Jenny Rönngren, koordinatör till internationellt samarbetsprojekt mot hat och hot i redaktionella miljöer.

Ny reportageserie om feministiska medier

2014-05-16 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Omkring årsskiftet 2010/2011 startade en rad feministiska tidningar på nätet; den baskiska nättidskriften Píkara Magazine, katalanska nyhetsbyrån La Independent och franska Les Nouvelles News – och Feministiskt Perspektiv i Sverige. Nu sammanställer vi erfarenheterna, och samlar redaktionerna, i en serie med syfte att komma till rätta med hat och hot i redaktionella miljöer.

FEMINISTISKA NÄTTIDNINGAR I EUROPA

Del 1: Feministisk nyhetsjournalistik med viktiga funktioner att fylla

Del 2: "Vi informerar om det som andra inte tar upp"

Del 3: Píkara använder humor som verktyg i ojämställd medievärld

Del 4: Les Nouvelles News vill förnya journalistiken

Del 5: Om vi tystnar försvagas den demokrati vi vill bygga


Seminarum på Nordiskt forum, 13 juni, kl 14-15:30, sal Gudrun, Malmömässan


RELATERADE ARTIKLAR

2015-03-03 ”Hatet pareras av stöd”

2014-06-27 #nf2014: Samarbete hjälper mot hoten som avser att tysta

2014-05-16 Ny reportageserie om feministiska medier

2013-12-20 Upplevelser av hat

2013-09-27 Det värsta hatet mot feminister har lagt sig

2013-02-08 Efter UG om hatet: Det är tillämpningen som brister

2012-09-07 Youtube stänger av videobloggare som hotats

2010-11-26 Mångfald och kritik i Píkara Magazine

2010-11-05 Europeisk trend med feministiska medier

I dag inleder Feministiskt Perspektiv en serie reportage av Rebecka Bohlin om den våg av feministiska nyhetsmedier som lanserats i Europa. Det är inledningen på ett samarbete som bland annat syftar till att hitta gemensamma strategier för att motverka sexuella trakasserier och könsdiskriminerande hat och hot.

Först ut i reportageserien är Feministiskt Perspektiv. Kommande veckor berättar Rebecka Bohlin om den baskiska nättidskriften Píkara Magazine, katalanska nyhetsbyrån La Independent och franska Les Nouvelles News. Samtliga startade kring årsskiftet 2010/2011 konstaterar Feministiskt Perspektivs redaktionschef Jenny Rönngren.

– Vi har alla skapat egna mediekanaler för att ge utrymme för en journalistik som inte efterfrågades, utan snarare motarbetades mer eller mindre öppet på andra redaktioner. Maktrelationer påverkar vad som ges nyhetsvärde och publiceras. Den ständiga nedvärderingen av innehåll med ”kvinnlig” prägel hänger ihop med det öppna, ofta sexualiserade, hat som möter kvinnor när de inte anpassar sig själva eller sitt arbete efter rådande normer, säger Jenny Rönngren.

På traditionella redaktioner kan det vara svårt att prata om hur olika villkoren inom journalistiken ser ut på grund av kön, eftersom ansvaret för ojämställdheten ofta förklaras med egenskaper hos den enskilda journalisten. På de feministiska redaktionerna finns inte det problemet, vilket ger stora möjligheter att formulera motståndsstrategier.

– Eftersom många av redaktionens medarbetare och frilansare har arbetat i motvind och utsatts för hat och hot insåg vi snabbt att vi behövde strategier för att bemöta de som helst vill att våra röster ska tystna. Det blev en arbetsmiljöfråga som vi har börjat hitta lösningar på, och nu vill utbyta erfarenheter med andra som har jobbat feministiskt med journalistik för att kunna utveckla verktyg som fler än vi själva kan använda sig av.

Reportagen ingår i projektet Hat och hot i redaktionell miljö, som Feministiskt Perspektiv driver med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen). Projektet ska mynna ut i en manual som vänder sig till redaktioner och journalister. Dessutom ingår ett seminarium på Nordiskt forum i Malmö den 13 juni.

I panelen finns representanter för de medier som reportageserien handlar om. Huvudtalare är Lucía Lagunes Huerta, chef för den mexikanska nyhetsbyrån Cimac som i höstas publicerade en unik rapport där det genusbaserade våldet mot journalister i Mexiko för första gången dokumenteras.

– Ytterst handlar det om yttrandefrihet och rätten till information som är avgörande för våra liv, vår frihet och hälsa. Inte minst möjligheten att sätta stopp för våldet som var tredje kvinna utsätts för i både hög- och låginkomstländer. Nu har även Världsbanken analyserat våldet mot kvinnor och kallar det en pandemi som måste stoppas om världen ska kunna utvecklas i positiv riktning, säger Jenny Rönngren.

Tillsammans med Lucía Lagunes Huerta och kolleger från Colombia och Argentina är Jenny Rönngren för närvarande samordnare för det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: