Englands herrfotbollslandslag under VM 2006 – i samband med lagets matcher ökade våld i nära relationer.

Våld i nära relationer ökar när England spelar i herr-VM

2018-06-21 | Bella Frank padlock

SPORT

I måndags spelade England sin första match i herrfotbolls-VM i Ryssland. Enligt en engelsk studie ökar våld i nära relationer – som framför allt handlar om mäns våld mot kvinnor – kraftigt oavsett om England vinner, förlorar eller spelar oavgjort i VM. I Sverige finns inga motsvarande studier men Unizons generalsekreterare Olga Persson anser att mycket högre krav ska ställas på aktörer som Svenska fotbollförbundet att stävja våld mot kvinnor.

Flera polisområden har inför herr-VM i Ryssland gått samman i en gemensam kampanj under parollen: Ge rött kort till våld i nära relationer med anledning av den engelska forskning som visar att våldet ökar när England spelar matcher. En av studierna, som gjorts av kriminologen och den tidigare polisen Stuart Kirby, publicerades vid Lancaster university 2014 och visade att våld i nära relationer ökar kraftigt oavsett hur det går för England i matcherna. Genom att granska sambandet mellan polisanmälda våldsamma incidenter i hemmet och spelade matcher i VM 2002, 2006 och 2010 i ett område kunde Kirby visa att våldet ökade med 38 procent när England förlorade, men även när England vann ökade våldet med 26 procent, och samma sak när de spelade oavgjort.

Andra rikstäckande studier som tittade på sambandet under VM 2010 kom fram till ett liknande resultat, med 27,7 procents ökning när England vann och 31,5 procents ökning av våld när England förlorade. I samband med att VM nu har inletts har den lokala myndigheten i Cambridgeshire och Peterborough uppmärksammat studien på nytt för att försöka förebygga en upprepad våldsökning även under detta VM.

– VM är en fantastisk och spännande tid och vi hoppas alla att våra respektive länder gör bra ifrån sig. Men det är väldigt oroande att siffrorna visar att våld i nära relationer stiger under VM – det här fantastiska idrottsevenemanget borde alla kunna njuta av och ingen ska leva i rädsla att bli misshandlad, säger lokalpolitikern Peter Hudson som är ordförande i Cambridgeshire county concil’s hälsokommitté.


Särskilda polisinsatser

När studien kom gjorde vidtog polisen i Essex åtgärder inför VM. The Guardian rapporterade då att polisen hade satt ihop en lista över 117 förövare genom att använda information från insamlad data kring personer som hade utövat våld i nära relationer (110 män och sju kvinnor) samt data från fotbollsmatcher där våld förekommit. Listan av förövare använde polisen för att helt enkelt göra hembesök och varna tidigare förövare från att på nytt ta till våld mot sin partner. Dessutom genomförde polisen i Essex en kampanj i sociala medier för att stärka kunskapen kring våld i nära relationer och för att uppmana allmänheten att ingripa för förhindra våld.

– De här trenderna är väl etablerade och det oroväckande är att det ökar från turnering till turnering. Vi måste fråga oss – blir förövarna allt mer självsäkra? Ser vi förövare mellan generationsgränserna?, kommenterade polismästaren Stephen Kavanagh då.

Även i år har polisen i flera områden satt in extra resurser för en förväntad ökning av våldet. I Hampshire har polisen fem bilar som är beredda att särskilt ingripa vid händelse av våld i nära relationer de dagar som England spelar och tio extra poliser för skydda utsatta, skriver Sky news.

– Vi vet att turneringen leder till en ökning av både alkoholrelaterat våld och våld i nära relationer. Dessa extra poliser kommer att lägga mer tid på de som faller offer för våld och hjälpa dem med skyddsåtgärder, säger poliskommissarie Mike Haines.

Och poliskommissarie Anne-Marie Salwey vid Clevelandpolisen varnar förövare:

– För de som vägrar att ta itu med sitt beteende är vårt budskap klart – vi kommer inte att tolerera våld i nära relationer och kommer att agera mot alla som använder fysiskt eller psykiskt våld för att kontrollera, tvinga eller skada en familjemedlem, säger hon till Sky news.


Svenska studier saknas

I Sverige finns inga motsvarande studier på kopplingen mellan fotbolls-VM och ökat våld i nära relationer förklarar Unizons generalsekreterare Olga Persson:

– Det finns inga situationella sambandsstudier alls i Sverige om när våldet ökar på det sätt man tittat på England, av någon outgrundlig anledning.

– När det handlar om mäns våld generellt så vet vi att det förekommer mycket våld där män samlas, där det är enkönade sammanhang som exempelvis i fotbollssammanhang. Idrotten är så könssegregerad i och med att kvinnor och män inte idrottar gemensamt över en viss ålder, det är enkönade miljöer på ett sätt som är ovanligt i övriga samhället, säger Olga Persson vars Unizon samlar omkring 130 kvinno- och tjejjourer i landet.

– Det har länge varit kvinnorörelsens tes att den maskulina kulturen spelar roll för hur män är i sina relationer i övrigt, att dessa inte är frikopplade, säger hon och tar upp att Unizon för fem år sedan i Almedalen tog upp just denna problematik vilket blev startskott för en större diskussion:

– Det finns en myt att män som utövar huliganism inte utövar våld på andra platser, och det har vi inte sett något som helst fog för, utan det handlar om generellt våldsamma personer som använder och glorifierar våld och det är inga isolerade företeelser.


Olga Persson, generalsekreterare Unizon. Pressbild.

Unizon har deltagit i flera statliga utredningar som syftat till att komma till rätta med mäns våld i idrottssammanhang. Inom idrottsvärlden är mansdominansen fortfarande stor vilket syns inte minst i Riksidrottsförbundets statistik över idrottens specialförbund där män sitter på ordförandeposten i tre av fyra specialförbunds styrelser, medan det ser lite bättre ut vad gäller styrelserna i helhet: Där är sammanlagt 35 procent av specialförbundens styrelseledamöter kvinnor, och 65 procent män.

– Inom idrottsrörelsen finns en enormt stark kultur av manlig överordning, både i ledarskap och organisationen av utövandet av sport. Vi ser under också i fotbolls-VM i Ryssland hur kvinnliga kommentatorer och ministrar blir bemötta, och där önskar vi oss ett större ansvarstagande från idrottsrörelsen, säger Olga Persson och syftar på att bland andra Hanna Marklund, expertkommentator i TV 4 – och den första svenska kvinnan någonsin att kommentera ett herr-VM i tv – och idrottsminister Annika Strandhäll, har fått ta emot mycket hat i sociala medier.

– Vilket symbolvärde det skulle ha om landslaget gick ut och fördömde det kvinnohat som ministern möter då hon kallas ”hora” och ”fitta”.


”Borde ta större ansvar”

Idrottsrörelsen är skattefinansierad och därmed är det möjligt att ställa både tydligare och hårdare krav i skrivningen i regleringsbrevet till idrottsrörelsen betonar Olga Persson som också tycker att om samhället är berett att lägga så pass mycket pengar på säkerheten kring herrallsvenska fotbollsmatcher borde samhället också ha råd att lägga mer pengar på att också arbeta med att förändra normer och attityder kopplat till maskulinitet.

– Idrottsrörelsen borde ta ett mycket större ansvar, och det borde vara tvingande i finansiering för att idrottsrörelsen ska få ta del av pengar. Definitivt när man jobbar med ledningen i Svenska fotbollförbundet, eller de stora stjärnorna ska det vara klart: ”Vilka värderingar står vi för och hur kan vi uttrycka dem när något händer?” Fotbollen har jobbat bra med antirasism och homofobi och det är bra, men det måste till ett ökat tryck när det gäller sexism och kvinnohat, säger hon.

Samtidigt sker mycket arbete både inom idrottsrörelsen i stort och inom fotbollen som sådan. Organisationen Locker room talk tacklar maskulina attityder i omklädningsrummet och arbetar för jämställdhet och att stärka unga att säga ifrån, Fotboll för alla som jobbar för att fotbollen ska välkomna alla, eller projekt som Normbollen som Älvsjö AIK har jobbat med under våren. Dessutom har två kvinnojourer som är medlemmar i Unizon jobbat med sina respektive lokala fotbollsklubbar i Sollentuna och Järfälla:

– Ja, det finns en mycket större öppenhet än för bara fem år sedan.

– Det är helt fantastiskt att det börjar komma fler projekt som i Sollentuna och Järfälla, idrottsrörelsen tillhör också civilsamhället och behöver inte vänta på Svenska fotbollförbundet, utan kan agera i sin lokalmiljö. Det spelar jättestor roll för det förebyggande arbetet, att killar växer upp med att stödja jämställdhet.


”Ta ställning mot prostitution”

En annan form av våld mot kvinnor som brukar aktualiseras i samband med fotbolls-VM är prostitution och trafficking. Olga Persson förklarar att det inte finns några tillförlitliga rapporter om hur det ser ut i Ryssland där prostitution officiellt är förbjudet, men uppgifter i media har kommit om hur kvinnor både traffickeras från fattiga områden inom landet liksom från utlandet. I en debattartikel i Aftonbladet skrev Unizon tillsammans med Män och Locker room talks i förra veckan att det skett en ”massrekrytering av kvinnor in i prostitutionsindustrin” inför VM.

– Alla vet att kvinnor forslas in från fattiga områden, från små byar i Ryssland och från andra ställen i världen, men det är svårt att arbeta med frågan då den enligt den ryska regimen inte existerar. Arbetet sker via civilsamhället och kvinnorörelsen som har extremt litet utrymme och de som jobbar med frågan kan riskera livet. Det finns enorma ekonomiska intressen som gör det tusen gånger farligare att arbeta med den frågan än andra frågor.


Hur skulle exempelvis Svenska fotbollförbundet och Fifa kunna agera för att motverka prostitution?

– Genom att göra en kampanj, genom att överhuvudtaget beröra frågan – genom att säga att ”exploatering av kvinnors kroppar är inget fotbollen vill bidra till och göra allt vi kan för att det inte ska förekomma inom fotbollen” till exempel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: