Chiles president Michelle Bachelet tog initiativet till det lagförslag som avkriminaliserar abort.

Chile tar historiskt steg för rätten till abort

2017-08-22 | FemPers padlock

UTRIKES

Natten till tisdagen svensk tid kom beskedet. Chiles konstitutionsdomstol har gett sitt godkännande till ett lagförslag som redan antagits av parlamentet och innebär att aborträtt återinförs vid vissa omständigheter. Beskedet innebär ett historiskt steg för landet och en viktig politisk seger för presidenten, Michelle Bachelet. Men än är den feministiska kampen inte över.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-03-19 | Ett steg närmare återinförd aborträtt i Chile

2015-02-17 Chiles president uppfyller vallöften

2013-12-20 Michelle Bachelet utlovar bred genusagenda i Chile

2013-03-25 Seger och avsked för Bachelet

Lagen som nu fått klartecken innebär att abort blir tillåtet i tre situationer: när fostret inte kan överleva, när det finns risk för den gravidas liv eller när graviditeten är resultat av en våldtäkt.

Chiles abortförbud var en kvarleva från diktaturen, med straffpåföljd på upp till fem års fängelse. Förbudet har försvarats av katolska grupper och parlamentets konservativa opposition. Även inom regeringskoalitionen har det funnits skilda uppfattningar, vilket bidragit till att försena lagstiftningsprocessen i två år, rapporterar BBC Mundo. Det politiska motståndet är också förklaringen till att lagens överensstämmelse med konstitutionen prövats, trots att den redan hade röstats igenom i parlamentet.

För presidenten Michelle Bachelet, som tog initiativet till lagförslaget, är måndagens besked från högsta domstolen en viktig politisk seger. Hon kallar avkriminaliseringen ett grundläggande skydd för den barnafödande delen av befolkningen. För landet är steget historiskt. Lagförslaget har väckt bred debatt och nu stöds aborträtten vid de tre angivna situationerna av en majoritet bland medborgarna. I och med den nya lagstiftningen förkortas listan över länder som förbjuder abort i alla lägen. Återstår gör nu enligt FN fem länder; Dominikanska republiken, El Salvador, Nicaragua, Malta och Vatikanstaten.

Men den feministiska kampen är inte över. Parallellt med lagstiftningsprocessen har kraven på fri abort blivit allt mer högljudda. Så sent som den 25 juli mobiliserade feminister på Chiles gator för rätten till fri, trygg och gratis abort. I samband med detta gjorde arrangörerna följande uttalande:

”Varför vi går ut och protesterar igen? Varför det är så viktigt för oss att prata om abort utan begränsningar? Varför vi vill ha abort i alla lägen då kvinnor väljer det, bortom abort av särskilda skäl? Så länge den värdelösa lagen varje dag fylls med fler klausuler som tar ifrån kvinnor även den allra lägsta nivå av värdighet med sina rättsliga och medicinska krav och ”samvetsklausuler” säger vi att det får vara nog!”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: