Stor demonstration för rätten till abort på söndag i Krakow-demonstrationen. #czarnyprotest

Polska parlamentet överväger att kriminalisera abort

2016-09-27 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Lagförslaget som kriminaliserar rätten till abort under vilka omständigheter som helst, diskuteras nu i Polens parlament. Aborträttsaktivister befarar ett godkännande av förslaget som har stöd både från regeringen och kyrkan. Kvinnorättsaktivister mobiliserar inför manifestationer såväl i Polen som på andra håll i Europa (#czarnyprotest).

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-04-20 Så främjar katolska kyrkan sin kvinnofientliga agenda i Polen

2016-04-15 EU: Rätten till abort för polska kvinnor inte med i resolution

2016-04-04 Polen: ”Galgar är till för att hänga kläder på”

2016-04-08 Världen protesterar mot planerna på abortförbud

På måndag den 3 oktober hålls en global aktionsdag i Warszawa, London, Stockholm och många andra städer mot förslaget till lagändring som kriminaliserar abort i Polen, där aborträtten redan är ytterst restriktiv. Lagen syftar till att kriminalisera inte bara kvinnor och flickor som försöker eller gör abort, men också höjer det maximala fängelsestraffet från tre till fem år för den som hjälper, eller uppmuntrar till abort, meddelar Amnesty International.

Det styrande konservativa partiet Lag och rättvisa med majoritet i parlamentet ligger bakom lagförslaget som förbjuder abort i Polen. Den nya lagändringen innebär i praktiken att inte ens en 11-årig gravid flicka våldtagen av sin far får göra abort. Inte heller en kvinna som riskerar dö under graviditeten eller den kvinna som bär på en död foster i sin mage.

Den föreslagna lagen förbjuder alla former av abort. Kriminaliseringen av rätten till abort gäller under alla omständigheter annat än i fall där medicinska vårdpersonal anser det nödvändigt att rädda en kvinnas liv. Utan tydliga riktlinjer om hur nära döden en kvinna eller en flicka behöver vara för att en abort av medicinska skäl ska kunna utföras rättsenligt, kommer bevisbördan att ligga på läkarna.

Polens abortlag är redan en av de mest restriktiva i Europa, skriver Amnesty. Den nuvarande lagen från 1993, tillåter abort endast i fall av våldtäkt eller incest, när fostret är allvarligt skadat med risk för funktionshinder eller en obotlig sjukdom som hotar dess liv, eller när kvinnans liv eller hälsa är i fara. Redan idag utför 100 000-150 000 polska kvinnor abort illegalt eller utomlands, enligt kvinnorättsorganisationer. Officiellt genomförs 1000 aborter per år i Polen.

Parlamentet diskuterar den nya lagstiftningen. Om lagen trots massiva demonstrationer och motstånd godkänns kommer den att gälla omgående.

En polsk opinionsundersökning utgjort av Newsweek Polska magazine visar att 74 procent av polska folket vill behålla den nuvarande abortlagen.

Svensk-polska Elwira Tarka är bekymrad över utvecklingen i Polen och kommer att delta på ”Solidaritetsmanifestationen med de polska kvinnorna” på måndag den 3 oktober, som pågår klockan 17-18 utanför Polens ambassad i Stockholm.

– Jag uppmanar kvinnorättsaktivister i Sverige att visa solidaritet med kampen för rätten till abort i Polen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: