Reza Khandan tillsammans med parets dotter Mehraveh.

Systematiska trakasserier mot Sotoudeh trappas upp

2020-10-30 | FemPers padlock

UTRIKES

Årets Right livelihood-pristagare Nasrin Sotoudeh har plötsligt flyttats till ett nytt fängelse, långt från familjen. Enligt maken Reza Khandan handlar det om en upptrappning av pågående systematiska trakasserier.

RELATERADE ARTIKLAR:

2020-10-01 | Nasrin Soutoudeh prisas för sin obevekliga kamp mot förtryck

2020-09-18 | Iran: Nasrin Sotoudehs försämrade hälsa väcker oro

2020-08-17 | Nasrin Sotoudehs dotter greps

2020-08-14 | Människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar igen


Mer om Nasrin Sotoudeh i Feministiskt perspektiv

Den 20 oktober fick fängslade försvarsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som sedan länge varit sjuk, besked att hon skulle skickas till sjukhus för fortsatt behandling. Men istället för att köra henne från Evin-fängelset i Teheran till ett sjukhus, transporterade myndigheterna Sotoudeh till den ökända fängelset Qarchak utanför staden Varamin, över 50 kilometer från Teheran.

I ett samtal med den iranska närradion Hambastegi i Stockholm sade Reza Khandan, Sotoudes make, att hon inte ens hade med sig några varma kläder och sina tillhörigheter eftersom hon trodde att hon skulle till sjukhuset. Förhållandena i Qarchak-fängelset är betydligt värre än fängelset i Teheran.

Enligt rådande lagar i Iran ska en dömd person genomgå sitt fängelsestraff i den stad hen blivit dömd. Khandan menar att den olagliga förflyttningen av Nasrin Sotoudeh till ett fängelse i en annan stad förtydligar de systematiska trakasserierna som riktas mot Sotoudeh och hennes familj. Enligt honom blir det nu mycket svårt för parets barn att kunna besöka sin mor, eftersom resan och besöket kommer att ta en hel dag.

För att öka trycket mot Sotoudeh har fängelsepersonal dessutom polisanmält hennes 20-åriga dotter Mehraveh Khandan. Hon anklagas för att inte ha följt hijab-lagen och för att ha kommit i konflikt med fängelsevakterna. I augusti greps Mehraveh Khandan efter en polisrazzia i föräldrahemmet. Hon släpptes tillfälligt mot borgen, men nu har fallet gått vidare. Första omgången av rättegången ägde rum på måndagen den 26 oktober.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: