Krav på att rasistdemonstration stoppas efter mord i Helsingfors

2016-09-19 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Trots kritiken som väcktes förra gången har den så kallade Folkets demonstration fått polistillstånd för att återigen demonstrera på Raoul Wallenbergs torg på lördag, den 24 september. Tidigare har organiserade nazister, deltagit och hetsat öppet mot flyktingar. Nu misstänks den finska grenen av Nordiska motståndsrörelsen ha mördat en motdemonstrant i samband med en liknande manifestation i Helsingfors, och över 1 300 personer har på kort tid skrivit under ett upprop för att sätta stopp för demonstrationen i Stockholm.

Länkar till namninsamlingen och den planerade motdemonstrationen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-05-03 | #1maj: Borlänge manifesterade mot nazistprovokation

2016-03-22 | Motdemonstranterna fler på ”folkets demonstration”

2016-02-02 | Ideologisk upptrappning bakom det rasistiska våldet

2015-10-21 | Symbios mellan olika krafter bakom attentatsvåg

2015-10-20 | ”Vi måste hindra historien från att återupprepa sig”

2015-10-20 | Fyra misstänkta attentat mot folk på flykt på en vecka

2015-06-26 | Rasism begränsar demokratins räckvidd

2015-05-08 | Myterna frodas i Sverige – 70 år efter andra världskrigets slut

2015-03-26 | Ytterligare en antimuslimsk manifestation inställd

2015-03-05 | Ayaan Goobe: ”Vi har ännu möjlighet att påverka”

2014-07-11 | ”Mycket har uppenbarligen hänt till nazisternas fördel”

Det var den 22 maj som rasistiska grupper använde sitt demonstrationstillstånd för att hetsa mot flyktingar och hemlösa från talarstolen under vad de själva kalla ”Folkets demonstration”. Personer välkända från olika nazistiska grupperingar medverkade. Polisens beslut att tillåta en sådan demonstration på just Raoul Wallenbergs torg kritiserades i en artikel i Expressen av bland andra Michael Wernstedt, barnbarn till Raoul Wallenbergs syster, Nina Lagergren:

– Raoul Wallenberg står för värderingar som handlar om alla människors lika värde och det här går inte i linje med det. Det tycker jag är skamligt, att åsikter som går så stick i stäv med vad Raoul står för uttalas på Raoul Wallenbergs torg. Det känns vanhedrande faktiskt.


Mordutredning pågår

Men polisen har inte sett något hinder mot att låta samma grupper demonstrera igen på samma plats, enligt ett pressmeddelande från No Pegida Sverige. Samtidigt rapporterar flera finska medier att en 28-årig man ha avlidit till följd av skadorna han åsamkades av deltagare i en liknande demonstration i Helsingfors den 10 september. Polisen bekräftar att en utredning kring dödsfallet pågår, men är förtegen om detaljerna, skriver tidningen Expo.

Hufvudstadsbladet skriver att mannens pappa uppgett att sonen dog av en skallskada efter att ha blivit attackerad av en ”skinnskalle”. Och Finska motståndsrörelsen, som är den finska avdelningen av Nordiska motståndsrörelsen, har enligt Hufvudstadsbladet, själva lagt upp ett videoklipp från demonstrationen där en misshandlad man liggandes avsvimmad i en blodpöl. I en text på nazisternas hemsida som länkar till videon tar de på sig dådet:

”På grund av svordomar, rop och hot blev en av våra aktivister tvungen att ge en snabb disciplinåtgärd.”

Medan utredningen i Finland fortsätter har planerna på en ny nazistdemonstration vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm väckt stor upprördhet. En namninsamling har i skrivande stund samlat drygt 1 300 underskrifter i syfte att förmå polisen att dra tillbaka det redan givna tillståndet.


Motdemonstration vid behov

Arrangörerna ger följande motivering:

”Raoul Wallenberg räddade, med risk för sitt eget liv, tusentals judar från det nazistockuperade Ungern. Raoul Wallenbergs torg är en av de platser i landet som allra mest representerar civilkurage och kamp mot rasism. Vi kräver att nazisterna inte får använda Raoul Wallenbergs torg för sitt hatmöte!”

Bland undertecknarna av namninsamlingen finns artisten Ana ”Gnučči” Rab och aktivisten Tess Asplund, vars motstånd mot rasism blev välkänt genom bilden där hon sträcker upp sin knutna näve mot frontfigurerna i Nordiska motståndsrörelsen under deras demonstration i Borlänge den 1 maj.

Det finns också planer på en motdemonstration för den händelse att polisen väljer att inte ändra sitt beslut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: