USA:s högsta domstol har slagit fast att rätten till abort måste gälla i praktiken, inte bara teorin.

Stor seger för aborträtten i USA:s högsta domstol

2016-06-28 | Ulrika Westerlund padlock

UTRIKES

– En mycket stor seger för aborträtten! Det säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros om gårdagens dom från USA:s högsta domstol. Domen slår fast att ny lagstiftning i Texas strider mot konstitutionen för att den kraftigt försämrar tillgången till abort. Domen kommer att göra det svårare för aborträttsmotståndare att införa liknande lagar i andra delstater.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-07-01 | Häpnadsväckande fall kringskär aborträtten i USA

2013-08-09 USA: Abort kan bli valfråga 2014

2012-07-24 | Inga embryo-rättigheter i Montana

2011-09-02 | #abort: Delstatsförbud utmanas för första gången

2011-09-02 | #abort: Pro-life ingen enhetlig rörelse

Röstsiffrorna blev 5-3 i USA:s högsta domstol, till aborträttsförepråkarnas fördel. Målet ”Whole Woman’s Health v. Hellerstedt” som avgjordes igår måndag gällde en lag i Texas som infördes 2013 och innehöll olika krav på abortkliniker som i praktiken gjort det mycket svårare att få tillgång till rätten till abort i Texas. Bland annat krävde lagen att abortkliniker byggs om till ”kirurgiska kliniker”.

Domstolsutslaget är ett bakslag för antiaborträttsrörelsen, som i USA länge använt sig av metoden att få igenom delstatslagar för att stegvis begränsa tillgången till abortvård.

I domen konstaterar domstolen bland annat att kraven som ställts på klinikerna i Texas utgör en ”otillbörlig börda” som förhindrar tillgången till abort och därför bryter mot konstitutionen.

– Jag är oerhört glad, sade Amy Hagstrom Miller, grundare och verksamhetschef för kliniken som drivit målet, i ett uttalande.

– Vår klinik behandlar våra patienter med medkänsla, respekt och värdighet varje dag, och med det här historiska domstolsutslaget, så gjorde Högsta domstolen detsamma i dag. Vi är överlyckliga över att rättvisan vann och att våra kliniker kan fortsätta att vara verksamma.

Domen plockades snabbt upp på högsta politiska nivå och kommenterades snabbt av bland andra Hillary Clinton på Twitter: "Högsta domstolens beslut är en seger för kvinnor i Texas och över hela USA. Säker abort borde vara en rättighet inte bara på papper, utan också i verkligheten."

Svenska RFSU har följt fallet noga och också oroats över utvecklingen i USA. Förbundsordförande Kristina Ljungros besökte nyligen USA och några abortkliniker där. Hon välkomnar domen från USA:s högsta domstol:

– Detta är en stor seger för aborträtten! Domen innebär att rätten till abort måste vara tillgänglig också i praktiken. I USA har på delstatsnivå närmare 300 lagförslag med ett enda syfte antagits under de senaste sex åren – att försvåra för abortvård. Det kan röra sig om en obligatorisk väntetid mellan en undersökning och ett ingrepp, vilket blir ett problem för personer med långa avstånd till närmaste klinik, som då måste ta ledigt från arbete i flera dagar för att kunna avbryta en oönskad graviditet. Texas har gått längst och i princip strypt tillgången till abort, vilket inneburit att många tvingats resa för att få rätten till abort. Detta har drabbat kvinnor med begränsad ekonomi hårdast. Dagens dom innebär att andra delstater inte kan följa efter Texas modell och omöjliggöra aborträtten i praktiken. En mycket stor seger!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: