Förlossningsvården handlar om liv och död

2017-08-01 | Anna Rantala Bonnier padlock

OPINION

”Två dagar efter att vårt barn fötts lade en barnmorska på SöS upp sin anteckning efter en rundringning under natten: det fanns inte en enda plats kvar i Stockholms län. Personer i aktivt värkarbete tvingas åka mycket längre än planerat bara för att få ett rum att föda sitt barn i”. Det skriver Anna Rantala Bonnier, Gruppledare för Feministiskt initiativ Stockholm och kräver att något görs mot situationen i förlossningsvården.

Anna Rantala Bonnier är gruppledare för Feministiskt Initiativ Stockholm och nybliven tvåbarnsförälder

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-07-21 Förlossningskrisen ett faktum

2017-03-31 Extra anslag räddar inte BB i Sollefteå

2017-01-26 |Ska barn födas i baksätet på bilar?

2016-12-20 Kris i befolkningsfrågan

Den 12 juli kl 07:52 föddes mitt och min mans andra barn, en pojke som fått namnet Eliah. Han föddes på SöS förlossning i Stockholm och lotsades in i livet av sammantaget två barnmorskor, två undersköterskor, en narkosläkare och så två skakiga föräldrar.

Det är med enorm tacksamhet och beundran som jag tänker på den personal som mötte oss på Södersjukhuset. De som jobbade med oss genom hela natten, som bemötte oss på bästa sätt, som peppade, hejade, pratade, tröstade och gav ny ork när jag mest bara ville ge upp, och som gjorde att vi aldrig behövde vara rädda eller oroliga.

Två dagar efter att vårt barn fötts lade en barnmorska på SöS upp sin anteckning efter en rundringning under natten: det fanns inte en enda plats kvar i Stockholms län. Personer i aktivt värkarbete tvingas åka mycket längre än planerat bara för att få ett rum att föda sitt barn i. Det var en slående ögonblicksbild från vad rapporter redan visat: fler och fler skickas utanför länet samtidigt som förlossningsrum tvingas hålla stängt på grund av personalbrist.

Det här är inget nytt för sommaren 2017 och inte specifikt för Stockholms län. Det har pågått i många år, barnmorskor har larmat länge och ändå dröjer insatserna och de politiska besluten. Hur svårt ska det egentligen vara att säkerställa en trýgg förlossningsvård för både födande och personal som fortfarande förväntas stå ut med osäkerhet, rädsla och usla arbetsförhållanden. Det handlar bokstavligen om liv eller död, och om risken för den födande att drabbas av förlossningsskador utan en tillgänglig barnmorska.

Det är helt oacceptabelt att det får se ut så här år efter år. Nu måste det göras som skulle gjorts för länge sedan! Barnmorskorna måste få en dräglig arbetsmiljö och en rimlig arbetsbörda. Det är absurt att personal inte ska hinna gå på toaletten på jobbet utan att vara orolig för att patientsäkerheten hotas.

Därför vill Feministiskt Initiativ i Stockholm:

– Säkerställa att det är en barnmorska per förlossning. Varken födande eller personal ska behöva vara oroliga för att barnmorskan ska behöva springa mellan två aktiva förlossningar.

– Lyssna på professionen. Barnmorskorna vet, och har sagt länge, precis vad som krävs för att deras arbete skall utföras på bästa och säkraste sätt. Det är dags att lyssna nu!

– Utöka antalet förlossningsplatser. Det är orimligt att födande skickas utanför länet på grund av platsbrist.

Vi har nu varit fyra i familjen i två veckor och är tacksamma för att allt har gått bra. Så här i efterhand inser jag också att det som stressade mig mest inför förlossningen var osäkerheten på om vi skulle få plats på det sjukhus vi hade valt. Det fick vi, men två dagar senare hade vi kanske inte ens fått plats i Stockholms län.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: