Emma Knyckare är komiker och programledare.

”Det viktigaste är att skapa en frizon för tjejer”

2017-09-29 | Julia Eriksson padlock

KULTUR

– Det kommer vara en festival för kvinnor, transpersoner och ickebinära. Festivalen ska vara en frizon för besökarna, det ska kännas tryggt och roligt att gå på festival, säger Emma Knyckare till Feministiskt perspektiv, i den första av tre artiklar om #jämställdfestival.

I en serie om tre delar intervjuar Julia Eriksson personer som på olika sätt är engagerade för att ge utrymme och trygghet till kvinnor på festivaler och festivalscener.

Del 1: Det viktigaste är att skapa en frizon för tjejer

Del 2: Ny rockfestival lyfter fram kvinnor på hårdrockscenen

Del 3: Jämställda bokningar ett steg mot trygga festivaler


RELATERADE ARTIKLAR:

2016-06-30 | Mer jämställda festivaler men fortfarande stor mansdominans

2015-06-18 | Mansdominerat på Sveriges tio största festivaler 2015

2014-10-31 | Total mansdominans på Europas festivalscener

2013-06-11 | Hjärtligt på jämställd festival

2012-09-07 | Arbetar för jämställd festival


FAKTA/Jämställd festival

Jämställd festival är ett initiativ som arbetar för att Sveriges festivalscener ska bli jämställda. Sedan sommaren 2012 har de bland annat släppt en årlig rapport över könsfördelningen på Sveriges tio största musikfestivaler, bildat opinion och arrangerat workshops om jämställt arrangörskap.

Emma Knyckare är kreatören och grundaren bakom Sveriges första mansfria festival ”Statement festival”. Premiären blir sommaren 2018.

– Det kommer vara en festival för kvinnor, transpersoner och ickebinära. Festivalen ska vara en frizon för besökarna, det ska kännas tryggt och roligt att gå på festival, säger Emma Knyckare.

Efter sommarens nyhetsrapportering kring övergreppen på Bråvalla-festivalen fick komikern och programledaren nog och tyckte att det var hög tid för förändring och twittrade ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

– Det var mitt under semestern och jag satt och sippade på ett glas vin och läste nyheten om övergreppet på Bråvalla. Jag blev så förbannad att jag twittrade om det, och jag hade ingen aning om vilken otrolig respons det skulle få. Framförallt kommer jag ihåg en tjej som skrev till mig dagen efter att ”snälla kan vi inte göra det här på riktigt”, förklarar Knyckare.

– Allt började som en knasig spaning, men när jag såg viket genomslag det fick så kände jag att det här måste jag ju styra upp.

Knyckare började omedelbart arbetet med att dra ihop folk som kunde vara med och driva igenom projektet. Hon letade igenom sina flöden och fick tillslut ihop en projektgrupp på tjugotvå personer.

– Alla de som jag hörde av mig till tackade ja till att vara med i projektet. Det känns verkligen jätteroligt.

– Datum och plats för festivalen är ännu oklart, men den kommer definitivt bli av och det kommer vara mansfritt både bland besökarna och på scenen, säger Knyckare.

Festivalen kommer finansieras via en crowdfunding-insamling med målet att samla in en halv miljon kronor. Knyckares initiativ har väckt uppmärksamhet, och förutom den positiva respons som tweeten fick, har det förts en omgivande debatt om huruvida det strider mot diskrimineringslagen att helt utesluta män på en festival. Att särbehandla utifrån kön är olagligt.

– Ja det är olagligt, men vi kan driva det som en förening eller komma runt det problemet på annat sätt. Och framförallt, det är olagligt att våldta också, säger Emma Knyckare.

– Jag vill snarare se det här som en rolig grej och något positivt, jag tror att de flesta killar förstår att många tjejer känner sig otrygga på festival, och det är ju det jag vill ändra på. Det viktigaste är att skapa en frizon för tjejer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: