Kvinnoorganisationer i Kambodja har länge arbetat för att stärka kvinnor att delta i politiskt beslutsfattande. Trots de många hinder de möter både på hemmaplan och i politiken har allt fler kvinnor börjat engagera sig politiskt och många hoppas på att de lokala valen ska bli ett genombrott för kvinnorna.
Men nu kritiseras både regeringspartiet CPP och det ledande oppositionspartiet CNRP för att de inte fått fram tillräckligt med kvinnor som representanter. Lite drygt 22 procent av CPP:s kandidater är kvinnor och bara 16 procent av CNRP:s kandidator. Av Kambodjas 1 646 kommuner är det bara 103 som har en kvinna i topp på valsedeln.
Hårdnande klimat
Samtidigt hävdar flera kvinnor som kandiderar att de petats långt ner på vallistorna, för att ge plats för män.
– Jag fick flest röster när partiet röstade om rangordningen på valsedlarna. Ändå blev jag fyra på listan. Alla diskriminerar kvinnliga kandidater – på alla nivåer och i alla partier, berättar Thong Somearn, som kandiderar för CPP i Koki kommun, för Phnom Penh post.
Kvinnors ställning i Kambodja är traditionellt svag. De förväntas i första hand ta hand om hushållet och inte engagera sig i samhällslivet. Den offentliga arenan har länge varit förbehållen männen. Men nu har flera av de kvinnor som trots allt tagit steget in i politiken, uppmanats att lämna plats för männen på grund av det spända politiska läge som råder i Kambodja.
Det är de lokala partierna som väljer representanter till Kambodjas senat och en seger för oppositionspartiet i många kommuner kan innebära att regeringspartiet tappar sin majoritet och får svårt att driva igenom ny lagstiftning. Premiärministern Hun Sen har sagt att en valförlust för det egna partiet kan hota freden i landet och att han är beredd att försvara makten med våld. Under det senaste året har klimatet hårdnat. Människorättsförsvarare i landet får det allt svårare att göra sig hörda, flera har fängslats på grumliga grunder.
Valbar kandidat
Kong Chheng, har varit CPP:s toppnoterade kandidat i Koki kommun sedan kommunvalet infördes 2002. Han menar på att Thong Somearn blivit nedflyttad på listan eftersom hon inte anses vara ”lika valbar som en man”.
– En kvinna kan inte kandidera till kommunchef om inte folket älskar och stöder henne. Det är den som presterar som kan locka flest anhängare, sade Kong Chheng till Phnom Penh post och tillade att hans långa erfarenhet som kommunchef gjorde honom till en bättre kandidat är Thong Somearn.
Men Ros Sopheap som, är ledare för Gender and development Cambodia, GADC, är kritisk. Hennes organisation arbetar sedan länge för att stödja politiskt engagerade kvinnor.
– Jag kan nämna många duktiga kvinnor som kan kliva fram och ta politiskt ansvar. Men männen är rädda för att kvinnorna ska ta ifrån dem deras förmåner, säger hon.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST