#inteerkvinna – en av reaktionerna på helgens rasistiska våldsmanifestationer.

Ideologisk upptrappning bakom det rasistiska våldet

2016-02-02 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

I helgen gick en rasistisk mobb ut och misshandlade personer med ”utländskt utseende” under förespeglingen att vilja skydda kvinnor. En demonstration kallad ”folkets” med kända nyfascister bland deltagarna slutade i misshandel av rasifierade motdemonstranter. Närheten mellan rasism och kvinnohat framträdde också i efterdyningarna av helgens händelser, bland annat i samband med att kampanjen #inteerkvinna, under måndagen fick stor spridning i sociala medier, och Gudrun Schyman manar till feministisk mobilisering mot rasism.

Vid 20-tiden på fredagskvällen gick en grupp våldsbejakande extremister till attack mot personer de uppfattade ha utländskt utseende vid Sergels torg i Stockholm. Dessförinnan hade ett 100-tal män spridit flygblad på Centralstationen. Där pekades ”marockanska gatubarn” ut som måltavlor för en lynchmobb med självpåtaget ansvar att skydda ”sina kvinnor”. Mobben beskrev sig som fäder, bröder, makar som fått nog.

En flykting från Syrien tillhör de som våldsverkarna gav sig på. För Expressen berättar han under anonymitet om slag mot rygg och buk och flera personer vittnar om våldet. Även två unga ensamkommande från Afghanistan intervjuas.

– En ensamkommande är så rädd att han vill lämna Sverige och åka till ett annat land i Europa, säger Juma Lomani, ordförande för det afghanska riksförbundet, till Expressen.


Redan utpekandena i samband med den upptrissade debatten kring sexuella ofredanden på festivalen We Are Stockholm i Kungsträdgården väckte de ensamkommandes rädsla för påhopp från rasister och efter helgens attack uppmanats att stanna inne på hvb-hemmen. Än så länge är det inte klarlagt vilka som stod bakom attackerna, men de hyllas på nazistiska sajter, bland annat Facebooksidan Vi som stöder Sveriges medborgagarde.

Sidan aktiverades under 2013 och hyllade bland annat hur en grupp män attackerade rasifierade personer i flera Stockholmsförorter efter Husbykravallerna. Då kunde Expo avslöja att kraftigt brottsbelastade nazister och fotbollshuliganer som var ledande i aktionen.


Kommunpolitiker bakom demonstration

Dagen därpå misshandlades flera rasifierade personer efter en demonstration mot flyktingar. Enligt Aftonbladet greps flera personer för misshandeln. Det var en sverigedemokratisk kommunpolitiker som hade tagit initiativet till manifestationen, under benämningen ”Folkets demonstration” och från flera orter ordnade partiet bussresa för deltagare. I demonstrationen deltog även välkända högerextrema nyfascister. Senare på eftermiddagen blev Alexandra Pascalidou omringad av tre män på en restaurang, och hon vittnar på sin blogg om hur de agerade alltmer hotfullt. Senare kunde hon identifiera två av dem som deltagare från demonstrationen – Daniel Friberg, grundare av nyfascistiska Arktos Media och Nordisk Ungdoms ledare Fredrik Hagberg.

Liknande rapporter om hur det rasistiska hatet mot människor med ”utländskt utseende” flyttar från nätforum och manifesteras öppet på gator och torg kommer från fler länder i Europa. Expo gör en utblick i Europa och kan konstatera att rasistiska gatupatruller utgör en europeisk trend – med exempel som Soldiers of Odin i Finland och English Defense League i England och Gyllene grynings våldsamma gatumobbar i Grekland. Ofta kallas de medborgargarden, vilket fått kritik eftersom begreppet döljer den ideologiska drivkraften bakom våldet.


Rapportering hävstång

Martina Lindberg, universitetsadjunkt vid Försvarshögskolan, lyfter i en artikel i nätmagasinet Mänsklig säkerhet att europeiska medier dagligen rapporterat om sexualbrott mot kvinnor och flickor efter händelserna i Köln. Rapporteringen blir en hävstång i ett allt hårdare klimat där människor på flykt och migration står i centrum, vilket återspeglar sig i budskapet från helgens lynchmobb om att ”det får vara nog”, att ”inhemska” kvinnor ska skyddas.

Men den kvinnosyn som kommer till uttryck i de rasistiska flygbladen och hetsen på sociala medier betackar sig många kvinnor för bland annat i form av kampanjen #inteerkvinna som fick stor spridning under måndagen. Det började med att Therese Svensson, doktorand vid Göteborgs universitet, skrev en uppmaning till vita kvinnor att solidarisera sig med de rasifierade personer som är måltavlor för våldet, och ta avstånd från fascismen. Några av de som hörsammade uppmaningen, och fick stor uppmärksamhet för det, uppmanar nu medier att rikta fokus mot de som är måltavlor för våldet.


Allas ansvar

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, framhåller vikten av att kalla saker vid dess rätta namn i en debattartikel i Expressen:

”Det vi ser just nu är ingen invandringskritisk opinion. Det är inga regeringskritiska grupper. Det är inte män som vill försvara kvinnor. Det är ideologiskt drivna extremister. Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare.”

På frågan om vem som bär ansvaret i en intervju i SVT:s Gomorron Sverige svarar Sahlin:

– Vänd på det, vem har inte ansvar? Det är många som inte säger emot när diskussioner uppstår, många som inte förmår kalla nazister för nazister, det är många politiker som inte ser den organiserade faran, det är många i allmänheten som blandar ihop en allmän oro för integrationen med vad nazister uttrycker. Det stora ansvaret ligger på dem som inte ser. Varför skulle Sverige vara vaccinerat? Varför skulle inte de högerextrema grupperna i Sverige kunna växa om tystnaden och naiviteten fortgår?


Inte bara i Stockholm

Historikern Heléne Lööw påpekar i samma intervju att den mediala bevakningen och debatten fokuserar oproportionerligt mycket på vad som händer i Stockholm och konstaterar att olika former av konfrontationer, demonstrationer och uppbyggnad av aktivism, äger rum ofta och på andra håll. På söndagen höjde polisen till exempel beredskapen mot våldsuppvigling i Umeå inför ett möte som samlade ett tiotal nazister från Nordiska motståndsrörelsen.

I en artikel i UNT konstaterar historikern Mats Deland att avståndet mellan Sverigedemokraterna och den öppna nazismen har krympt och han bekräftar tendenserna till ideologisk upptrappning som Mona Sahlin menar att många ännu väljer att blunda för. Både Lööw och Deland ser likheter i dagens polariserade situation och exempelvis våldsupptrappningar. När den socialdemokratiska 1989 fattade Luciabeslutet, som begränsade möjligheten för flyktingar att få asyl i Sverige, då ökade attentaten mot flyktingförläggningar. Samarbete mellan nazister och huliganfirmor har också förekommit tidigare, bland annat i samband med de nazistiska Salemmarscherna under början av 2000-talet.


Farlig undfallenhet

Helene Lööw noterar dock en väsentlig skillnad. När nazister mobiliserade i Kärrtorp 2013 gick människor ut i 10 000-tal och motdemonstrerade. I dag möter de inte samma motstånd, menar hon. Och får medhåll av Mona Sahlin:

– Det är farligt att vara undfallande, och inte våga se att avsikten bakom, även om det finns deltagare i mobbar och demonstrationer som inte är ideologiskt motiverade.

Svenska dagbladet tillhör de medier som fått kritik för att okritiskt ha förmedlat en undfallande bild av fredagens lynchmobb. Polisens presstalesperson, Albin Näverberg kallade då våldsverkarna för stökiga ungdomar.

Efter lördagens demonstration fortsatte han att tona ner den ideologiska motivationen bakom händelserna.

– Vi ser inte att det finns några som helst kopplingar mellan händelserna på fredagskvällen och demonstrationen på lördagen, sade han, också denna gång till Svenska dagbladet.

Samtidigt gav en annan källa hos polisen, Christian Frödén från gränspolisens uppsökande verksamhet, en ny bild av vad som skett på fredagen:

– Det var vuxna män i 40-årsåldern som var ute för att spöa folk med invandrarbakgrund. Det är extremt chockerande.


Ökad acceptans

Även TV4 har kritiserats för sin förmildrande beskrivning av demonstrationen som ”asyl- och regeringskritisk” under direktsändningen från Norrmalmstorg i lördags. Efter helgens händelser har polisen inlett ett särskilt arbete för att förhindra framtida brott och säger sig se kopplingar mellan fredagens attacker och demonstrationen på lördagen. Detta enligt en artikel i Aftonbladet där polismannen Christian Frödén framhåller vikten för både polis och medier att inte överdriva läget:

– Det är som att man inom vissa kretsar fått för sig att det råder någon form av katastroftillstånd i City med horder som drar fram och antastar flickor. Det stämmer absolut inte.

Ali Esbati skriver i ett inlägg i Feministiskt perspektiv att det som händer inte är att många i Sverige plötsligt blivit organiserade nazister: ”Män med fascistiska böjelser och en längtan efter att misshandla folk, har funnits förr. Det som har förskjutits är deras upplevelse av samhällelig ”efterfrågan” och acceptens.”

Gudrun Schyman lyfter i sitt veckobrev behovet av feministisk antirasistik mobilisering inför de långsiktiga konsekvenserna av den restriktiva flyktingpolitiken:

”Vi behöver utmönstra föreställningen om våldet som verktyg i konfliktlösning. Det går inte att kriga fram fred, lika lite som det går att slå fram kärlek. Det behöver sägas högt, av många, till många.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: