Landslagsspelaren Erica Udén Johansson är en av spelarna i Sundsvall Timrå vars lag ser ut att läggas ned.

Hockeylag läggs ner – ”Vart tog jämställdheten vägen?”

2017-05-31 | Bella Frank padlock

SPORT

Sundsvall hockey lägger ner damverksamheten. Detta efter att klubben dragits med ekonomiska bekymmer och försökt att bryta ut damverksamheten och bilda en egen förening för den och samtidigt behålla sin SDHL-plats vilket inte varit möjligt. Enligt spelaren Mathilda Gustafsson fick laget reda på beslutet genom Facebook. ”Vart tog jämställdheten vägen?” undrar hon på Twitter.

Under våren meddelade Sundsvall hockey att klubben skulle bryta ur damverksamheten som de har tillsammans med Timrå för att i stället bilda en egen förening. Tanken var att på det sättet spara pengar. Däremot ser herrlaget som spelar i division tre ut att få fortsätta spela som vanligt. Damlaget Sundsvall Timrå som under våren kämpat i kvalserien och lyckats hålla sig kvar i den högsta serien SDHL skulle enligt klubbens planer få behålla sin plats i SDHL och spela under den nya föreningens regi. Men Svenska ishockeyförbundets regelverk innebär att laget i förlorar platsen i SDHL, och skulle därför få spela i division ett i stället. Nu rapporteras alltså att damverksamheten läggs ned, och spelare som landslagsspelaren Erica Udén Johansson blir tvungna att se sig om efter en ny SDHL-klubb.

– Jag är inte förvånad. Damorganisationen har alltid kommit i kläm. Man kan nästan säga att vi är vana, men det känns för jävligt. Det är lite som en käftsmäll, säger lagkapten Beatrice Johansson till SVT Sport.

Beatrice Johansson blev tidigare i år den andra SDHL-spelaren att sjukskrivas för utmattningssyndrom. Detta då hon förutom att jobba som hockeyspelare också jobbat heltid för att försörja sig.


”Rent utsagt tragiskt”

Johanssons lagkamrat Mathilda Gustafsson skriver i ett öppet brev på Twitter att hon och hennes lagkamrater inte ens meddelats beslutet på ett möte utan fått ett Facebookmeddelande. Hon skriver: ”Att ni inte har tagit Er tid att tillkalla oss till ett möte, informera oss om detta och tacka oss för all den tid vi lagt ner samt pengar vi jobbat in till föreningen, är rent utsagt tragiskt. Förtjänar vi inte mer än så? I ett samhälle där alla stora företag och föreningar strävar gentemot jämställdhet tar ni nu i stället ett stort steg i fel riktning.”

Hon fortsätter:

”Vi har nu säsong efter säsong krigat oss kvar i SDHL. Det hade varit ett mer värdigt avslut att faktiskt åka ur kvalserien i stället för att man i slutet av maj får höra att man bortprioriteras. Dock kommer det inte som en chock då det har varit kassa förutsättningar under flera säsonger med en massa falska lovord.”

Till Expressen säger Mathilda Gustafsson att det sannolikt är många spelare i laget som kommer att sluta med hockeyn helt:

– Jag tror att de flesta slutar. Men vi har ju Erica Johansson, som är aktuell för OS, hon måste söka sig vidare till ett annat SDHL-lag. Men vi övriga kommer nog att lägga skridskorna på hyllan. De säger att vi kommer höra till en förening. Men den har vi inte fått höra något om. Vi vet inte ens om vi kommer att ha ett division 1-lag.

Örjan Lindström som jobbar med damlaget är upprörd:

– För mig är det häpnadsväckande av styrelsen att bara lägga ner den enda framgångsrika verksamheten man har i föreningen, säger han till Sveriges radio och fortsätter:

– Jag tror faktiskt inte att Sundsvall hockeys styrelse och valberedning har en aning om hur framgångsrikt damlaget har varit i Sundsvall hockey.


SDHL-platsen ställs till förfogande

På klubbens hemsida skriver klubbcheferna för Sundsvall hockey och Timrå IK, Stefan Lindqvist och Jörgen Wahlberg, att de ställer lagets SDHL-plats till förfogande, men att klubbarna om förutsättningar finns vill spela i division ett med ett gemensamt lag. ”Vi har tillsammans under våren tagit ställning och beslutat, att vi inte kan driva laget i SDHL. Vi har konstaterat att vi inte har de sportsliga, organisatoriska eller ekonomiska förutsättningar som krävs för spel i den högsta ligan. Sundsvall hockey är i dag tvingade att genomföra ett antal åtgärder i en helhet där damverksamheten är en del av den. Vi behöver på kort sikt ekonomiskt och organisatoriskt komma i balans. Under våren har samarbetsavtalet med Timrå IK gått ut och Timrå IK väljer att inte förnya avtalet med de förutsättningar som i dag gäller.”

Ishockey är en idrott med sned könsfördelning. Utövarna består till 94 procent av män – en av de mest mansdominerade idrotterna i landet. Kvinnor som vill spela hockey får kämpa för istider och resurser, och utövare av damhockey upplever ofta att de mest ses som en belastning. Det är långt ifrån första gången en damverksamhet läggs ned med motiveringen att en klubb inte har råd. När Skellefteå AIK 2008 tog sig upp till högsta serien (dåvarande Riksserien) tyckte klubben det var för dyrt och lade ner laget.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: