Övervakad via nätet: ”Förhören började under hösten...”

2016-06-28 | My Vingren padlock

INRIKES

Robert Karlsson arbetar som systemtekniker inom en av försvarets mest hemliga sektioner. Under sin relation med Elisa Henriksson, båda heter egentligen något annat, gick han in på hennes mejl, sms, kollade hennes inlägg på sociala medier. Dessutom tror hon att han använde Försvarsmaktens register för att skrämma henne. My Vingren om hur den inledande förälskelsen snabbt blev en mardröm. Och om hur internet både kan innebära faror och möjligheter till hjälp.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-05-21 Digitalt självförsvar på sjunde årliga geek girl-konferensen

2015-05-18 Risk för kraftigt försämrat dataskydd för individer

2014-11-21 Teknik för kontrollerande partners allt mer lättillgänglig

Förra sommaren, innan allt rasade samman, rusade Elisa Henrikssons syster in i hennes lägenhet utan att ens knacka. Systern lyckades övertala henne att följa med ut: ”Bara en stund. Det kommer bli roligt…” Men det blev precis som Elisa Henriksson hade föreställt sig det. Hon stod ensam, lutade sig mot barkanten och längtade hem när han kom fram till henne. Robert Karlsson. Båda heter egentligen något annat.

Det har bara gått ett år sedan första mötet, men om allt som har hänt sedan dess hade radats upp i ett Excel-ark skulle antalet händelser snarare indikera att det gått fem, sex, sju år. Robert Karlsson var snygg, flera år yngre, rolig och han lyckades inte bara charma sig hem till henne den kvällen utan snart flyttade han in i hennes lägenhet. Han gjorde sin utbildning i staden där Elisa Henriksson bodde under sommaren och de tillbringade varje ledig minut med varandra.

Hela sommaren försvann i ett romantiskt töcken, men trots den nyförälskade dimman så reagerade Elisa flera gånger på kommentarer. Det var inget jättestort. Det kunde handla om hennes utseende eller hur hon förde sig. Förnedrande kommentarer inlindade i komplimanger. Flera gånger jämförde han hennes beteende med små barns. När hon började gråta försökte hon gömma tårarna för när hon blev ledsen tog han illa upp och blev arg. Han försökte faktiskt bara förklara hur fin hon var, sade han till henne. Det sårade honom att hon ”medvetet missuppfattade” honom. Allt oftare bad Elisa Henriksson om ursäkt för att hon var så känslig. Hon sade att hon nog förstod vad han menade egentligen och att han självklart fick fortsätta säga så.


”Om hon bara sa sanningen skulle han sluta”

Två månader in i relationen upptäcker Elisa Henriksson att Robert Karlsson har gått igenom hennes telefon. Han har granskat hennes mejl, Facebook, Messenger, Instagram och sms och anser inte att hon varit helt ärlig om sin bakgrund, inte tillräckligt tydlig med att hon tidigare levt med en våldsam man, och han är arg. Han går med på att det kanske var fel att gå igenom hennes telefon utan att fråga, men det var ju för att hon inte hade berättat, inte sagt sanningen.

Förhören började under hösten. Långa, ingående och upprepade förhör där hon skulle berätta allt om allt. Han lovade att inte gå igenom hennes telefon mer. Bara hon berättade sanningen. Hon berättade och berättade men det räckte aldrig. Han fortsatte i smyg att läsa hennes Messenger-samtal, hennes mejl, sms, kolla hur och när hon ringt till vem och varför, hur länge de pratat, vad det handlade om. Han laddade ner ett program på datorn så att han kunde återställa slängda sms.

Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om hur internet, sociala medier och nya digitala verktyg enkelt kan användas av en svartsjuk partner för att övervaka och kontrollera. Simon Lindgren är professor i sociologi på Umeå universitet. Han har forskat på relationer och sociala medier och slår i en intervju med Sveriges radio fast att det är en form av övergrepp att hindra sin partner från att använda sociala medier. Det var precis det som Elisa upplevde.

Om Robert Karlsson någon gång blev arg över något hon gjort så kunde han avslöja vad hon hade skrivit till olika kompisar. Han började försöka tvinga henne att visa samtliga konversationer som hon hade med sina vänner och han krävde att hon skulle plocka bort personer som han misstänkte att hon någon gång haft en intim relation med. Till slut kunde hon inte använda sin telefon utan att rapportera för honom vem hon hade kontakt med. Det blev enklare att sluta ha kontakt.

Allt eftersom hösten förvandlades till vinter skrek han högre och högre. Ibland i timmar. Han fick henne att känna sig skyldig över att ha sårat, förminskat, kränkt honom. Han sade att han inte längre kunde ha sex med henne på grund av bilderna han fick upp i huvudet efter att ha tvingats läsa hennes mejl. Flera år tillbaka i tiden hade han läst. Han kunde göra sönder hennes konstverk, konstverk som redan var sålda, beställda, betalda. Elisa Henriksson hade tidigare haft förhållanden som på något sätt präglats av våld. När hon inte stod ut så kom polisen och körde hem henne till vänner. Men han lyckades alltid övertala henne att komma tillbaka. Hon började tro att hon hade ljugit så mycket som han sade, att hon fick ta att han blev arg då och hon vände skulden mot sig själv. Ännu en gång.

Vid ett tillfälle pågick samma diskussion under åtta dagar i sträck. Bristen på sömn gjorde att det autonoma nervsystemet drog igång och vägrade lugna ner pulsen, adrenalinpåslaget. Elisas kropp gick på högvarv. Hon tog sina två ordinerade sömntabletter och när de inte hjälpte tog hon en tredje. Det blev ännu en anledning för honom att bli arg, förbannad, vansinnig. Han fortsatte att skrika till dagen därpå. Då ringde Elisa Henrikssons pappa och frågade om hon ville träffas och ta en fika.

Hon bestämmer sig för att ta bussen in till staden. När de precis har satt sig ner på caféet så ringer Robert Karlsson och gör slut. Han fick nog när hon valde sin pappa framför honom. Innan hon hinner hem har han hämnats genom att spola ner hela hennes lager med viktig medicin och spärra hennes busskort.


Hemligstämplade uppgifter

Elisa Henriksson väntar vid sin pappas köksbord på att få åka till det skyddade boendet. Robert Karlsson fortsätter att trakassera henne. Skickar mejl, sms, ringer.

– Han säger att han vet vad jag har googlat på de senaste åren, berättar Elisa Henriksson.

Det är information som han inte borde ha tillgång till, oavsett om han brutit sig in i hennes dator. Han berättar om vilka sajter hon går in på, privata sajter. Han skickar information om hennes anhöriga, som att en nära släkting är nära att bli av med en yrkeslicens på grund av en fysisk skada, en handling som inte är offentlig, inte ens den närmaste släkten kände till detta. Försvarsmakten säger att han inte har befogenhet att komma åt såna register. Men de har inte full koll.

Enligt Elisa Henriksson hade Robert Karlsson nyligen tillträtt en tjänst som gav tillträde till hemligstämplade uppgifter. Men trots allt känner Elisa Henriksson att hon fick bra och gediget stöd av Försvarsmakten när hon berättade för hans chefer och överordnade om relationen.

– När han vägrade låta mig komma och hämta mina saker så fixade hans chef så en officer såg till att de kom hit, direkt till en plats som mitt skyddade boende bestämde.

Men först, när Robert Karlsson sade att Elisa Karlsson inte skulle få tillbaka sina kläder, smycken, saker sökte hon hjälp i en dold Facebookgrupp. ”Om så många brudar som möjligt följer med hem till honom kommer vi skrämma livet ur honom”, skrev hon, ”bara genom att vi är många tjejer tillsammans”. Och många var beredda att ställa upp.

I rapporten Giving online support har sociologiprofessorn Simon Lindgren tittat närmare på hur sociala medier kan användas som ett sätt att stärka personer som befinner sig i psykiskt eller fysiskt våldsamma relationer. Han menar att även om internet går att använda som ett sätt att kontrollera och förminska någon så kan det också fungera som stödforum som får utsatta att lämna sin våldsamma partner. En av hans slutsatser i rapporten är att många som tar kontakt med andra, som är eller har varit i samma situation, hittar strategier och blir både starkare och mindre rädda när får dela sina erfarenheter med andra. Det kan vara nyckeln som ger styrkan att lämna en psykiskt eller fysiskt våldsam relation.


Vilka tips skulle du vilja ge andra, i liknande situationer, att hålla utkik efter?

– Lyssnar hen på dig när du pratar? Är hen genuint intresserad av att höra om ditt liv, dina intressen, din bakgrund? Om ja, så jättebra. Om nej, så kan du börja vara uppmärksam på fler kommande problem. Lyssna på magkänslan. Känns något hen säger eller gör fel så är det fel. Vill hen att du ska visa upp dina sms, din Messenger etcetera, för honom? Du ska verkligen inte låta hen läsa dina privata konversationer du har och har haft.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: