Solidaritet med kvinnor i Polen.

Världen protesterar mot planerna på abortförbud

2016-04-08 | Aleksandra Eriksson padlock

UTRIKES

Den katolska kyrkans vädjan om att förbjuda abort i Polen väckte massiva protester. Tusentals människor gick ut och demonstrerade i Warszawa i söndags, utan tvekan den största feministiska kraftsamlingen på flera år. Nu talas om generalstrejk mot förslaget och på lördag planeras ännu en protestmanifestation. I Sverige har en namninsamling med tusentals underskrifter lämnats till den polska ambassaden. Aleksandra Eriksson rapporterar.

RELATERAD ARTIKEL:

2016-04-04 Polen: ”Galgar är till för att hänga kläder på”

Efter omfattande protester har Polens premiärminister Beata Szydło backat i frågan om ett totalförbud för abort. Statschefen sade förra veckan att hon skulle rösta för ett sådant förslag. Men nu menar Szydło att hon stöder totalförbudet i egenskap av privatperson.

– Politikerna har ändrat sitt tonläge, säger sexualupplysaren Natalia Brodarczyk. Jag tror att både de och kyrkan blev tagna på sängen av protesternas omfattning.

Bland annat demonstrerade sjutusen personer i söndags i Warszawa mot kyrkans krav på att förbjuda abort under alla omständigheter. Men Brodarczyk befarar att stridsyxan är nedgrävd bara tillfälligt.

– Vi utgår från att kyrkan tids nog kommer upprepa sitt krav på politikerna, säger Brodarczyk.

Natalia Brodarczyk är talesperson för ”Få valet tillbaka” (POW), en koalition av människorättsorganisationer som bildades i lördags för att koordinera motståndet mot förslaget.

– Men vi vill också ta tillfället i akt och påminna om att innan 1993 så hade polska kvinnor rätt till abort och vi vill också ifrågasätta den så kallade ”kompromissen” som menar att den polska abortlagstiftningen är en acceptabel lösning.


Fler bilder.


Ny demonstration planeras

Till helgen planerar de en stor demonstration vid det polska parlamentet. POW vill också ordna olika happenings i framtiden och utesluter inte en generalstrejk för att kräva en mildare abortlagstiftning.

Förslaget att förbjuda abort har väckt ramaskri även internationellt. Kvinnoorganisationer från bland annat Malaysia, Irland och Frankrike har uttryckt sitt stöd med POW. I måndags överlämnade polsk-svenska Joanna Ptak med sin mamma Marlena Brussa, en protestlista som samlat 7 555 underskrifter till Polens ambassadör i Sverige. ambassadör Wiesław Tarka lovade att överlämna underskrifterna till regeringen i Warszawa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: