Kent Ekroth, Samhällsnytt (fd Avpixlat), Erik Almqvist, Exakt 24 och talman Björn Söder som medverkat som gäst.

Högerextrema medier satsar på statligt stöd

2020-11-20 | Mathias Wåg padlock

KULTUR

Omdiskuterade Nya tider är den enda högerextrema tidningen som i dagsläget får statligt presstöd. Men nu närmar sig avknoppningen Exakt 24 kraven för att erhålla driftstöd och under oktober beviljades de Mediestödsnämndens teknik- och innovationsstöd. Nu satsar man på att bli landets ”första sverigevänliga tv-hus”.

RELATERADE ARTIKLAR:

2020-11-20 | Nu ökar kraven på granskning

2019-01-08 | Rossana Dinamarca vägrar ge presstöd till högerextrema

2017-11-01 | Feministiskt perspektiv anmäler uttalande från SD:s landsdagar

2017-06-09 | Medieprofessor lämnar presstödsnämnden i protest

2014-10-21 | Nyheterna som dominerade SD-väljarnas flöden

Den 21 oktober beslöt Mediestödsnämnden att bevilja Exakt 24 så kallat Innovations- och utvecklingsstöd i två potter på cirka 400 000 kronor. Bidraget delas ut till medier för att genomföra en omställning till digital publicering och utveckla nya former av digitala medieplattformar.

Exakt 24 är en nykomling bland de högerextrema alternativmedierna. Bakom projektet återfinns den före detta sverigedemokratn Erik Almqvist. Almqvist omplacerades i Sverigedemokraterna efter den så kallade järnrörsskandalen vid partiets riksdagsinträde 2010, då Almqvist fångades på film när han trakasserade människor och kallade dem sexistiska och rasistiska tillmälen på Kungsgatan i Stockholm.

Almqvist flyttade därefter till Budapest och fungerade som mediekonsult åt Sverigedemokraterna genom en alternativmedia-firma han startade med Kent Ekeroth, som uppmanades att lämna riksdagen 2018 efter ett krogslagsmål.


Med stöd från Nya tider

I början av 2019 kontaktade Almqvist Nya tider och kunde med tidningens finansiella stöd bygga upp ett nytt medieprojekt, Exakt 24, med ambitionen att inrikta sig på teve och radio. Sajten lanserades hösten 2019 och uppger sig efter ett år redan ha överskridit målet med som lägst 1 500 betalande prenumeranter.

Exakt 24 har nu erhållit ett mediestödsintyg från Kantar Sifo, som undersökt att sajten har egenproducerat material, regelbundenhet och god användarförankring med återkommande besökare. Mediestödsintyget är en förutsättning för att kunna söka det nya, teknikneutrala mediestödet. Under hösten anslöt sig Exakt 24, tillsammans med de andra extremhögermedierna Samhällsnytt (före detta Avpixlat) och Swebbtv till det pressetiska systemet, vilket också är en förutsättning för att erhålla statligt stöd.

Swebbtv, som bland annat ligger på Öppna kanalen och återfinns i Comhems basutbud, har under året haft ett stort genomslag för alternativa förklaringar till mordet på Olof Palme samt hur man undviker covid-19 genom ett högt intag av D-vitamin.


”Sveriges första sverigevänliga TV-hus”

Exakt 24 skiljer sig från Nya tider genom att vara mer inriktat på teve- och radioproduktion. Sajten har också en textsektion, magasinet Exakt 24 insikt, som är prenumerationsbaserad. Artikelförfattarna har pseudonymer och texterna är till stor del rewrites på nyheter från etablerade media. Tyngdpunkten i Exakt 24 läggs på teveproduktion och de har under året lanserat en rad olika program, som nyhetsprogram, talkshower och reportage i enklare format. I en video förklarar Erik Almqvist att ambitionen med Exakt 24 är att söka presstöd för att kunna bygga upp ”Sveriges första sverigevänliga TV-hus”.

Just video- och tevemediet är det område som just nu prioriteras av alla alternativmedier på yttersta högerkanten, där de sedan en tid bedriver ett tätt samarbete. Exakt 24:s ansvarig utgivare är Sanna Hill från Nya tider och deras enda reporter, Jesper Johansson, är också reporter på Samhällsnytts TV och Nya tider.


Brett samarbete

Kent Ekeroth håller i tv-satsningen för Samhällsnytt, medan brodern Ted Ekeroth är presentatör på Exakt 24. De olika tevesatsningarna görs i samma studio. Vid större händelser samsänder alternativmedierna. Exempelvis ledde Erik Almqvist och Kent Ekeroth Exakt 24:s och Samhällsnytts gemensamma USA-valvaka tillsammans med Björn Söder, SD, som inbjuden gäst. Exakt 24 genomförde också tillsammans med Swebbtv en sändning av alternativmediernas egna bokmässa, som hölls samtidigt som den i år virtuella Bokmässan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: