Tidigare partnern väntade i garaget på Yolanda Pascual Expósito och knivhögg henne till döds.

GAMAG Europa fördömer mordet på spansk journalist

2016-11-06 | GAMAG Europa padlock

OPINION

På torsdagen mördades den spanska journalisten Yolanda Pascual Expósito av sin tidigare partner. GAMAG Europa, ett nätverk som arbetar för att främja respekten för kvinnors rättigheter i och via medierna, fördömer mordet och uppmanar till reflektion.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-01-15 | Mänskliga rättigheter – från ord till handling

2015-12-08 | Global allians vill utvidga sitt arbete för jämställda medier

2015-06-02 | Latinamerika först med regional allians för jämställda medier

2013-12-06 | GAMAG: Ojämställda medier underskattat problem

GAMAG Europa uttrycker sitt fördömande och avståndstagande inför mordet på Yolanda Pascual Expósito, journalist på El Correo, tidningen El Mundos utgåva i Burgos, som fallit offer för ytterligare ett genusbaserat våldsbrott begånget av en tidigare partner.

Tillsammans med medlemmarna i det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv (RIPVG) manifesterar vi vår solidaritet med vår mördade kollegas anhöriga, särskilt hennes 17-åriga dotter, och personalen på El Mundo-El Correo de Burgos, där Yolanda Pascual arbetat sedan tidningen grundades.

Yolanda Pascual är den 42:a kvinnan att falla offer för det dödliga manschauvinistiska våldet i Spanien i år. Dessvärre är detta inget isolerat fall vare sig i Spanien eller i Europa. Som Världshälsoorganisationen konstaterar: ”Våld mot kvinnor, särskilt utövat av en partner, och sexuellt våld är ett allvarligt folkhälsoproblem och en kränkning av kvinnors mänskliga rättigheter.”

Världsomfattande statistik över förekomsten pekar på att var tredje (35 procent) kvinna i världen har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld under sin livstid. 38 procent av morden på kvinnor i världen begås av en partner eller tidigare partner.

Dåd som detta tvingar oss att reflektera över mediers och kommunikatörers viktiga roll i kampen för att avskaffa genusrelaterat våld på alla områden, från vardagssexism och lågintensivt våld till alla former av diskriminering och trakasserier.

GAMAG Europa arbetar för jämställdhet och icke-stereotypa skildringar av kvinnor i medierna och uppmanar härmed till främjandet av goda journalistiska arbetsmetoder och fördömer könsdiskriminering som kan uppmuntra till våld.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: