Protester i Austin, Texas, mot det lagförslag som kommer att begränsa aborträtten och endast tillåta att abort utförs på fem kliniker i delstaten.

USA: Abort kan bli valfråga 2014

2013-08-09 | Bella Frank padlock

UTRIKES

I USA kan abort bli en valfråga till nästa års val till kongressen. Bara i år har 43 anti-abortlagar stiftats i delstater runt om i USA, lika många som under hela 2012.

Nästa års val är ett mellanårsval, vilket vanligtvis lockar få till valurnorna. Terry O'Neill, ordförande för National Organization of Women, NOW, menar att republikanska guvernörer och lagstiftare därför satsar stort på abortfrågan för att öka valdeltagandet för vita, män, äldre personer, välbärgade, och gifta par, grupper som tenderar att vara socialt konservativa.

– GOP [Republikanerna] fokuserar på abort för till skillad från amerikanernas attityder vad gäller andra sociala frågor som samkönade äktenskap, som har blivit mer liberala de senaste åren, är amerikaner fortfarande splittrade vad gäller synen på abort, säger Terry O'Neill till Womens E-News.

Lagförslag som på olika sätt begränsar eller försvårar nyttjandet av aborträtten finns eller har antagits i en rad delstater, bland annat Missouri, Wisconsin, Arizona, Pennsylvania och Ohio. Ett sätt som detta sker på är genom så kallade TRAPS-lagar, som reglerar i detalj kraven på en abortklinik, hur bred en hall ska vara, eller ställer krav på att installera rum för vaktmästare, bygga ut operationssalar och liknande. Det följer också en uttänkt taktik. En av de ledande abortmotståndarna i USA, James Bopp, har sedan länge varnat för direkta förslag om abortförbud.


Få aborter efter vecka 20

Enligt Bopp är det mer strategiskt att i stället försvaga aborträtten en bit i taget. Och abortmotståndare har också satsat mycket krut på att försöka ändra den bortre gränsen för abort. I dag står den, enligt Högsta domstolens prejudikat i Roe v. Wade, vid 24 veckor, men i flera delstater har det ändrats, eller finns förslag om att ändra, gränsen till 20 veckor trots att endast 1,5 procent av alla aborter i USA sker efter 20 veckor i dagsläget.

Begränsningar av aborträtten slår också svårast mot den fattigare delen av befolkningen då kvinnor som tjänar mindre ofta måste vänta längre i sin graviditet för att få ihop pengar till en abort. Likaså är många av de kliniker som nu runtom stängs viktiga för dessa kvinnor då de genom klinikerna får tillgång till gratis preventivmedel, provtagning och information.

Vissa undersökningar tyder något förvånande på att stödet för 20 veckors fri abort snarare än 24 är större bland kvinnor än bland män, enligt Washington Post är stödet bland kvinnor omkring 60 procent, bland män 50 procent.

Det kan stärka det republikanska partiet till att försöka få till stånd en omröstning kring en 20-veckorsgräns i senaten. Partiet kan också använda siffror som dessa för att försöka förbättra sin image bland kvinnor. Det republikanska partiet har ett stort underskott av kvinnor bland sina representanter i kongressen, och förra året fick de mycket kritik för bland annat det ökända citatet från republikanen Todd Akin om att ”verklig våldtäkt inte leder till graviditet”.


Vill locka kvinnor

Nu har republikanerna försökt att ta över demokraternas slagord ”war on women”. Förra året attackerade demokraterna sina motståndare för att driva en kvinnofientlig politik. Nu hänvisar Republikanerna till tre manliga demokrater, Bob Filner, Eliot Spitzer och Anthony Weiner, för att hävda detsamma.

Filner, borgmästare i San Diego, har anklagats för sexuella trakasserier av flera kvinnor i ett fall som nu behandlas i rätten. Spitzer, tidigare guvernör i New York, tvingades avgå efter en prostituionsskandal men ställer nu upp i val till comptroller för staden.

Även Weiner tvingades för bara ett par år sedan lämna sin kongressen efter en sex-sms-skandal, och nu, då han ställer upp i borgmästarvalet i New York har nya avslöjandet gjorts. Trots att han har tappat mark och nu befinner sig på fjärde plats i, och trots att såväl det demokratiska som det republikanska partiet har uppmanat honom att ställa in sin kandidatur, har han uppgett att han kommer fortsätta kampanjen.


Akin nummer två

Republikanernas röstfiske bland kvinnorna kommer också att stå på schemat då kvinnliga republikanska ledare har möte i Charleston i South Carolina om ett par veckor då ett minskat genusgap, Bridging the gap, står i fokus. Även om också demokraternas siffror är dystra vad gäller genusbalansen i partiet ligger republikanerna avsevärt sämre till: bara 8 procent av republikanerna i representanthuset är kvinnor, och bara fyra republikanska senatorer är kvinnor att jämföra med demokraternas 16.

Och republikanerna fortsätter samtidigt göra övertramp. Som i juni i samband med att en 20-veckorsgräns behandlades och republikanen Trent Franks gav uttryck för ungefär samma ståndpunkt som Akin tidigare, då han sade att våldtäkt endast i undantagsfall leder till graviditet. Därmed fanns det inget skäl, menade han, till att ge våldtäktsoffer och offer för incest undantag.

Och den konservativa kommentatorn Eric Erickson från tv-kanalen Fox News gjorde inte heller mycket för republikanernas trevande flört med kvinnliga väljare då han på Twitter refererade till demokraternas senator Wendy Davis som en ”Abortion Barbie”. Wendy Davis hyllades av förespråkare av fri abort tidigare i somras då hon temporärt lyckades fördröja lagändringen om en 20-veckorsgräns i Texas genom en uppmärksammad filibuster i juni.


Endast fem kliniker

I en kolumn i tidskriften The Salon kommenterades Ericksons uttalande som symptomatiskt för republikanernas relativt låga ställning bland kvinnliga väljare: ”Inte helt säker, men Erickson kan ha något att göra med hans partis 'kvinnoproblem'”. Lagen i Texas togs upp på nytt i mitten av juli och röstades då igenom. Lagen som i praktiken innebär att endast fem kliniker av 42 i delstaten tillåts utföra abort har undertecknats av Texas guvernör Rick Perry, och träder i kraft i oktober i år. Nu kommer striden kring lagen att fortsätta i domstolarna – federala domare har redan hindrat liknande lagar.

Även om kvinnor i större utsträckning än män är positiva till 20-veckorsgränsen så stöder en majoritet av kvinnorna demokraternas abortpolitik. Enligt en undersökning från Pew Research Center stöder 52 procent av kvinnorna demokraternas linje i abortfrågan mot 32 procent som stöder republikanernas. 44 procent av kvinnorna anser också att abortfrågan är så viktig att den kan påverkar deras val av parti, enligt undersökningen som gjordes i april förra året.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: