Esmail Bakhshi, Sepideh Gholian, Jafar Azimzadeh och Parvin Mohammadi.

Fackliga ledare gripna på nytt i Iran

2019-02-01 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den 20 januari greps Esmail Bakhshi facklig aktivist och en av strejkledarna i västra Iran, samt lokaljournalist och arbetarrättsaktivist Sepideh Gholian, i sina hem för andra gången.

Detta efter att båda tillfälligt släppts mot hög borgen och avslöjat i detalj hur de utsattes för tortyr då de först greps och fängslades i december 2018.

Säkerhetspolisen gick till attack i Sepideh Gholians bostad mitt i natten den 20 januari och misshandlade hennes föräldrar. När Gholians bror försökte hindra gripandet, eftersom poliserna vägrade visa upp någon arresteringsorder, greps även han och fördes till förhör.

Bakhshi och Gholian har nu blivit kända ansikten för den oberoende arbetarrörelsen i Iran och fått stöd av de flesta arbetarorganisationer internationellt. Dagen innan gripandet, visade den statliga iranska tv:n ett program vars innehåll, utan några konkreta bevis, handlade om så kallat ”allvarlig komplott mot regimen i Iran”. I programmet visades bland annat filmklipp av Gholian och Bakhshi där de ”erkände” politiska brott och berättade om samarbete och kopplingar till vänsterpolitiska grupper som planerar att störta regimen och till personer, varav de flesta lever utomlands.

Både Bakhshi och Gholian skrev öppna brev direkt efter tv-programmet, vars avsikt var att svartmåla dem samt varna iranierna för en farlig ”vänstervåg”. I breven påminner de om att inget som sagt på filmerna ska ses som erkännanden. De dementerade allt som sagts eftersom de tvingades att uppge dessa falska uppgifter framför kameran på grund av tortyr och hot.

Inom loppet av några dagar greps ytterligare två oberoende fackliga ledare i staden Karaj: Jafar Azimzadeh och Parvin Mohammadi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: