Textilarbetare svimmar i Kambodjas fabriker

2011-06-17 | FemPers padlock

UTRIKES

Under den senaste veckan har cirka 300 textilarbetare svimmat på jobbet i Kambodjas textilindustri. 200 drabbades i onsdags och ytterligare ett 100-tal på torsdagen, enligt TT/Reuters.

– Det har luktat illa i fabriken i två dagar. Vi drack vatten och blev förgiftade, berättar 24-åriga Chorm Sokry för TT/Reuters.

Dåliga arbetsvillkor är en trolig orsak. Textilarbetare som försökt organisera sig och strejka för bättre villkor och löner som går att leva på har trakasserats, stängts av från jobbet och ställts inför rätta. Tidigare i år inträffade liknande svimningar på två andra fabriker och drabbade omkring 800 arbetare. En av fabrikerna tillverkar skor åt Puma.

Textilarbetarinternationalen ITGLWF uppmanade då de stora klädmärkena att se till att arbetstagarnas rättigheter respekteras och bad både ILO och premiärministern i Kambodja, Hun Sen, att ingripa.

ITGLWF konstaterade också att medan arbetare i fabriken insjuknade presenterade Puma en ökad vinst med 7,1 procent för första kvartalet, från 72,5 till 77,7 miljoner euro. För Kambodja är textilindustrin den tredje mest inkomstbringande.

Det finns lagar om att fabrikerna ska granskas av myndigheter, men det är regler som inte efterlevs, enligt vittnesmål från arbetarna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: