Bertha Zúniga Cáceres kräver att mordet på hennes mamma klaras upp.

Mördade urfolksledaren Berta Cáceres dotter kräver svar

2017-07-18 | Jenny Rönngren padlock

EKONOMI

Bara veckor efter att Bertha Zúniga Cáceres valdes till ny ledare för honduranska urfolksrådet COPINH utsattes hon för ett mordförsök. Organisationen grundades av hennes mamma, den mördade urfolksledaren Berta Cáceres. Nu fortsätter dottern arbetet för att försvara miljön från utvinningsindustrins exploatering, och driver en kampanj för att allt militärt bistånd från USA till Honduras stoppas till dess att mördarna ställs till svars.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-06-26 | FN påminner om staters ansvar bortom nationsgränserna

2016-03-08 | Därför mördades Berta Cáceres

2016-03-04 | Honduranska urfolksledaren Berta Cáceres mördad

2013-11-29 | Valet i Honduras banar väg för militarisering

2013-03-22 | Kraftigt ökat våld mot civilrättskämpar i Honduras

2012-03-02 | Kriget mot droger blev ett krig mot kvinnor

Den 2 mars 2016 mördades Berta Cáceres i sitt hem, efter att ha tagit emot en stor mängd dödshot för sitt uppmärksammade engagemang i kampen mot Agua Zarca-projektet, som skulle dämma upp Gualcarque-floden för att utvinna vattenkraft. Hon är en av de mest uppmärksammade människorättsaktivister som mördats i Honduras de senaste åren. 2015 mottog hon prestigefyllda Goldman environmental prize för sitt orädda arbete till flodens, miljöns och människornas försvar.

Dottern Bertha Zúniga Cáceres, som kallas Bertita Cáceres, är en av de många som fortsatt kampen, under paroller som ”Berta dog inte, hon multiplicerades”. Men trots omfattande internationell uppmärksamhet, finansiärer som fått kalla fötter och krav på att förövarna ska ställas till svars har trakasserierna och morden fortsatt. Endast två veckor efter mordet på Berta Cáceres mördades COPINH-ledaren Nelson Garcia och fyra månader senare hittades Lesbia Janeth Urquías döda kropp på en soptipp.

Urquía var även hon engagerad i kampen mot Agua Zarca-projektet, och i COPINH, ett nationellt råd för urfolksgrupper i Honduras grundat av Berta Cáceres. Det var bara veckor efter att Bertha Zúniga Cáceres valdes till ordförande för organisationen som hon undkom ett mordförsök under en bilfärd tillsammans med ytterligare två av organisationens ledare, Sotero Chavarría och Asunción Martínez.

I en intervju med Amy Goodman på Democracy now säger Bertita Cáceres att kongressen inte bara valt nya ledare, utan även stärkt organiseringen bland de grupper som ingår i urfolksrådet – något som oroar de ekonomiska och politiska krafter som ogillar COPINH:s arbete och kan ligga till grund för attacken. Det var rena turen att ingen skadades vid mordförsöket, där en bil som kört om i hög hastighet stannade och blockerade vägen. Bertita Cáceres berättar i Democracy now om hur tre män beväpnade med machete hoppade ur bilen, och var på väg att gå till attack när Sotero Chavarría, som körde COPINH-bilen, tog ny fart och lyckades ta sig förbi den angripande bilen. Angriparna följde efter och när de återigen kommit ikapp försökte de preja bilen av vägen, utför en klippa, men även denna gång undkom COPINH-ledarna.


Återkommande krav

Strax innan mordförsöket hade Bertita Cáceres gjort ett videouttalande till stöd för demokratiska kongressledamoten Hank Johnsons lagförslag, som skulle stoppa allt militärt stöd från USA till Honduras så länge morden på Berta Cáceres – och andra som dött i kampen för miljön, för urfolkens och andra gruppers rättigheter – inte utreds på ett transparent och effektivt sätt.

Kravet är inte nytt, konstaterar Matt Ginsberg-Jaeckle från La Voz de los de Abajo, en grupp i Chicago som var med och grundade Honduras solidarity network och samarbetat med COPINH i 17 år. I Democracy nows rapportering uttrycker han stor oro för mordförsöket på Bertita Cáceres, men ingen förvåning:

– Så länge pengar fortsätter att flöda till honduranska säkerhetsstyrkor, så länge de här konflikterna tillåts rasa i ett läge med total straffrihet kan vi förvänta oss den här typen av attacker.

Vad gäller lagförslaget berättar Matt Ginsberg-Jaeckle att det första kravet på indraget militärt stöd till den brutala regimen i Honduras kom efter statskuppen 2009, då säkerhetsstyrkor begick de första morden på människor som gjorde motstånd. 2012, när hundratals människor mördats, undertecknade 100 kongressledamöter ett brev med liknande krav.

– Så det här lagförslaget är ett förnyat krav och ett svar på mordet på en av de mest högprofilerade aktivisterna i Honduras, en kvinna som var orädd, en kvinna som var visionär, en kvinna som var outtröttlig i sina ansträngningar för att försvara Lenca-folkets rättigheter och territorium, och rättigheterna och det framtida välbefinnandet för alla på den här planeten.


Strategiska intressen

Matt Ginsberg-Jaeckle förklarar i Democracy now hur de åtta män som anhållits för mordet på Berta Cáceres, liksom även männen med machete som angrep dottern, måste betraktas som ”materiella förövare”, medan de ”intellektuella förövarna” är de mäktiga ekonomiska krafter i vars strategiska intresse attackerna sker. När Amy Goodman ber honom specifisera lyfter han fram transnationella gruvbolag, transnationella banker, som Finnfund – en av finansiärerna bakom Agua Zarco-projektet – och USA-baserade säkerhetsföretag.

– Bara en vecka innan mordförsöket på Bertita, genomförde US southern command en övning med honduransk polis i regionen hon befann sig i. En av poliserna som citeras i deras pressmeddelande är från exakt det samhälle som Bertita var på väg till när det här mordförsöket utfördes, så du kan inte övertyga mig om att det bistånd som går till träning av polisstyrkorna kommer att ge människorättsförsvararna beskydd. Det kommer att gå till träning av just de personer som överser med attackerna, till förmån för de bolag som vill ha dammar för att kunna producera mer elektricitet till sina projekt – oavsett om det är multinationella företag som producerar kläder i området, eller multinationella företag som exploaterar gruvresurser i området eller något annat. Och det sker under ledning av mycket höga och mäktiga krafter inom de honduranska säkerhetsstyrkorna och, dessvärre, även inom de amerikanska styrkorna.

Enligt Bertita Cáceres pågår just nu väldigt lite aktivitet kring Agua Zarco-projektet, men COPINH:s överklagan av tillståndet har avslagits av högsta domstolen. I ljuset av att det även pågår försök att övertyga lokalbefolkningen om att acceptera projektet, drar hon slutsatsen att företaget som står bakom inte har gett upp utan kommer att vilja bygga dammen i framtiden.

– Vi ser det här projektet som död, mord och förstörelse. Bankerna som finansierar Agua Zarca-dammen – den centralamerikanska banken för ekonomisk integration, nederländska utvecklingsbanken FMO och finländska Finnfund – de här bankerna har uppgett att de tänker stoppa finansieringen och lämna projektet. Men formellt sett har bankerna ännu inte lämnat projektet. Så vi fortsätter kräva att bankerna drar sig ur och stoppar finaniseringen av Agua Zarca-projektet en gång för alla.


Dags att vakna

2015 registrerade Global witness, som granskar övergrepp kopplade till exploatering och korruption, 185 mord på människorättsförsvarare engagerade i miljöfrågor och landrättigheter. 65 procent av dessa mord begicks i Latinamerika, varav åtta i Honduras.

I samband med att Berta Cáceres tog emot Goldman environmental prize gjorde hon följande uttalande:

Vakna! Vakna, mänskligheten! Vår tid är ute. Vi måste befria våra samveten från rovgirig kapitalism, rasism och patriarkat som bara kan säkra vår egen undergång. Gualcarque-floden har kallat oss, liksom andra allvarligt hotade floder. Vi måste besvara deras rop. Vår moder jord, militariserad, inhägnad, förgiftad, en plats där grundläggande rättigheter systematiskt kränks, kräver att vi vidtar åtgärder. Låt oss bygga samhällen som kan samexistera på ett värdigt sätt, på ett sätt som skyddar liv. Låt oss gå samman och förbli hoppfulla när vi försvarar och vårdar denna jorden och dess andars blodomlopp. Jag tillägnar denna utmärkelse alla rebeller där ute, min mamma, Lenca-folket, Río Blanco och de martyrer som gav sina liv i kampen för att försvara våra naturresurser. Tack så mycket.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: