Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

Seglar mot sargat Gaza i skuggan av omvärldens tystnad

2016-09-13 | Malin Björk padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

I morgon onsdag den 14 september avseglar Women’s Boat to Gaza (WBG) från Barcelona. EU-parlamentariker Malin Björk (V) kommer att vara med på den första etappen. I veckans EU-krönika skriver hon om de katastrofala konsekvenserna av Israels ockupation samt resans betydelse:
”Den här flottiljen uppmärksammar särskilt modet och styrkan hos de palestinska kvinnorna, speciellt i Gaza.”

Läs mer: om Ship to Gaza och kvinnobåten med tre svenska delegater.

I dag åker jag till Barcelona där jag ska möta upp med andra kvinnor för att segla den första etappen från Barcelona till Korsika på Women’s Boat to Gaza. Andra kvinnor kommer ta vid och segla vidare från Korsika till Italien och sedan till Gaza. Jag hoppas så innerligt att de får segla in till Gaza och visa vår solidaritet med alla de kvinnor som med så mycket mod och stor uthållighet bidrar till palestiniernas motstånd och kamp för ett fritt Palestina.

Israels blockad och anfallskrig har svårt sargat Gaza. Med alla andra konflikter och fullskaligt krig i Syrien talas det mycket lite om Israels ockupation, förtrycket, den lika aggressiva som olagliga bosättningspolitiken – och blockaden av Gaza. Därför är årets Ship to Gaza så extra viktig.

Seglatsen handlar om politik och om behovet att sätta större press på Israel att upphöra med blockaden av Gaza, men också sätta stopp för bosättningspolitiken och förtrycket av palestinierna. Här måste Sverige, EU och internationella aktörer göra mer. Palestinierna har ett starkt stöd i många länder, även om regeringarna förhåller sig förvånansvärt mesiga. Barcelonas imponerande borgmästare, Ada Colau, som representerar en modig och stark ny vänster, kommer däremot ställa sig bakom seglatsen och vinka av oss och lyckönska våra två skepp.

Blockaden mot Gaza har pågått i drygt nio år. Effekterna är katastrofala och området kan bäst beskrivas som ett stort utomhusfängelse. Jag var i Gaza för fyra år sedan, när jag arbetade som rådgivare i Europaparlamentet. Jag träffade kvinnoorganisationer, besökte skolor och yrkesträningscenter. Jag såg med egna ögon hur utbredd förödelsen är och hur svårt livet under den israeliska blockaden och de israeliska attackerna är. Det är en kamp att hålla skolor öppna och att klara vardagen. Mycket av den kampen står kvinnorna för.

Kvinnor är centrala för resiliensen, förmågan till återhämtning, i ett samhälle i konflikt och kris som i Gaza. Kvinnor spelar också en nyckelroll i alla freds- och försoningsprocesser. Kvinnor kommer att vara centrala aktörer för att uppnå en fredlig och långsiktig lösning. Därför är jag övertygad om att i en inte alltför avlägsen framtid så kommer de palestinska kvinnorna att visa vägen i bygget av ett demokratiskt och fritt Palestina.

Den här flottiljen uppmärksammar särskilt modet och styrkan hos de palestinska kvinnorna, speciellt i Gaza. Alla ombord på båtarna som seglar mot Gaza är kvinnor - inklusive besättning, aktivister och journalister. Jag är glad över att få segla med en kvinnlig kapten, och väldigt stolt över att få åka med en etapp på Women’s Boat to Gaza.

Våra båtar seglar med krav på en ljusare framtid för kvinnor och barn, och män i Palestina. För att det ska bli möjligt måste blockaden mot Gaza upphöra.

Må vinden, seglen och starka politiska krafter föra oss ända till hamnen i Gaza!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: