Alicia Murillo låter inte machisterna sextrakassera i fred, så nu nättrakasserar de henne och får hjälp av Youtube.

Youtube stänger av videobloggare som hotats

2012-09-07 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Videobloggaren Alicia Murillo har utsatts för trakasserier och telefonhot sedan organiserade nätmachister gått till angrepp mot ett projekt där hon filmar mäns sexuella trakasserier mot kvinnor ute på gatorna. Inte nog med det. Istället för att reagera på de hotfulla kommentarerna i anslutning till Alicia Murillos filmer valde Youtube att stänga av henne.

Alicia Murillo, skådespelare, sångerska och feministisk aktivist och videobloggare på Feministiskt Perspektivs systertidning Pikara Magazine har utsatts för en lavinartad flod av förödmjukande och hotfulla kommentarer via Youtube.

Webben ForoCoches hetsade fram en kampanj av trakasserier och anmälningar mot Alicia Murillos videofilmer. Resultatet blev att Youtube beslöt att ta bort dem med hänvisning till att de strider mot deras policy om innehåll skapat med avsikt att trakassera, skrämma och hota.

En av de borttagna videofilmerna är den första som Píkara Magazine beställde av Alicia Murillo, där hon förklarade sitt projekt för att motarbeta sexuella gatutrakasserier ”El cazador cazado” (den jagade jägaren). 

På ForoCoches publicerade även Alicia Murillos telefonnummer så att hon fick ta emot flera hotfulla samtal. Med anledning av situationen som uppkommit har Píkara-redaktionen gjort följande uttalanden:

– Vi fördömer de organiserade nätmachisternas trakasserikampanj som Alicia är utsatt för. Det upprör oss enormt att Youtube inte vidtar åtgärder mot manschauvinistiska förolämpningar och hot. Även om ForoCoches har raderat trådarna där hatstämningen mot Alicia piskades upp anser vi det nödvändigt att åtgärder vidtas för att förhindra att nya trakasserikampanjer organiseras från deras webb.

– Det förefaller oss oerhört paradoxalt att Youtubes reaktion har varit att censurera Alicias videofilmer med anklagelser mot henne om att vara ute efter att trakassera, skrämma och hota, när det är hon som varit utsatt för trakasserier, skrämseltaktik och hot via kommentarer som portalen inte modererade.

– Vi motsätter oss Youtubes uppfattning att avsikten med projektet ”Den jagade jägaren” skulle vara att skrämma, trakassera eller hota. Píkara Magazine skulle aldrig publicera innehåll som kränker en annan människas grundläggande rättigheter. Tvärtom är syftet med Alicias projekt att fördöma just de trakasserier och övergrepp som hon utsätts för som kvinna när hon går på gatorna. I sina videofilmer är det inte Alicia som skrämmer, trakasserar och hotar, utan männen som hon filmar.

– Vi på Pikara Magazine är väldigt nöjda med att ha Alicia Murillo som medarbetare. Vi kommer fortsätta att sprida hennes verk, även de som tagits bort hos Youtube. Vi vill offentliggöra vårt stöd för såväl henne som hennes projekt ”Den jagade jägaren” och det är vår avsikt att stödja henne i de aktiviteter och åtgärder som hon väljer att vidta mot trakasserierna och censuren. Vi uppmanar Píkara Magazines läsare att sprida hennes videofilmer som ett sätt att visa stöd och att vända sig till youtube för att kräva att de borttagna filmerna återställs.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: