Läcka i Mediestödsnämnden

2020-12-03 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

På onsdagen fattade Mediestödsnämnden beslut om ett nytt stöd till allmänbevakande nyhetsmedier, som kallas redaktionsstöd. Redan innan beslutet undertecknats och blivit officiellt går rasistiska Fria tider ut med att det blir ”bidragsregn över alternativmedier”.

RELATERADE ARTIKLAR:

2020-11-20 | Högerextrema medier satsar på statligt stöd

2020-11-20 | Nu ökar kraven på granskning

2019-01-08 | Rossana Dinamarca vägrar ge presstöd till högerextrema

2017-11-01 | Feministiskt perspektiv anmäler uttalande från SD:s landsdagar

2017-06-09 | Medieprofessor lämnar presstödsnämnden i protest

2014-10-21 | Nyheterna som dominerade SD-väljarnas flöden

Onsdagen 2 december hade Mediestödsnämnden sitt ordinarie decembermöte, bland annat för att besluta om utdelning av det nya så kallade redaktionsstödet. Mötets beslut och protokoll blir offentliga först när när nämndens ledamöter signerat protokollet och beräknas av nämnden meddelas i mitten på nästa vecka.

Men redan under torsdagen kunde rasistiska Fria tider berätta att det blir ”bidragsregn över alternativmedier”. Bifogat till texten återfinns osignerade beslutsunderlag som nämnden haft att ta ställning till. Hur uppgifterna läckt är oklart, men de bekräftar den trend inom extremhögern som Feministiskt perspektiv rapporterade om förra veckan.

Av artikeln i Fria tider framgår att Kent Ekeroths tidning Samhällsnytt (före detta Avpixlat) får mest stöd, 1,2 miljoner. Svensk Nätmedia AB, som ger ut Exakt 24, erhåller enligt bifogat, osignerat beslutsunderlag 927 427 kronor och You Tube-kanalen Swebbtv får 350 000 kronor.


Ny trend

På Myndigheten för press, radio och TV (MPRT) blir man förvånade över att beslutsunderlaget redan cirkulerar, men säger också att de inte har rätt att efterforska vem som sprider uppgifter från nämndens möten.

I Mediestödsnämnden sitter representanter från branschen, juridisk expertis samt politiskt tillsatta ledamöter. I artikeln från Fria tider uttalar sig Sverigedemokraternas representant Kristoffer Löfblad. Han säger sig inte vilja kommentera beslutet närmare innan det är officiellt.

Som Feministiskt perspektiv tidigare har berättat, är det en ny trend att yttersta högerns publikationer sedan en tid anslutit sig till det pressetiska systemet. Det gäller dock inte just Fria tider, vilket framgår i deras egen artikel. De avstår, som det heter, frivilligt från att söka statligt stöd tillsammans med Nyheter idag, trots att de noterar att de kvalificerar enligt de nya riktlinjerna.


Satsar stort

Journalisten och samhällsdebattören Mathias Wåg, som tidigare skrivit i Feministiskt perspektiv om den nya mediestrategin på yttersta högerkanten, menar att det finns en konflikt mellan å ena sidan det nya de medier som nu anslutit sig till de pressetiska system, och de som väljer att fortsatt stå utanför:

– Nya tider har visat vägen för alternativmedierna. Nu har de koordinerat anslutit sig till pressetiska systemet och ansöker om olika mediestöd. Men alla alternativmedier på högerkanten följer inte deras spår. Två av de största, Fria tider och Nyheter idag, förespråkar ett avskaffande av presstödet och kritiserar sina högerkonkurrenter som söker.

Vid sidan om det nya samarbetet mellan namnkunnige Erik Almqvists nya satsning Exakt 24, Swebbtv och Samhällsnytt å ena sidan, Fria tider och Nyheter idag å den andra, finns Sverigedemokraternas egna satsningar.

– De satsar stort på egen media nu. Flera av alternativmedierna, som Exakt 24 och Samhällsnytt drivs också av tidigare toppersoner från Sverigedemokraterna. Men nu börjar det uppstå olika alternativa klusters, där de olika medieprojekten samarbetar kring studios och lokaler. Exakt 24, Nya tider, Samhällsnytt – och i mindre grad Swebbtv – ingår i samma kluster, säger Mathias Wåg.

Om det finns ett samarbetet mellan Sverigedemokraterna och de tidigare partimedlemmarna Erik Almqvist och Kent Ekeroth är oklart, men talman Björn Söder har, som Feministiskt perspektiv berättade förra veckan, bland annat medverkat i nya Exakt 24:s presidentvalsändning och medverkade så sent som förra veckan i Swebbtv.


Ansvar för utbudet

Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt menar att den nya utvecklingen på mediescenen ställer stora krav på såväl det pressetiska systemet som på demokratiska medborgare:

– Eftersom de nya medierna i stora delar arbetar med livesända tevesändningar blir det svårare att i efterhand ta del av vad som sagts eller avhandlats under programtiden. Det krävs helt enkelt alerta tittare och lyssnare utanför deras egna led, som reagerar över vad som sägs.

– Vi har under en tid följt Youtube-kanalen Swebbtv som sänds på Öppna kanalen och distribueras genom Comhem. Bland annat har vi kunnat konstatera att de under en längre tid sänt utan att ha något utgivarbevis. Vi har frågat oss vem som ska ställas till svars? Vi anser att även Comhem har ett ansvar för vad de lägger i sitt basutbud, även om Öppna kanalen också bör fundera på vad de ger plats för, trots de är en liten och ideell aktör, säger Anna-Klara Bratt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: