Kris i befolkningsfrågan

2016-12-20 | Ina Blomster padlock 1

KRÖNIKA/EKONOMI

Det är roligt att Stockholm växer, anser Ella Bohlin, Kristdemokraternas landstingspolitiker med ansvar för förlossningsvården. Hon känns inte vid någon kris, konstaterar Ina Blomster, trots att BB-personal går på knäna.

Drygt 5 000 förlossningsplatser har lagts ner i Stockholm de senaste sex månaderna. BB-personalen går på knäna, de blivande mammorna är rädda, stressade och - förbannade. Men Ella Bohlin {KD} ansvarig landstingspolitiker känns inte vid någon kris i förlossningsvården. Hon tycker att fler kvinnor borde föda i Södertälje, att mödravården listar gravida kvinnor på fel BB och att det är roligt att Stockholm växer.

Hon är bra på att glida undan, Ella Bohlin. De artiga säger retoriker andra manipulatör.

Så här ligger det till. Barnmorskorna i Södertälje har fullt upp. På mödravården kan de bara lista på kliniker som faktiskt finns, och det är två färre än i våras. Då lade Ella Bohlin ner Södra BB, en klinik hon året dessförinnan lovade skulle vara kvar, och lät privata BB Sophia komma undan med att stänga före sommaren. Att dränera förlossningsvården på det sätt Ella Bohlin gör i Stockholm är knappast tillväxtvänligt.

I Stockholms län finns sex förlossningskliniker: Södersjukhuset, Södertälje sjukhus, Karolinska universitetsjukhuset i Solna, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, Danderyds sjukhus och BB Stockholm. De räcker inte för årets nästan 30 000 förlossningar. Kvinnor har fått åka till Västerås alternativt Nyköping. Knappast deras förstahandsval, inte heller deras andra eller tredje. 2018 ersätts förlossningen på ”gamla” Karolinska med en på det nya sjukhuset. Den har förre platser.

Vårdvalet för kvinnorna som ska föda i Stockholm är en chimär.

Men Ella Bohlin tar det med ro. Hon har långsiktiga planer.

Huddinge sjukhus ska få ett nytt BB. Och en helt ny klinik ska byggas, sannolikt på S:t Görans sjukhus.

Men. På det finns inte ett enda beslut. Ingen finansiering. Och med tanke på slukhålet Nya Karolinska kommer glufsa i sig stora delar av landstingets budget i flera decennier finns alla skäl till oro.

Även om S:t Göran blir av och står klart 2020 är kapaciteten totalt lägre än vad den var våren 2016.

Det är roligt att Stockholm växer.

Kejsaren är spritt språngande naken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20161221 - Kerstin Hallert

INTRESSANT att en kvinna är den politiker som så lättsinnigt handskas med behovet av förlossningsplatser. Kvinnor är alltså inte mindre korkade än män. Men den stora frågan är varför inga folkets demonstrationer arrangeras mot enfalden på gator och torg dvs som kan synas i tv. Är barnafödande inte en medborgerlig rättighet att värna om?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: