten politik för ett öppnare land. För landsbygden är frågan om kollektivtrafik och urfolk viktig och det skulle passa oss här uppe så bra om det syntes i partiprogrammet, säger Åsa Lundmark.


Åsa Lundmark från F! Norrbotten hoppas nu på en ”Gudrun-effekt” när det gäller medlemstalen.


Antalet medlemmar ökar stort

– Medlemsantalet i Norrbotten har ökat från 20 till nästan 350 sedan förra året. Och nu kanske det blir ännu fler som en effekt av att Gudrun är här, hon har varit efterlängtad, säger Åsa Lundmark.

Gudrun Schyman har kammat igenom hela landet med sin eftervalsturné. I Norrbotten har hon varit på ett två dagar långt besök i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Kalix, Boden och Piteå. I Piteå är salen något mer fullsatt än vad som är rekommenderat och några får sitta på bord som står längs väggarna. Vimplarna är på plats liksom cupcakes med rosa glasyr.

– Jag trodde att jag skulle möta sura miner när vi inte kom in i riksdagen men tvärtom så har folk organiserat sig ute i landet, som ni här, säger Gudrun Schyman och tittar på Piteås Fi-grupp som sitter framför henne.

Sedan håller hon sin föreläsning om hur makt skapas och hur ny kunskap ska föras in i de parlamentariska rummen för att demokratin ska bevaras och för att vidga idén om vad politik är.


Stort avtryck trots minimala resurser

Efteråt säger Schyman till Feministiskt perspektiv att det är partiets starkaste gren att mobilisera med sparsamma resurser. Därför planerar partiet också för att på lång sikt delta i nästa val och på kort sikt att bli mer aktiva i kommunpolitiken.

– Vi har byggt upp en fantastisk kommunikationsstruktur som gjort att vi med de minsta resurserna gjorde det största politiska avtrycket i hela valrörelsen. Vi är väldigt duktiga på att mobilisera volontärer. Många får göra lite eftersom inga kan anställas, säger Gudrun Schyman.

– Nu är det organisationsbygge som gäller. Det är därför jag åker runt och lokalt delar med mig av kunskaper om hur en kan jobba med kommunen som bas och om hur en tar sig in den kommunpolitiska debatten, säger Gudrun Schyman.

Vilka förväntningar har du inför kongressen?

– Först och främst är det ett väldigt roligt tillfälle att träffa så många medlemmar på ett och samma tillfälle. Det är ett jubileum, tio år har gått sedan den första kongressen i Örebro. Vi kan konstatera att vi har lyckats bygga en folkrörelse som är antirasistisk och feministisk, det har aldrig hänt tidigare i historien. På kongressen kommer det bland annat att fattas beslut om ekonomisk politik, landsbygdspolitik och urfolkspolitiken som har varit aktuell i Norrbotten med samerna, säger Gudrun Schyman.


Gudrun Schyman, ställer upp till omval som talesperson för Fi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: