Ny rockfestival lyfter fram kvinnor på hårdrocksscenen

2017-10-03 | Julia Eriksson padlock

KULTUR

Ännu en sommar har gått utan märkbar ökning i könsbalansen på artistbokningarna och de sexuella övergreppen fortsätter. Nu tar flera saken i egna händer. I helgen arrangerades Heavy metal action night på Södra teatern i Stockholm, den första endagsfestivalen av sitt slag i staden. Feministiskt perspektiv träffade en av arrangörerna Emmy Sjöström för att prata om patriarkala kulturer i hårdrocksvärlden.

I en serie om tre delar intervjuar Julia Eriksson personer som på olika sätt är engagerade för att ge utrymme och trygghet till kvinnor på festivaler och festivalscener.

Del 1: Det viktigaste är att skapa en frizon för tjejer

Del 2: Ny rockfestival lyfter fram kvinnor på hårdrockscenen

Del 3: Jämställda bokningar ett steg mot trygga festivaler


RELATERADE ARTIKLAR:

2016-06-30 | Mer jämställda festivaler men fortfarande stor mansdominans

2015-06-18 | Mansdominerat på Sveriges tio största festivaler 2015

2014-10-31 | Total mansdominans på Europas festivalscener

2013-06-11 | Hjärtligt på jämställd festival

2012-09-07 | Arbetar för jämställd festival


FAKTA/Jämställd festival

Jämställd festival är ett initiativ som arbetar för att Sveriges festivalscener ska bli jämställda. Sedan sommaren 2012 har de bland annat släppt en årlig rapport över könsfördelningen på Sveriges tio största musikfestivaler, bildat opinion och arrangerat workshops om jämställt arrangörskap.

Vi har bestämt träff vid entrén till Hornhuset i Hornstull. Emmy Sjöström är på plats när jag anländer. Vi slår oss ner på en av restaurangerna inne i Hornhuset och Sjöström börjar berätta hur hon och medgrundaren Sandra Sundler kom på idén att starta en hårdrocksfestival. Det hela började för två år sedan när de träffades på en stor rockfestival. De blev vänner på en gång och det senaste året har till stor del bestått av intensivt planerande av festivalen. Både Sjöström och Sundler studerar programmet music business.

– Så det känns helt rätt att göra verklighet av den här idén, säger Sjöström.

– Tidigare har jag jobbat på festivaler och som artistkoordinator, men aldrig gjort något av det här måttet. Vi har gjort allt från början till slut och vi är sjukt stolta och livrädda på samma gång.

Hon hoppas på att det kan komma att bli en återkommande festival som arrangeras en gång om året.

– Det är svårt att veta ifall det kommer bli en återkommande grej, men det vore roligt. Just nu fokuserar vi mest på att få ihop allt. Vi har jobbat hårt och dragit i alla trådar helt själva. Vi har stått utanför Gröna Lund och delat ut Flyers och försökt prata med folk. Vi gör allt själva från scratch, så det är roligt att se hur allt växer fram.

– Det viktigaste för att dra igång en festival av det här slaget är nätverk och att ha mod att prata med människor, förklarar hon.

– A och O är att vara öppen och våga fråga och våga prata med folk. De flesta är jättesnälla och vill stötta och vara med och bidra.


En jämställd festival

Sjöström och Sundler har från början haft en strategi om att det ska vara en jämn könsfördelning mellan banden som uppträder.

– När det kommer till hårdrock så arrangeras allt av män, så ser det ut än idag. Det kände vi att vi måste ändra på. Det är dags att någon börjar ta ansvar, och då måste man göra något aktivt. Där blir vi unika, och vi är den första hårdrocksfestivalen som har en strategi för att boka jämställt, säger Sjöström.

– Det är självklart för oss att ha en jämn könsfördelning, därför har vi har inte pitchat festivalen som en jämställd festival, för det tycker vi ska vara en självklarhet. Men hela tiden har det funnits i bakhuvudet när vi bokat akterna.

Vi diskuterar hårdrocken som fenomen och att hårdrock och Heavy metal är en genre som som ofta kopplas ihop med klassiskt manliga attribut och Sjöström menar att det inte alltid är lätt att vara kvinna i hårdrocksvärlden.

– Det ska vara hårt och lite skitigt, det kopplas ju ihop med klassisk manlighet. Många är misstänksamma eller tror att jag kommit in på hårdrock på grund av andra killkompisar eller någon pojkvän eller liknande. Det är inte alla som accepterar att en har ett eget genuint intresse för musiken, ganska patetiskt faktiskt, berättar hon.

Heavy Metal Action Night ska betraktas som en reaktion mot allt vad den traditionella hårdrocksarenan innebär.

– Hela festivalen kan betraktas som en motreaktion på vad den här snubbklubben är. Det känns roligt och banbrytande. Vi vill lyfta fram de kvinnliga hårdrockarna.


Vill synliggöra kvinnorna

I framtiden vill Sjöström fortsätta på den banan hon nu slagit in på och drömmen är att starta ett bokningsbolag för kvinnliga hårdrocksartister.

– Män som jobbar som bandbokare hävdar att det inte finns några kvinnliga hårdrocksartister, men det är ju skitsnack och okunskap. Jag vill lyfta fram kvinnorna i branschen genom att starta ett bokningsbolag för kvinnor inom hårdrocken. Med ett kvinnligt bokningsbolag kan man trycka det i ansiktet på dem och visa svart på vitt att kvinnor visst finns inom hårdrocken, och att de är jäkligt grymma dessutom.

Trots att festivalen precis har varit har hon redan ett nytt projekt på gång, som än så länge är hemligt.

– Jag har fått en förfrågan på en galet stor grej, men det är inte helt klart ännu så jag kan inte säga något mer än så i nuläget. Men det kommer bli jäkligt kul det med.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: