Jeannette Escanilla, på Women's Ship to Gaza.

Israelisk militär har stormat kvinnobåten på väg mot Gaza

2016-10-05 | Carmen Blanco Valer padlock

UTRIKES

I dag onsdag bordade israelisk militär Zaytouna, en av båtarna i Ship to Gaza, vars hela besättning består kvinnor. Enligt vissa källor befann sig båten ännu på internationellt vatten, vilket om det stämmer gör stormningen till en brottslig handling. Den israeliska staten har tidigare angripit varje liknande fredligt initiativ för att bryta blockaden.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-10-07 | Snabb deportation väntar Zaytounas besättningskvinnor

2016-09-20 | Kvinnor seglar med hoppet att bryta blockaden mot Gaza

2016-09-13 | Seglar mot sargat Gaza i skuggan av omvärldens tystnad

Ombord på Zaytouna, eller oliven som namnet betyder, fanns tretton solidariska kvinnor från olika länder vars avsikt med denna symboliska resa var att med fredliga medel stiga i land i Gaza och därmed bryta den sju år långa blockaden denna stad utsätts för. Israeliska medier bekräftar bordningen.

Representanter för Sverige på denna sista sträcka är Jeannette Escanilla, solidaritetsaktivist och landstingspolitiker för Vänsterpartiet i Uppsala och musikläraren Emma Ringqvist. Tidigare under färden ingick Paulina de los Reyes, aktivist och professor i ekonomisk historia och ordförande för Sveriges genusforskarförbund (SGF) samt Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, i den svenska delegationen.

I det sista meddelandet som Jeannette Escanilla lyckades nå ut med från båten bad hon alla fredsälskande solidariska människor att kräva att den svenska regeringen, genom utrikesminister Margot Wallström, handlar så att kvinnornas säkerhet garanteras.

UPPDATERING: De två journalisterna har släppts lämnat Israel, övriga elva väntar på deportation i ett förvar på Ben Gurion-flygplatsen. Läs mer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: