Iran: Nasrin Sotoudehs försämrade hälsa väcker oro

2020-09-18 | FemPers padlock

UTRIKES

Fängslade advokaten Nasrin Sotoudeh har avböjt besök från familjen eftersom hon inte vill att de ser hennes hälsotillstånd förvärras, men är fast besluten att fortsätta hungerstrejka. Allt fler kräver att hon friges, bland dem feministikonen Gloria Steinem. OBS! Se uppdatering.

RELATERADE ARTIKLAR:

2020-08-17 | Nasrin Sotoudehs dotter greps

2020-08-14 | Människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar igen

2019-05-24 | Iran: Överhängande krigshot och en ekonomi i kris


Mer om Nasrin Sotoudeh i Feministiskt perspektiv

UPPDATERING: Lördagen den 19 september fördes Nasrin Sotoudeh till ett sjukhus i Teheran. Enligt uppgift har hon kollapsat på grund av lågt blodtryck och andningsbesvär. Sedan lördagen har hon behandlats på intensivvårds- och övervakningsavdelningen på Taleghani-sjukhuset i Teheran.


”Det har gått 35 dagar sedan Nasrin inledde sin hungerstrejk. Trots att hon sedan fyra veckor har avböjt besök, gick jag igår till Evin-fängelset under besökstiden”, skrev Reza Khandan, make till den fängslade advokaten Nasrin Sotoudeh, på sin Facebooksida den 13 september.

Under besöket fick Reza Khandan, genom cellkamrater, höra att Sotoudeh befinner sig i oroväckande dåligt hälsotillstånd på grund av hungerstrejken.

”Mycket värre än vad hon har låtit oss veta vid telefonsamtalen under de senaste dagarna”, skrev Khandan.

Enligt Khandan har Sotoudeh avböjt besök från familjen eftersom hon inte vill att de ser henne i det hälsotillstånd som förvärras av hungerstrejk. Ett stort antal iranska aktivister och kända profiler har tidigare i ett brev bett henne att avbryta sin hungerstrejk. Men Sotoudeh har hälsat dem att hon är fast besluten att fortsätta tills hennes krav möts. Enligt maken stärktes Sotoudeh i beslutet att fortsätta hungerstrejka när hennes dotter blev illa behandlad av fängelsevakterna och kallades till förhör.

Det internationella stödet för Nasrin Sotoudeh är stort och kräver hennes omedelbara frigivning. Allt från tunga domar- och advokatsamfund till filmakademier, politiker och kända artister har uttryckt oro och krävt att hon friges. Senast har även feministikonen Gloria Steinem skrivit om henne och uppmanat till brett stöd för hennes frigivning.

Sotoudeh hungerstrejkar i protest mot de allt mer riskfyllda och plågsamma fängelseförhållandena under covid-19-pandemin, samt mot hårdare straff för politiska fångar:

”Många av de anklagade nekas försvar eller vägras kontakt med sina advokater. Domarna säger rakt ut att de utfärdar sina domar enbart på grundval av de bevis och rapporter som säkerhetstjänsten presenterar.”

Vidare belyser Sotoudeh den utsatta situation som många försvarsadvokater hamnar i. De advokater som inte samarbetar med myndigheterna hamnar själva i fängelse. Hon avslutar sitt meddelande: ”Jag ingår hungerstrejk med kravet: frige samtliga politiska fångar”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: