Riksdagsledamöter blir mejlbombade, lärare och läkare samlar till demonstrationer, helt nya skribenter skickar in debattartiklar och utförsäkrade tänder gravljus utanför Försäkringskassan. Fler än 100 000 välfärdsarbetare och drabbade av nedskärningarna i trygghetssystemen är aktiva i olika upprop och uppror på Facebook.
Nyligen bildades Välfärdsinitiativet, en av grundarna är läraren Alexander Skytte.
– Vi ska vara en gemensam plattform för alla grupper som arbetar för en förändring av välfärden. Det krävs engagemang och solidaritet från samtliga områden i välfärden för att det ska lyckas, säger han.
– Föreningen ska samla alla gräsrotsinitiativ under samma paraply. Upproren fortsätter i sin nuvarande form, men Välfärdsinitiativet skapar en samarbetsyta. Vi planerar till exempel en stor gemensam välfärdsmarsch i Stockholm 23 maj 2020. En demonstration som kommer att bli årlig, säger Alexander Skytte.
Hart när alla regioner och kommuner tvingas till nedskärningar 2020 för att hålla budget. Sparkraven är inte nya, anställda inom skola, vård och omsorg har känt av dem i många år. Det är också här sjukskrivningarna är flest – och längst. Många önskar att byta yrke. Andra, som sjuksköterskorna, har i flera år visat sitt missnöje med fötterna. De ratar regionerna och går till bemanningsföretag i stället. Samtliga har kompetenser som det är, eller snart blir, brist på. Många 10 000-tals nya lärare, läkare och undersköterskor behövs de närmaste åren.
Välfärden är en starkt politiserad sektor och i upproren representeras vitt skilda politiska åsikter. Hur hanterar ni det?
– Ja, vi tycker olika i många frågor och vi gör delvis olika analyser, men vi samlas i kravet att stoppa effektiviseringsidealet och nedskärningarna som följer av det. Det ska finnas en balans mellan krav och resurser för oss som arbetar i välfärden, säger Alexander Skytte. Dessutom behöver vi inte formulera lösningarna. Det är inte vår sak.
– Politikerna måste börja tala klarspråk. En uppräkning av budgeten som inte täcker löneökningar och inflation är inte en satsning. Dessutom ska vi inte bekosta varandras eventuella extraanslag. Skolan vill inte ha äldreomsorgens pengar.
Det saknas omkring 90 miljarder för att behålla dagens nivå inom välfärden. Politikerna måste välja, enligt Alexander Skytte.
– Skjuter de inte till de resurser som krävs måste välfärdspersonalens uppdrag minska, säger han. Nu måste politikerna lyssna, vi är 1,3 miljoner anställda som har fått nog.
Avtalsrörelsen 2020 går snart in i slutfasen. Tror du facken får draghjälp av er?
– Att läkare och lärare går ut på gatorna för att protestera är väldigt ovanligt. Det kommer sätta press på dem. De måste kunna leverera.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST