Människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar igen

2020-08-14 | FemPers padlock 1

UTRIKES

Den fängslade advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh inleder en ny hungerstrejk i Evin-fängelset i Teheran, med kravet att alla politiska fångar friges. Detta meddelade hon genom ett öppet brev som publicerats av hennes make.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-03-22 | Sotoudeh vägrar överklaga orättfärdig dom

2018-11-02 | Tucholskypriset till iranska juristen Nasrin Sotoudeh


Mer om Nasrin Sotoudeh i Feministiskt perspektiv

Sotoudeh skriver att hon hungerstrejkar i protest mot de allt mer allvarliga och plågsamma fängelseförhållandena mitt under covid-19-pandemin, samt mot hårdare straff för politiska fångar:

”Många av de anklagade nekas försvar eller vägras kontakt med sina advokater. Domarna säger rakt ut att de utfärdar sina domar enbart på grundval av de bevis och rapporter som säkerhetstjänsten presenterar”.

Vidare belyser Sotoudeh den utsatta situation som många försvarsadvokater hamnar i. De advokater som inte samarbetar med myndigheterna hamnar själva i fängelse. Hon avslutar sitt meddelande: ”Jag ingår hungerstrejk med kravet: frige samtliga politiska fångar”.

Sotoudehs make, Reza Khandan meddelade nyligen iransk media att åklagarmyndigheten i Teheran har blockerat Nasrin Soutodehs bankkonton. Detta kan enligt Khandan betyda att familjens tillgångar inom kort kommer att beslagtas av åklagarmyndigheten.

Ett par dagar innan Sotoudeh meddelade sitt beslut om hungerstrejk hade 27 politiska fångar på avdelning 8 i Evin-fängelset startat en sitt-in strejk på fängelsegården. De protesterar mot fängelsemyndighetens allvarliga brister rörande hanteringen av covid-19 spridningen i fängelset. 12 av de fängslade visade sig vara smittade vid corona-test.

Nasrin Sotoudeh har suttit fängslad sedan den 13 juni 2018 då hon på nytt greps i sitt hem i Teheran och fördes till Evin-fängelset. Inför gripandet hade hon, i egenskap av advokat, försvarat kvinnor som greps för att öppet ha protesterat mot lagen om obligatorisk hijab i Iran. Hon hade dessutom offentligt kritiserat rättsväsendets beslut att tvinga fångar, som gripits av politiska skäl, att välja sina advokater från en lista med personer godkända av rättsväsendet, enligt Center for human rights in Iran. Efter gripandet hungerstrejkade Sotoudeh i två omgångar i protest mot det godtyckliga frihetsberövandet och det rättsliga tryck som drabbat också hennes familj och vänner.

Feministiskt perspektiv har följt Nasrin Sotoudehs kampsedan 2011.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20200814 - Joakim Davidsson

Så moddiga människor och så förfärligt förtryck. Hur kan vi hjälpa dem? / Joakim

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: