På demonstrationen måndag i Ahvaz/Iran: ”Vi är arbetarbarn, vi står vid er”.

Trots repressalier ökar stödet för de strejkande i Iran

2018-12-04 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

Tusentals arbetare verksamma på sockerindustrin Haft Tapeh i staden Shush i västra Iran fortsätter strejken som inleddes den 5 november trots att flera gripits. Samtidigt växer protester och stödaktioner runtom i landet, i de största organiserade strejkerna på decennier.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-11-23 | Protesterna och strejkerna fortsätter i Iran

2018-11-20 | Allt fler kvinnor aktiva i växande strejker i Iran

2018-01-03 | Sex dagar som skakat den iranska regimen

2017-12-31 | Växande protester i Iran – största på många år

I mer än en månad har arbetarna demonstrerat dagligen i staden tillsammans med sina familjer. Flera har blivit gripna. Än i dag sitter en av ledarna Esmail Bakhshi kvar i häktet. Enligt arbetarorganisationen Haft Tapeh och hans anhöriga har han blivit utsatt för tortyr under förhör och förts till sjukhuset på grund av allvarliga skador.

En ung student och lokal journalist, Sepideh Gholian, greps samtidigt som Bakhshi under en demonstration. Hon rapportras också ha utsatts för tortyr, inlåst i isoleringscell i staden Ahvaz och utan tillgång till försvarsadvokat. Detta bekräftas av hennes föräldrar.

Senare greps även Ali Nejati, ordförande för arbetarorganisationen Haft Tapeh i sitt hem och fördes till fängelse. Både Nejati, Bakhshi och Gholian anklagas nu av polisen för allvarliga brott så som agerande mot regimen och olaglig demonstration.

Trots bristande bevakning i internationella medier kring de två största organiserade strejkerna i Iran sedan 1979, har 80 arbetarorganisationer och fackföreningar från hela världen visat solidaritet, fördömt arresteringarna och krävt de gripnas omedelbara frigivning.

Strejker på olika arbetsplatser och gatuprotester pågår i hela landet. I Ahvaz fortsätter tusentals stålarbetare att strejka.

Lärarnas riksorganisation fortsätter med sina strejker och protesterar mot arresteringen av stort antal lärare. Några lärare har börjat hungerstrejka i protest mot att deras kollegor gripits.

Pensionärer protesterar dagligen i olika städer. Det rapporteras om flera protester och strejker, bland annat sjukhuspersonal i staden Karaj, sockerfabriken i Dezfol och bildäcksfabriken i Saveh. Allt fler universitetsstudenter planerar stödaktioner för de strejkande, senast hölls manifestationer på Konstuniversitetet och Amirkabir University of Technology i Teheran samt Noshirvani universitetet i staden Babol.


Demonstration i Ahvaz, tisdag 4 december.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: