Therese Gunnarsson och Josefine Lindgren Knutsson i SM-finalen.

Thaiboxning: Josefine Lindgren Knutsson tog sitt första SM-guld

2017-02-28 | Bella Frank padlock

SPORT

I lördags avgjordes finalerna i SM i thaiboxning i Torvallahallen i Haninge. Bland dem som gick segrande ur ringen finns, Bea Malecki, Sofia Olofsson, Sandra Godvik och Josefine Lindgren Knutsson som vann över Therese Gunnarsson i -51-kilosklassen och därmed tog sitt första SM-guld. Isa Tidblad Keskikangas vann i -60-kilosklassen mot Linda Östergren:
– Det känns jättekul, säger Isa Tidblad Keskikangas.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-02-24 | Thaiboxning: Therese Gunnarsson vidare till SM-final

På den röda mattan, genom rök och ljusspel kliver hon in, Isa Tidblad Keskikangas från Tip Muay Thai. Hon har vunnit det mesta, VM-guld, EM-guld, SM-guld, i olika viktklasser dessutom. VM-guldet från 2014 vann hon efter att hon varit borta länge på grund av ett benbrott i armen och hon tävlade då i -75-kilosklassen. I EM i höstas ställde hon upp i -60-kilosklassen och eftersom hon tog guld då ville hon fortsätta på den inslagna vägen. I ringen i Haninge vinner hon på avslut – domaren avbryter matchen mot Linda Östergren. Efter flera räkningar signalerar domaren att matchen är över. Efteråt är Isa Tidblad Keskikangas glad och nöjd med sin insats.

– Det kändes som att jag fick ut mer av det jag brukar få ut på träning, jag kunde variera mig mer, säger hon.

– Jag vill självklart fortsätta vinna så här, men jag vill också gå vidare med proffsmatcher, säger hon när vi pratas vid och hon hämtat sig efter matchen.


Linda Östergren, Aneby Muay Thai klubb och Isa Tidblad Keskikangas, TIP Muay Thai IF.



Isa Tidblad Keskikangas.




Isa Tidblad Keskikangas.


Ett SM-guld brukar innebära en plats i landslaget och VM. Och när VM-truppen offentliggjordes på måndagen fanns Isa Tidblad Keskikangas namn föga förvånande med. Förbundskaptenerna Pelle Bånghäll och Joakim Karlsson (assisterande) var på plats i Torvallahallen för att titta på de tävlande. Förutom VM i Minsk i Vitryssland i maj kommer Isa Tidblad Keskikangas finnas på plats och tävla i Wrocław i Polen under World Games som går av stapeln i slutet av juli.

Även Josefine Lindgren Knutsson är nybliven svensk mästare och uttagen till VM-truppen. Hon berättade i förra veckan att hon var ”supertaggad på att ta revansch” på Therese Gunnarsson som hon förlorade emot i kvalet i SM förra året. Revansch tog hon genom seger med siffrorna 3-0. När vi hörs på söndagen mår hon bra och känner sig också bra i kroppen. Har varken träningsvärk eller skador:

– Det känns jättebra, men det är mycket att smälta.


Kan du beskriva känslan när domaren höjde din arm?

– Oj, det var väldigt mycket blandade känslor, det var en sådan urladdning, samtidigt som det var en fantastisk känsla. Vi har lagt ner så mycket jobb, och nu känns det som att vi kommit en bit på väg, säger hon och hyllar coachen Sanja Trbojevic som var överlycklig när resultatet stod klart:

– Det är inte bara min utan även hennes förtjänst, vi är ett team som har kommit hit. Hon är fantastisk.

Josefine Lindgren Knutsson och Therese Gunnarsson har mötts i två tidigare matcher, i Battle of Lund och SM 2016. Josefine Lindgren Knutsson beskriver de tidigare mötena som stökiga och säger att del av strategin innan matchen var att hålla distansen och inte dras in i sin motståndares nät:

– Strategin var att fokusera på mitt eget game. Hon pressade ganska bra och hon hade sin strategi också, säger Josefine Lindgren Knutsson och förklarar att det hon är mest nöjd med är slutet av finalen:

– De två sista ronderna var mer fokuserade, jag försökte hålla igen för att kunna avsluta starkt, säger hon.

Josefine Lindgren Knutsson har nu alltså ett VM framför sig, och hon planerar också fler matcher:

– Jag vill fortsätta gå matcher, gärna internationellt och proffsmatcher.


Varför är kampsport så roligt?

– Det är en sådan bred fråga, men kampsport för mig betyder att utmana sig själv, lika mycket mentalt som fysiskt.


Josefine Lindgren Knutsson.

Therese Gunnarsson och Josefine Lindgren Knutsson.






Josefine Lindgren Knutsson.

Även Therese Gunnarsson menar att det är lika mycket en mental som fysisk insats att gå upp i ringen. När vi hörs på måndagen har hon hunnit hämta sig från förlusten. Hon och hennes tränare Rasmus Svensson trodde att domarresultatet skulle gå hennes väg:

– Ja, det var helt klart tråkigt att jag inte fick med mig domslutet men jag har kollat på matchen efteråt och det var jämnt, det hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Jag kände att jag träffade henne fler gånger än hon träffade mig, även coachen var säker på det. Men efter att ha sett matchen ser jag att hon var mer aggressiv än jag, säger Therese Gunnarsson.


Vad fungerade bra respektive dåligt i finalmatchen?

– Jag tycker att det mesta fungerade rätt så bra, jag har en ny tränare som är jättebra att ha i ringhörnan. Jag var väldigt fokuserad, hade en tuff attityd, för jag visste att hon är tuff. Det som fungerade mindre bra var att jag inte sparkade så mycket, att jag inte följde upp tillräckligt. Men överlag tycker jag det var bra, jag hade så klart velat vara svensk mästare men kollar jag matchen tycker jag att den var bra.


Vad utmärkte din motståndare i ringen?

– Hennes tuffhet och explosivitet. Jag är lite mer teknisk och har lite mer tajming och hon är lite mer aggressiv och explosiv. Det var lite av två stilar som möttes.

Nästa utmaning blir att möta brittiska Iman Barlow i London i april, och efter några dagars vila kommer hon att ladda om och börja hårdträning inför den matchen.

– Det är så skönt att jag har den här nya klubben, jag är jättesugen att jobba vidare med min tränare som jag har utvecklats så mycket med de senaste månaderna, jag är superspänd på att se hur bra jag kan bli, säger Therese Gunnarsson.

– Jag ska bli ännu tuffare och framåt och bli mer explosiv och även bli lite mer elak, jag är lite för snäll. Det ska jag jobba på.


Sofia Olofsson, Odenplan Fightgym idrottsförening vann mot Anna Höglund, BK Slagskeppet Muay Thai, redan i första rond.



Anna Höglund och Sofia Olofsson.


Sofia Olofsson i Anna Höglunds ringhörna, efter en thaiboxningsmatch tackar de tävlande sina motståndare och deras tränare.



Sofia Junttila, Fight Club Borlänge, och Bea Malecki, Allstars Kampsportsförening. Malecki vann med siffrorna 3-0.





Sandra Godvik, Djurgårdens IF Kampsportsförening vann mot Ellinore Ekström, Fighter Muay Thai Förening i -48-kilosklassen.




Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: