Berta Cáceres.

Honduranska urfolksledaren Berta Cáceres mördad

2016-03-04 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Berta Cáceres, ledare för urfolksgruppen Lenca, är död. Hon levde under ständiga dödshot för sitt engagemang till försvar för miljö, mänskliga rättigheter och urfolk i Honduras.

Enligt BBC Mundo bröt sig okända personer in i Berta Cáceres bostad i La Esperanza i sydvästra Honduras under natten till torsdagen och sköt henne till döds.

Cáceres var ledare för urfolksgruppen Lenca och en känd talesperson i frågor som rör miljö, mänskliga rättigheter och urfolk i Honduras.

Urfolksgruppen Lencas har länge fört en kamp till försvar för sitt urfolksterritorium, som hotas av planerade gruv- och vattenkraftprojekt godkända av regeringen. I Honduras liksom i många andra latinamerikanska länder förknippas den här typen av megaprojekt med stor inverkan på miljö och människor. Cáceres har vid otaliga tillfällen under åren påtalat hur marken har tagits i besittning av multinationella företag och hur bristerna i hälso- och jordbrukssektorn bidrar till att människor har svårt att överleva. Hon har även protesterat mot de amerikanska militärbaser som byggs upp i Lenca-territorium.

År 2015 tilldelades Berta Cáceres Goldman-priset, ibland kallat ”det gröna nobelpriset”, för sitt miljöengagemang. I samband med att hon tog emot priset sade hon att hon levde under ständiga dödshot. Enligt den brittiska organisationen Global Witness ökar morden på miljöaktivister i utvinningsindustrins kölvatten och 40 procent av de som betalar med sitt liv tillhör världens urfolk. Detta framgår av en rapport där Honduras dessutom lyfts fram som världens farligaste land för miljöaktivister.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: