Protesterna och strejkerna fortsätter i Iran

2018-11-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-12-04 | Trots repressalier ökar stödet för de strejkande i Iran

2018-11-20 | Allt fler kvinnor aktiva i växande strejker i Iran

2018-01-03 | Sex dagar som skakat den iranska regimen

2017-12-31 | Växande protester i Iran – största på många år

Tusentals arbetare och anställda vid två stora industrier, stålindustrin i Ahvaz och sockerindustrin Haft Tapeh i staden Shush, fortsätter strejka. Arbetarna och deras anhöriga demonstrerar dagligen utanför myndighetsbyggnader och ropar: ”Varken fängelse heller hotelse skrämmer oss längre, här stannar vi tills vi får våra rättigheter”. Även regeringsfientliga slagord förekommer. Haft Tapeh-sendika, den fackliga arbetarorganisationen som leder strejken i Shush, är noga med att beskriva protesterna som fredliga och fokuserar på arbetarnas fackliga krav.

En regeringsrepresentant lovade på onsdagen att de uteblivna lönerna ska betalas ut snart om strejken bryts. Något som regeringen har lovat tidigare och inte förverkligat, anser arbetarna som vägrat förhandla med regeringsrepresentanten och därmed fortsätter strejka.

På torsdagen satt fortfarande två av de arton som greps vid en protestaktion i Shush kvar i häktet. Det handlar om den omtyckta ledarfiguren från Haft Tapeh, Esmail Bakhshi och den lokala journalisten Sepide Gholian. Myndigheterna har hävdat att samtliga gripna är frisläppta mot borgen. Men enligt advokater och anhöriga stämmer inte uppgiften. Dessa två har inte släppts.

I solidaritet med de två stora strejkerna i västra och sydvästra Iran och de arresterade, pågår protester i andra delar av landet. Universitetsstudenter vid flera högskolor manifesterar sin solidaritet genom protestaktioner. Tiotals oberoende arbetarorganisationer har skrivit en gemensam solidaritetshälsning och hotat med strejk om kraven inte möts och de arresterade inte frisläpps.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: