Samarbete genom fotboll.

I Sollentuna samarbetar fotbollen med kvinnojouren

2018-07-24 | Bella Frank padlock

SPORT

I Sollentuna kommun har den lokala kvinnojouren och fotbollsklubben mötts i ett samarbete mot våld i nära relationer och i juni kulminerade det när Sollentuna FK arrangerade en dubbelmatch där åskådarna fick swisha valfri summa till kvinnojouren i stället för att betala inträde. Både kvinnojouren och Sollentuna FK tror på fortsatt samarbete.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-06-21 | Våld i nära relationer ökar när England spelar i herr-VM

Det var när verksamhetschefen för Sollentuna kvinnojour Vuokko Erman och Mikael Thorstensson, klubbchef i Sollentuna FK, fick kontakt i våras som planen för en insamling för kvinnojouren påbörjades. Från Sollentuna FK:s sida handlar det om en vilja att som en stor idrottsförening – det är en av Sveriges största fotbollsklubbar med 4 000 medlemmar och stor barn- och ungdomsverksamhet – samarbeta med andra lokala organisationer och aktörer.

– Det handlar om att visa utåt att vi tar ställning och samarbetar och stöttar kvinnojouren och för att påverka värdegrundsarbetet, säger Mikael Thorstensson till Feministiskt perspektiv.


Samlade in 75 000 kronor

Kontakten var redan upparbetad när idén till insamling föddes. Insamlingen har framför allt gått till att arrangera en utflykt för de kvinnor och deras barn som har tvingats fly misshandlande förövare och som fått ta skydd i Sollentuna kvinnojours boenden. Den som tvingas fly lämnar hela sitt sociala sammanhang vilket blir tufft för både de drabbade kvinnorna och barnen. En uppskattad utflykt har nu genomförts med ett besök och en övernattning i en annan stad, och resten av pengarna kommer att gå till att inreda Sollentuna kvinnojours boenden för att göra dem mer barnvänliga.

– Det finns ett behov av att göra aktiviteter för kvinnor och barn, kvinnojouren ville samla in till en sommarutflykt eftersom de har begränsade resurser. Vi pratade om det och om en möjlig välgörenhetsmatch. När jag tog det vidare till klubben gjorde vi det till ett större initiativ och insamlingsprojekt, målet var att samla in 100 000 kronor och vi lyckades samla in 75 000 kronor.

– Kopplat till insamlingskampanjen har vi också fått möjligheten att sprida kvinnojourens namn och informera om de saker de gör. Vi är en av landets största idrottsföreningar, vår styrka är att vi når ut till många medlemmar och till många i kommunen och kan sprida kunskap den vägen, säger Mikael Thorstensson.


Vill inspirera idrotten

Det finns tankar på fortsatt samarbete med Sollentuna kvinnojour, och Indra tjejjour som också varit en del i samarbetet, även om inget är beslutat ännu. Mikael Thorstensson säger att Sollentuna FK tittar på möjligheten att vidareutbilda sina tränare tillsammans med Sollentuna kvinnojour om våld mot kvinnor men också vad gäller barn.

– Vi vill lyfta upp frågan och ha den aktuell i våra spelar- och ledarutbildningar. Någon form av utbildning tror jag på till hösten och kommande år.

Mikael Thorstensson säger att Sollentuna FK har fått fin respons på arbetet med kvinnojouren och att bollen nu, symboliskt, har spelats vidare till grannkommunen Järfälla där FC Järfälla och Järfälla kvinnojour har inlett ett samarbete.

– Vi lämnade över bollen till Järfälla i samband med avslutningen av insamlingen som bestod av två seriematcher, dam och herr. Då fick Järfällas fotbollslag ta över stafettpinnen, säger han och understryker att det handlar om att inspirera idrotten till att ta ställning mot våld. Han pekar också på ett annat exempel då Örebro fotbollsklubb nyligen gick ut på plan tillsammans med mammor i stället för som är brukligt med barn, i syfte att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

– Det är viktigt att belysa.


Bra sätt att sprida information

Ylva Wibaeus är sedan i våras ordförande för Sollentuna kvinnojour och är glad över samarbetet med Sollentuna FK. Hon var på plats vid kvinnojourens bokbord när Sollentuna FK spelade sina två seriematcher i juni.

– Det var stekhett på Sollentunavallen, men ändå kom det många familjer, många män och de flesta visade ett stort intresse. Det var många som ställde frågor, inte minst ungdomar och yngre. Vi berättade om våld i nära relationer, att det är utbrett och att det är viktigt att vara medveten om att som medmänniska måste man rapportera om man tror att någon far illa och om det är så att man själv är drabbad så finns det hjälpnummer. Det var en mycket bra informationsmöjlighet för oss, vi kunde visa att vi finns, vad vi gör och vikten av vårt arbete.

– Det var häftigt när flera män i medelåldern kom fram och ville prata, flera med barn som är aktiva inom idrotten. Det är viktigt att män vågar ställa frågor, vi måste också visa att vi vet att de flesta män inte slår kvinnor, det är så samtalet kommer igång, säger Ylva Wibaeus som framför allt har jobbat med att lyfta fram barnperspektiv, både i sitt arbete som lärarutbildare vid Stockholms universitet och som ordförande för Svenska Korczaksällskapet.

Ylva Wibaeus menar att våld i nära relationer måste ses som en helhet, där barn ofta blir ”tysta brottsoffer”, och pekar på att en del barn dessutom tvingas ha umgänge med den pappa som misshandlat deras mamma vilket försätter dem i ett svårt dilemma, inte minst då förövaren kan försöka ta reda på var deras skyddade boende ligger.

– Det är fullständigt bedrövligt att sätta barn i en sådan situation. Mycket större hänsyn måste tas till barnen när domstolarna dömer i dessa vårdnadsfrågor, säger hon och understryker vikten att hjälpa barnen. Hon menar att Sollentuna kommun kommit långt när det gäller att bistå barn i situationer där mamman tvingas fly genom att snabbt bereda dem plats i skola och förskola, och det finns också ett gott samarbete i kommunen för att hjälpa dem att få en meningsfull fritid.


Tror på samverkan

Ylva Wibaeus tror på samverkan, inte minst med föreningar där det finns många män, och då är idrotts- och fotbollsföreningar en viktig arena inte minst för att föra diskussion kring gränserna mellan lek och allvar:

– Vi får inte drilla våra barn till att idrott är på liv och död, de måste få lära sig att det inte är blodigt allvar, och det finns en sådan medvetenhet inom många föreningar. Jag tror det är jätteviktigt att samarbeta med idrotten, säger hon och pekar på Vuokko Erman som tog den första kontakten med Sollentuna FK:

– Hon har stor erfarenhet och ser öppningar och möjligheter. Vi utför ett ideellt arbete och därför är det bra att ta hjälp av andra, det går inte att härbärgera allt på ett ställe utan det måste genomsyra samhället. Det måste vara målet.


Varför är det viktigt att en idrottsförening som Sollentuna FK tar ställning som de har gjort?

– Dels för att det sker på kommunal nivå, det är nära medborgarna, det är här vi finns på vår fritid. Närheten till både ungdomar och vuxna är stor inom idrottsrörelsen och fotbollen. Sådana möten har möjlighet att prägla oss senare i livet, och vi måste börja tidigt med kunskap för våra barn och ungdomar.


Kommer ni att fortsätta att vända er till idrotten för att förebygga våld?

– Ja, absolut. Vi har haft ett möte om att nu gäller det att hämta hem det som är gjort, synas i lokaltidningar, och vi har också pratat om en eventuell uppföljning.

– Fotbollen har jättemycket att jobba med vad gäller aggressiva män. Det tror jag vissa inom fotbollen är medvetna om, och att de inte vill ha det så. Om man inte gör det kommer vi fortsätta se våld på gator och i nära relationer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: