Den 8 mars hölls för andra gången en global kvinnostrejk som organiserats av aktivister från 46 länder över hela världen, bland dem USA, Kambodja, Italien, Polen, Ryssland och Thailand. Nya rekordmanifestationer genomfördes i Spanien, Argentina och Chile. Även där manifestationer är förbjudna, som i Iran, arrangerades aktioner och i Turkiet möttes demonstranterna av tårgas och polisbrutalitet.
Argentina
”En demonstration som denna har aldrig tidigare skådats.” Det var för tredje året i rad som feminister och hbtq-aktivister i Argentina, som står bakom initiativet till den globala kvinnostrejken, kallade till strejk och översvämmade gator och torg med en till synes ändlös demonstration.
Demonstrationen i huvudstaden Buenos Aires var utlyst till 17 men redan 12 började människor samlas. Så många anslöt att demonstrationståget tvingades ta flera vägar, inte bara den utstakade och framstod som två eller flera demonstationer som pågick samtidigt, rapporterar Página 12.
Spanien
Efter den historiska strejken 2018 gick ännu fler på gatorna under kvinnodagen i år, och demonstrationerna samlade dubbelt så många som då. För andra året i rad kallade 8 mars-kommissionen, som består av feministiska rörelser från olika delar av landet, till generalstrejk för att ”Om vi strejkar stannar världen”. De två största fackliga organisationerna UGT och Comisiones obreras kallade till två timmars strejk, medan andra fackförbund formellt utlyste 24-timmarsstrejk. I Madrid är den officiella siffran 350 000 och myndigheterna i Barcelona räknar till 200 000 deltagare. Den feministiska nyhetsbyrån Ameco press rapporterar att medierna inte gav lika mycket utrymme för bevakning av strejken i år och att motståndet mot ultrahögern i många artiklar dominerat som enda vinkel. Detta hindrade inte än fler att ansluta sig till den breda kamp som demonstrationernas organisatörer redan förstod var på gång av uppslutningen kring förberedelserna som pågått i flera månader.
Ameco press konstaterar att feminismens framsteg är obestridliga och lyfter fram bredden i den kamp som förs och där diskussionerna om medieinnehåll, samtalen som förs i barer, inom familjer, på skolor och arbetsplatser ingår. För andra gången har protesten lyckats sätta omsorgsarbetet i centrum av den offentliga debatten. Skolor och universitet tömts på grund av att så många unga strejkat tillsammans med tusentals yrkesarbetande i olika sektorer med slagord som ”Vi vill leva utan rädsla”, ”Vi vill vara fria”. Från balkonger hängde förkläden som påminnelse om stödet för demonstranternas krav från de som inte haft möjlighet att medverka, hushållsarbetande och fängslade kvinnor.
”Det här är en kollektiv kamp, det är vad vi försvarar, den är inte personlig, den är allas.”
Stor uppslutning över hela Spanien.
”Ostoppbara – feminister för alltid”, står det på banderollen i ett av de främsta leden för demonstrationen i Madrid.
Peru
I Lima samlades feminister till intersektionell, antikolonial och rebellisk kamp på 8 mars: ”För de som är här, för de som tillkommer och för oss, som fortfarande lever, låt oss fortsätta möta våldet med dans och motstånd.”
Chile
Tunnelbanan kollapsade och torg fylldes till bredden när en fyra kilometer lång, historisk demonstration med över 190 000 kvinnor intog gatorna i landets huvudstad Santiago, enligt CNN Chile.
– Jag förväntade mig mycket folk, men det imponerade mig att den inte hade något slut. Jag känner mig säker här, det är mycket givande. Jag får lust att fortsätta kämpa, säger en av demonstranterna i CNN:s liverapportering.
Tillsammans med manifestationerna i andra delar av landet, generalstrejken och de förberedande aktionerna blev detta en 8 mars som ”förändrade landet”, skriver Frente feminista RM de revolución democrática.
”För de dödade kvinnor som lever i oss.”
Närmare 200 000 demonstrerade i Santiago de Chile. Foto: Frente feminista RM de revolución democrática
Tyskland
I Berlin är 8 mars från och med i år en arbetsfri dag. På kvinnodagen hölls en internationell demonstration under parollen ”Enade får vi vad vi vill ha” som samlade kvinnor, hbtq-personer, migranter och tyskar i stadsdelen Lichtenberg.
Omkring 2 000 deltog i demonstrationen i Berlin på kvinnodagen. Foto: Sonia Solarte Orejuela
Iran
Trots förbud mot firandet av den internationella kvinnodagen i Iran arrangerades flera seminarier och föreläsningar inomhus i storstäderna i Iran, några offentliga och ett antal stängda enbart för kvinnorättsaktivisterna. I år handlade de flesta aktioner och föreläsningar om kvinnor inom arbetsmarknaden, kvinnofattigdom, rätten till egen kropp, rätten till strejk och 40 åriga kampen mot obligatorisk slöja. Dessutom uppmärksammades de kvinnor som sitter fängslade på grund av kampen för kvinnors rättigheter samt de som gripits och torterats i samband med lärare- och arbetarstrejker som pågår i landet.
Flera gatuaktioner ägde rum under 8 mars i huvudstaden Teheran, på gatorna eller på tunnelbana, där kvinnor, i mindre grupper eller ensamma, höll tal, delade flygblad, kakor och blommor, och uppmärksammade kvinnodagen på olika sätt. Graffiti på väggarna med 8 mars-motiv och feministiska slagord, samt gatuutställning om kvinnors rätt över sina kroppar och mot kvinnofientliga lagar syntes mer än tidigare år på gatorna.
Några tog sina banderoller till bergtoppen, klättrade upp, firade och tog bilder som spreds i sociala medier.
Turkiet
I Istanbul hölls en stor demonstration med huvudparollen ”Enade är vi starka”, trots förbud och polisbrutalitet och tårgas. Tusentals kvinnor med feministiska slagord dansade och sjöng genom stadens centrala gator.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST