Mänsklig kedja mot valresultatet. "Inte min president" lyder studenternas kampanj mot den utropade segraren Juan Orlando Hernandez.

Valet i Honduras banar väg för militarisering

2013-11-29 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Efter valet i Honduras har det politiska klimatet blivit ännu mer våldsamt och frilansjournalisten Florencia Goldsman, som befann sig på plats för att bevaka valprocessen, konstaterar att valfusk inte bara förekom på själva valdagen. Den presidentkandidat som fått flest röster, enligt valresultat som godkänts av internationella organ, har lova sätta in militär för att få ner kriminaliteten i landet.

President- och parlamentsvalet i Honduras i söndags har som väntat kantats av våldsamheter. Det är första gången befolkningen gått till valurnorna sedan militärkuppen 2009 då den dåvarande folkvalde presidenten Manuel Zelaya störtades.

– Manipulationerna, hoten, röstköpen har pågått ända sedan partierna inledde sina valkampanjer. Det kunde ledare för kvinnoorganisationer i fler än 11 kommuner bekräfta långt innan den 24 november. Det som skett under veckoslutet är genomförandet av de statliga åtgärder som krävts för att uppnå förväntade resultat och som främjades via klientelistisk praktik, rapporterar Florencia Goldsman.

De presidentkandidater som har haft störst stöd är Xiomara Castro från vänsterpartiet Libre (fru till den störtade president Zelaya) och Juan Orlando Hernandez från det regerande Partido Nacional, som kom till makten via militärkuppen.

Castro har under valrörelsen utlovat bättre levnadsförhållanden, medan Hernandez främst har talat om lag och ordning och att ytterligare involvera militären i brottsbekämpningen.

Observatoriet av övergrepp mot mänskliga rättigheter och kvinnors motstånd i Honduras har tidigare kunnat konstatera att 50 kvinnor per månad mördades under 2012 enligt officiella siffror. De flesta av de mördade var yngre än 30 år, och läget har förvärrats i takt med att landet militariserats efter kuppen.

Observatoriet har haft sina team, med totalt 80 observatörer, närvarande tretton olika kommuner för att övervaka kvinnors situation under det historiska valet.

Det första intrycket var att människor i aldrig tidigare skådade mängder gick ut för att rösta och vid några av vallokalerna började folk köa från 4-5-tiden på morgonen. Även om allt flöt på bra under dagen noterade observatörerna tidigt varningssignaler.

Människorättsförsvaren och jordbruksledaren Maria Amparo Pineda Duarte i provinsen Franscisco Morazán, ordförande i kooperativet El Carbón, mördades i ett bakhåll kvällen före valet, liksom en kollega från kooperativet, Julio Araujo.

Därutöver finns många rapporter om olika former av röstköp under själva valdagen och påtryckningar av partirepresentanter vid vallokalerna. Exempelvis fotograferade en kvinna av sin valsedel med mobilen och berättade för observatörerna att hon erbjudits jobb mot en röst på Juan Orlando Hernández. I sin tredje rapport efter valet skriver observatoriet:

”Oegentligeheterna som rapporterades kränker kvinnornas politiska och sociala rättigheter. När partierna köper deras röst med erbjudanden om pengar, resurser, rabatter eller jobb utnyttjar de tidigare kränkningar – rätten till livsmedel, bostad, hälsa och andra sociala och ekonomiska rättigheter. I Honduras lever 80 procent av befolkningen i fattigdom och 65 procent i den informella sektorn. Kvinnorna, som har huvudansvaret för att föda sina familjer lider stort av krisen. Under inga omständigheter ska de behöva offra sina politiska rättigheter i en demokrati för att rätten att äta.

Vi ser mordet på en försvarare av mänskliga rättigheter i valprocessen som en fruktansvärd förlust och en avskräckande signal mot kvinnorättsaktivisters arbete och integritet och vi kräver att ansvar utkrävs i det här fallet och för alla mord på kvinno- och människorättsaktivister.”

Trots vittnesmålen om valfusk bedömde både EU och organisationen för amerikanska stater, OEA, valet som transparent och det preliminära resultatet där Hernandez får två tredjedelar av rösterna som pålitligt. Xiomara Castro har också utropat sig till segrare och lovat bestrida resultatet genom protester, men utan våld.

Florencia Guzman konstaterar att det finns all anledning för det internationella samfundet att fortsätta följa och granska processen.

– Situationen är väldigt komplicerad. Honduras framstår snarast som ett land som befinner sig i krig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: